Мільйон українців вперше обрали сімейного лікаря за останні три місяці

Найпопулярнішими причинами звернень пацієнтів до лікарів первинки за останні три місяці є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

Понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу. А це - 32 млн 528 тисяч громадян. Динаміка укладення декларацій стрімка: лише за останні три місяці мільйон українців вперше обрали лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Найвищий відсоток пацієнтів із деклараціями у Київській області - понад 95%. У Хмельницькій області - понад 91%, у Львівській - понад 90%.

Первинну допомогу нашим громадянам надають понад 24 тисячі лікарів. Понад 1000 з них мають власну практику. З лікарями-ФОП декларацію уклали понад 1 млн пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали 960 тис. українців.

Перелік безоплатних послуг у лікаря первинної ланки чітко визначений, і, зокрема, включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки виписали:
- понад 34 мільйони, або 58% від усіх електронних направлень;
- понад 2 мільйони з 3-х - електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність;
- понад 11 мільйонів електронних рецептів на “Доступні ліки” пацієнтам із хронічними захворюваннями.

“Ми бачимо, що через зростання захворюваності на COVID та протиепідемічні обмеження у “червоних” областях України, навантаження на сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів зростає ще більше. І на жаль, пацієнти звертаються не завжди за обстеженням чи призначенням лікування. А і з адміністративними питаннями, які часто вирішуються без звернення до лікаря.
Наприклад, згенерувати та роздрукувати COVID-сертифікат можна самостійно, якщо усі дані про вакцинацію внесені коректно. І для цього не потрібно турбувати свого лікаря. Також сімейний лікар не видасть довідку з протипоказаннями до вакцинації, якщо таких протипоказань насправді пацієнт не має. Крім того, за довідковою інформацією радимо звертатися до реєстратури центру надання первинної медичної допомоги, на офіційні сторінки та контакт-центри органів державної влади та державних установ. А ще хочу наголосити на тому, що медичні послуги первинної ланки не відносяться до екстрених, тому не слід вимагати від сімейних лікарів термінового реагування чи зв’язку 24/7. НСЗУ закликає українців берегти час сімейного лікаря для того, щоб він мав час дбати про пацієнтів дійсно тоді, коли це стосується питань здоров’я!”, - говорить т.в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов.

До речі, за даними електронної системи охорони здоров’я за останні три місяці найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури. Зокрема, кількість пацієнтів відповідно до причин звернень:
- питання імунізації/профілактичного лікування - понад 7,1 млн пацієнтів;
- скарги на кашель - майже 2 млн пацієнтів;
- щодо підтримки здоров’я та профілактики - 1,7 млн пацієнтів;
- адміністративні процедури - майже 1,6 млн пацієнтів;
- скарги на загальну слабкість, втому, лихоманку - 1,1 млн пацієнтів.

До своїх лікарів звернулись без відсутності ознак хвороби понад 324 тис. пацієнтів. З питань навчання/консультації/дієти - понад 266 тис. пацієнтів. Зі скаргами на серцебиття та біль у серці - майже 251 тис. та 274 тис. пацієнтів відповідно.

Загалому 2021 році НСЗУ уклала договори із понад 2200 надавачами первинної меддопомоги та виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram