Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки

Чи знаєте ви, що рак шийки матки можна попередити? Сьогодні починається Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки, щоби якомога більше людей знали, як вони можуть зменшити свій ризик захворювання.

Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням серед жінок. Лише у 2019 році в усьому світі від раку шийки матки померло більше 280 тисяч жінок, а в Україні — більше 2 тисяч.

Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років.

Тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ) є основною причиною раку шийки матки. ВПЛ — це поширений вірус, який передається від однієї людини іншій статевим шляхом. Принаймні половина сексуально активних людей матиме ВПЛ у певний момент свого життя. У деяких із них інфекція може виникати повторно. Пік захворюваності настає згодом після початку статевого життя.

Рак шийки матки супроводжується серйозними супутніми захворюваннями: так, у жінок, що живуть із ВІЛ, у чотири рази вища ймовірність розвитку раку шийки матки, причому в більш молодому віці, а в жінок, інфікованих вірусом папіломи людини, удвічі вища ймовірність інфікування ВІЛ.

Рак шийки матки може не проявляти ознак і симптомів або вони можуть бути не очевидними. Найбільш поширені з них:

  • нетипова вагінальна кровотеча, у тому числі після менопаузи, після статевого акту або між регулярними менструаціями;
  • зміни вагінальних виділень;
  • біль або дискомфорт під час статевого акту;
  • незрозумілий біль у попереку або між тазостегновими кістками.

Важливо пам’ятати, що ці симптоми можуть траплятися і з інших причин. Але єдиний спосіб пересвідчитися — звернутися до лікаря.

Перевіреними дієвими стратегіями боротьби з раком шийки матки на всіх етапах циклу надання допомоги є:

  • вакцинація проти вірусу папіломи людини,
  • скринінг і лікування передракових станів,
  • раннє виявлення й невідкладне лікування інвазивного раку на ранніх стадіях,
  • а також надання паліативної допомоги.


Вакцинація проти вірусу папіломи людини

Попередити інфікування вірусом папіломи людини можна щепленням. Вакцина проти ВПЛ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень.

Рекомендованою ВООЗ основною цільовою групою населення для вакцинації проти вірусу папіломи людини є дівчата у віці 9–14 років ще до початку статевого життя.

Обмеженнями для всіх дівчат ― вік до 9 років, для жінок, які живуть з ВІЛ, вік після 26 років. Вакцинація проти ВПЛ не рекомендується жінкам старше 26 років, оскільки у цьому віковому діапазоні вона дає менші переваги. Однак, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

З допомогою вакцини проти ВПЛ уже вдалося досягти таких результатів:

  • Серед дівчат-підлітків інфікування ВПЛ зменшилося на 86%;
  • Серед молодих жінок кількість інфікувань ВПЛ зменшилося на 71%;
  • Серед вакцинованих жінок відсоток передракових захворювань шийки матки, спричинених типами ВПЛ, що спричиняють рак шийки матки, впав на 40%.

В Україні щеплення проти вірусу папіломи людини входить до Національного календаря профілактичних щеплень як рекомендоване. Щепитися можна за власний рахунок. Також вакцину для населення можуть придбати органи місцевої влади.


Скринінг і лікування передракових станів

Розвитку раку шийки матки можна запобігти завдяки ефективному скринінгу й лікуванню передракових станів серед жінок у віці 30 років і старше.

Скринінг — це тестування всіх жінок із групи ризику, у більшості з яких симптоми не проявляються. Скринінг призначений для виявлення передракових змін, які за відсутності лікування можуть призводити до розвитку раку.

Під часскринінгу раку шийки матки можна використовувати низку тестів. ПАП-тест (його ще називають цитологічним скринінгом) використовують серед широких груп населення. Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки. Є й інші перспективні тести (VIA, VILI, HPV), але на сьогодні порівняльних даних про їхню ефективність ще немає.

Усім жінкам віком 30-49 років варто регулярно робити скринінг. Скринінг не проводять у жінок молодше 30 років, за винятком ВІЛ-інфікованих. Інтервали між обстеженнями повинні бути не менше 5 років, рекомендовано робити його раз на 3 роки.


Раннє виявлення й невідкладне лікування інвазивного раку на ранніх стадіях

Раннє виявлення раку шийки матки є критично важливим, оскільки жінки, у яких інвазивний рак виявляється на ранніх стадіях, мають істотно вищі шанси на одужання, а лікування на ранній стадії, у свою чергу, ефективно з погляду витрат.

Пам’ятайте! Рак шийки матки піддається профілактиці. Він виліковний за умови раннього виявлення й належного лікування.

17 листопада 2020 року у ВООЗ представили стратегію боротьби з раком шийки матки.

До 2030 року поставлена мета досягти таких цільових показників:

  • 90 % дівчаток до настання 15-річного віку проходять повний цикл імунізації вакциною проти вірусу папіломи людини;
  • 70 % жінок до настання 35- і 45-річного віку проходять скринінг за допомогою високоефективного тесту; і
  • 90 % жінок із виявленою патологією шийки матки забезпечуються лікуванням та допомогою
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram