Кілька різновидів інкубаторів, конверти, що зберігають тепло, та переносні бокси передані до медзакладів

Інкубатори, транспортні інкубатори, інкубатори-трансформери, столи та відкриті реанімаційні (хірургічні) системи, теплозберігальні конверти, переносні бокси з обігрівом. Це – перелік забезпечення, над яким працює команда МОЗ та державного підприємства «Медичні закупівлі України». Таке обладнання надходить як гуманітарна допомога від різних донорів і благодійників, зокрема: Національного комітету Червоного Хреста України, Crown Agents, Ukrainian Association of Washington State, Ukrainian Medical Alliance, Уряду Каталонії, подружжя Володимира та Олени Зеленських, подружжя Олени та Віктора Пінчуків, посольств та міжнародних агенцій. Наразі вже надано понад сотню одиниць обладнання – у перинатальні центри, пологові та реанімаційні відділення з неонатологічними місцями. Підставою для надання обладнання є офіційний запит від закладу. Команда розподіляє інкубатори між закладами з огляду на особливості воєнного часу, шляхи евакуації, розселення тих, хто вимушений покинути домівки у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії, та інші фактори.

Через стрес, спричинений війною, в Україні народжується дедалі більше недоношених дітей або дітей, що потребують додаткової опіки в перші місяці життя. Деякі з них тижнями, а то й місяцями перебувають в інкубаторах — допоки лікарі не виходять їх, і малюки зможуть почуватися добре поза спеціальним середовищем.

Недоношених дітей, дітей з патологіями, післяопераційних, які перебувають в стаціонарних інкубаторах із підключеними крапельницями, апаратами штучної вентиляції легень, неможливо перенести в бомбосховище в інкубаторі. Стаціонарний інкубатор важить близько 170 кг і не призначений для значних переміщень, працює тільки якщо підключений до інших стаціонарних лікарняних систем та електромережі. А отже, медичні працівники, мами та немовлята часто змушені залишатися у неонатальних та реанімаційних відділеннях перинатальних центрів під час артилерійських та ракетних обстрілів. «Тут якраз у пригоді стануть транспортні інкубатори. Вони мають автономні подачу кисневої суміші та електрозабезпечення на певний період часу, всілякі необхідні пристосування і, до речі, значно меншу вагу», – говорить Тетяна Харченко, заступниця генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії.

Для малят, які не потребують інших спеціальних заходів, крім як бути в додатковому стабільному теплі, підійдуть конверти, що зберігають тепло, та переносні бокси з обігрівом.

«Однак для того, щоби перемістити немовлят у бомбосховище за допомогою згаданого обладнання, потрібен час, – продовжує Тетяна Харченко. – А його може не бути. Тому якщо є можливість, то слід розмістити в укритті повний комплект інкубаторів та автономні джерела живлення і подачі дихальної суміші. Таким чином, можна убезпечити найуразливіших дітей».

«Інкубатори – вартісне обладнання, розраховане на роки безперервної роботи. Водночас воно має бути відмовостійким, мати надійне технічне обслуговування в Україні, у наших небезпечних умовах. Тому потрібні якісні моделі, про що, власне, ведемо перемовини з благодійниками», – зазначає заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Міністерство охорони здоров’я відзначає героїзм медиків, які під обстрілами виборюють життя новонародженим українцям.




Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram