Pfizer та BioNTech опублікували результати дослідження, згідно з яким вакцина проти COVID-19 ефективна проти «британського» штаму SARS-CoV-2

Вчора Pfizer Inc. та BioNTech оприлюднили результати дослідження in vitro, що надає додаткові дані про здатність вакцини BNT162b2 нейтралізувати «британський» штам SARS-CoV-2, також відомий як В.1.1.7 або VOC 202012/01. Результати були опубліковані на сервері препринтів bioRxiv та надіслані до рецензованого журналу.

Новий штам В.1.1.7 - це швидко поширюваний варіант SARS-CoV-2, спочатку виявлений у Великобританії, який несе більшу, ніж зазвичай, кількість генетичних змін з 10 мутаціями в S-білку (від англ. spike). Раніше BioNTech та Pfizer опублікували дані дослідження in vitro, в якому оцінювали одну з ключових мутацій (N501Y) «британського» штаму. Це дослідження показало ефективну нейтралізацію вірусу з даною мутацією в осіб, імунізованих вакциною Pfizer-BioNTech COVID-19.

Сучасне дослідження in vitro досліджувало повний набір мутацій S-білку «британського» вірусу. З цією метою було створено псевдовірус, що містить S-білок. Псевдовірус повторює зв'язування вірусу SARS-CoV-2 та потрапляння до клітин. За попередніми результатами дослідження, проведеного в Німеччині, фаза 1/2, вакцина інгібувала псевдовірус, що несе S-білок SARS-CoV-2 «британського» штаму, в діапазоні нейтралізації, який розглядається як біологічно еквівалентний немутованому S-білку SARS-CoV-2.

Хоча псевдовірусна система є сурогатом автентичного SARS-CoV-2, попередні дослідження продемонстрували відмінне узгодження між нейтралізацією псевдотипу та нейтралізацією SARS-CoV-2 (J. B. Case et al.,2020).

Таким чином, імунізація вакцинами BNT162b2 робить можливим запобігання COVID-19, спричиненого «Британським» штамом вірусу.

Ці ранні результати досліджень in vitro заохочують Pfizer та BioNTech. Потрібні додаткові дані для моніторингу ефективності вакцини Pfizer-BioNTech у профілактиці COVID-19, спричиненої новими варіантами вірусів.

На сьогоднішній день для вакцин не встановлено, яке зменшення нейтралізації SARS-CoV-2 може свідчити про необхідність зміни штаму вакцини. Якщо в майбутньому в цьому виникне необхідність, компанії вважають, що гнучкість запатентованої платформи вакцин мРНК BioNTech добре підходить для такого коригування.

Джерело: Pfizer and BioNTech publish results of study showing COVID-19 vaccine elicits antibodies that neutralize pseudovirus bearing the SARS-CoV-2 U.K. strain spike protein (worldpharmanews.com)

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram