Що таке флебологія?

Вени можна сміливо порівнювати з річками, які наповнюють землю благодатною водою. Завдяки наявності таких артерій виникли безліч цивілізацій — показовим є приклад Давнього Єгипту та Нілу. Без повноводної та могутньої річки єгиптяни не досягли б такої величі та могутності. Пізніше саме водні шляхи сприяли розвитку торгівлі та обміну досвіду між різними народами. Не менш значущим для людського організму є функціонування судин. Адже саме з їх допомогою кров розповсюджується по всіх його куточках та примушує битися один з найважливіших органів — серце людини. В цьому випадку вираз «рух — це життя» як ніякий інший повною мірою відображує виняткове значення нормальної роботи серцево-судинної системи організму. Адже, якщо кров перестане рухатися до серця, воно зупиниться. Так що вивчення особливостей функціонування, профілактика та лікування судин — важливий напрямок сучасної медицини. 

Якщо подивитися на походження слова флебологія, то воно складається з двох грецьких слів. У дослівному перекладі такий розділ медицини можна перекласти як «знання про вену». Так, лікарі-флебологи займаються діагностикою та лікуванням судинних патологій. Але їх спеціалізація є трохи вужчою та не охоплює всі венозні артерії організму. Про це ми поговоримо трохи згодом. Поки ж зазначимо, що хвороби судин недарма відносяться ВОЗ до розряду «цивілізаційних». Вони пов’язані зі способом життя сучасної людини, а страждають від таких патологій майже половина мешканців планети. При цьому у приблизно 15% пацієнтів характер хвороби набуває хронічного статусу. Отже, давайте тепер зосередимося саме на флебології та її відмінностях від інших напрямків судинної медицини.

Проблеми схожі, але сфери медицини більш спеціалізовані: про флебологів, судинних хірургів та інших лікарів

Отже, перш за все треба знати, що хворобами судин також займаються ангіологи. Але вони борються з патологіями в широкому значенні, тобто лікують будь-які вени, артерії, лімфатичні канали. Судинні хірурги також не є спеціалістами вузького профілю — сфера їх відповідальності пов’язана з розташованими будь-де судинами, які потребують оперативного лікування. А ось флебологи займаються виключно хворобами вен. Однак вони концентрують свою увагу на проблемах, які виникають на нижніх кінцівках людини. 

Про специфіку кровообігу в ногах ми ще поговоримо. Поки ж відзначимо, що ризик виникнення хвороби в цій частині тіла один з найвищих. Якщо подивитися на статистику, яка ведеться в найбільш економічно розвинених регіонах світу (Європа, Північна Америка, Австралія тощо), то з патологіями вен нижніх кінцівок стикається до 30% жінок та до 20% чоловіків. Варто зазначити, що, на жаль, у більшості випадків лікарям доводиться діагностувати пізню стадію ураження судин.

Однак не тільки ноги страждають від патології вен. Лікуванням геморою, коли хвороба розвивається у розташованому біля прямої кишки гемороїдальному сплетенню вен, займаються проктологи. Коли ж варикоз вражає сім'яні канатики, то такими пацієнтами опікуються урологи. Але ми повернемося до флебології та дізнаємося, з якими проблемами і чому доводиться стикатися лікарям цієї спеціалізації.

Флебологія вчить, що ноги треба не тільки тримати в теплі, але й запобігати розвитку варикозу нижніх кінцівок

Висока вразливість ніг як органу з підвищеною небезпекою розвитку патологій вен пов’язана з тим, що кров рухається вгору. Тобто в такому випадку кровообігу необхідно долати силу тяжіння землі. Гравітація створює протидію, тому для подолання «спротиву» організму доводиться збільшувати артеріальний тиск, якого, однак, недостатньо для вирішення такої задачі. Тому кровообіг частково забезпечується за рахунок м'язів. Коли людина рухається, вони скорочуються, що створює ефект утворення помпи. Судини ніг у людей, які майже не займаються фізичною активністю, часто перебувають у стоячому положенні, або, навпаки, зазнають регулярних значних навантажень, знаходяться під найбільшою небезпекою.

Ось які патології найчастіше діагностують у пацієнтів лікарі-флебологи:

  • Коли вени розширюються та звиваються — така хвороба називається варикозом.
  • Якщо на стінках судин утворюється запалення — це флебіт.
  • «Закупорка» вен має назву тромбоз — згустки крові (тромби) утворюються всередині судин.
  • У випадку, коли у результаті запалення з’являються тромби, така патологія називається тромбофлебітом. 
  • Флеботромбоз — це коли тромби утворюються, бо стінки вен пошкоджуються, або кров змінює свої властивості.
  • Венозна недостатність.
  • Трофічні виразки.
  • Інші захворювання.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram