Лінзи для окулярів, чим відрізняються та як обрати?

Сьогодні існує безліч різноманітних лінз для окулярів, хоч на вигляд вони плюс-мінус однакові, проте їхні фізичні характеристики й призначення буває різним. Кожний, хто обирає окуляри для корекції зору вперше, звичайно ж має звернутися до офтальмолога, але перед тим, важливо й для себе зрозуміти, чим вони відрізняються та які взагалі бувають, адже будь-який сучасний інтернет магазин оптики пропонує сотні різноманітних лінз.

Які бувають лінзи для окулярів?

Лінзи для окулярів класифікують за оптичною дією, а відповідно і призначенням: 

  • афокальні лінзи, вони не мають ніякої оптичної сили, такі використовуються в окулярах від сонця або в окулярах, призначених для роботи з комп’ютером. 
  • монофокальні лінзи — мають одну оптичну силу на всю поверхню, вони є найбільш популярними та підходять людям з короткозорістю, далекозорістю чи астигматизмом (коли деякі предмети здаються розмитими, а інші занадто різкими)
  • біфокальні лінзи — мають дві та більше оптичних сил, їх призначають для чіткості зображення предметів, які перебувають на різних відстанях. Їхня особливість в тому, що зверху розташовують зони для різної дальності, а знизу області, які допомогають у читанні та роботі. 
  • прогресивні лінзиприйшли на заміну біфокалам, вони мають кілька оптичних сил, яка відрізняється на 1-3 діоптрії та мають досить плавний перехід, а тому досить комфортні для зору. 

Лінзи для окулярів за формою поверхні

Залежно від дизайну поверхні та властивостей лінзи поділяють на

  • сферичні — нагадують кулю, яка має однаковий радіус кривизни по всій поверхні, тобто власники таких лінз бачать лише через її центр, а зображення на периферії здається викривленим. Ще однією неприємною властивістю сферичних лінз є візуальне викривлення зовнішності, оскільки очі через них здаються непропорційними. 
  • асферичні — зручна та естетична форма лінз, яка зараз застосовується для корекції практично всіх патологій зору. Асферичні лінзи є тонкими, легкими та мають гарний вигляд в оправі. Свого часу це була інноваційна розробка, яку ми зараз сприймаємо як даність, проте структура таких лінз є досить складною з точки зору геометрії, проте саме вона здатна забезпечити чітке та яскраве зображення для людей з вадами зору, при цьому не вплине на естетичне сприйняття себе.

Інтернет-магазини оптики пропонують великий вибір різноманітних форм оправ для асферичних лінз, які можна замовити за індивідуальним рецептом або ж обрати з тих, що є в наявності. Головне перед тим проконсультуватися з офтальмологом, аби підібрати точні параметри та оптичну силу окулярів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram