На які симптоми звертати увагу після тривалого перебування в укриттях чи на тимчасово окупованих територіях

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін назвав перелік «тривожних» симптомів, на які варто звернути увагу тим, хто тривалий час перебував в укриттях та/або проживав на тимчасово окупованих територіях.

«Треба звернути увагу на так звані тривожні симптоми, за наявності яких слід обов’язково звернутися до лікаря. Йдеться про постійний кашель, що триває понад три тижні, зазвичай з мокротинням та, можливо, з домішками крові; підвищення температури тіла, яке триває понад три дні, якщо температура тіла є 39,5 °C і вище; якщо гарячка поєднується з іншими симптомами: біль у горлі, блювання, головний біль, біль у грудній клітці, біль у ділянці шиї; висипання, або, якщо ви стикаєтеся з будь-якими висипами, пухирцями, свербінням тощо», — пояснив Ігор Кузін.

Він зазначив, що у разі наявності таких симптомів варто звертатися до лікаря для своєчасної діагностики захворювання та призначення відповідного лікування.

За його словами, літо — це пора, коли найчастіше зустрічаються різні інфекції. Зокрема, мова йде про гострі кишкові інфекції, природно-осередкові інфекції, ботулізм, поодинокі випадки вакцинокерованих інфекцій. Разом із тим, зважаючи на складу епідемічну ситуацію на тимчасово окупованих територіях, епідемічна ситуація там може погіршуватися. Тобто виникає подвійний ризик, до прикладу, через зруйнування водоочисних споруд та/або порушення водовідведення.

Саме тому людям, які перебували тривалий час без доступу до води належної якості, мали проблеми із доступом до їжі та її належним приготуванням тощо, варто звертати увагу на «тривожні» симптоми й у разі потреби звертатися за меддопомогою.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram