Що треба знати про донорство крові: МОЗ розвінчало п'ять міфів


Міністерство охорони здоров'я України спростувало найпоширеніші міфи про донорство крові. Про це повідомляє УНН із посиланням на фейсбук-сторінку МОЗ.

"В Україні триває національна кампанія "Твоя кров може воювати". Кожен українець (за винятком тих, хто має протипоказання до донорства крові) може підтримати військових і цивільних, для яких донорська кров є життєво необхідною. Проте іноді поширювані фейки стають на заваді надзвичайно корисній справі", – ідеться у повідомленні.

Міф 1: Донор може "підхопити" інфекції

МОЗ повідомляє, що донорство безпечне на 100%. Із кров’ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) і голка гемакона (контейнера для забору та зберігання крові), які є стерильними. Використані інструменти викидають у присутності донора.

Міф 2: Донорство шкодить здоров’ю

Як зазначили, здавати кров корисно, оскільки це:

• профілактика серцево-судинних захворювань;

• стимуляція кісткового мозку;

• розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів);

• омолодження (поповнення нових та здорових клітин крові);

• іноді – очищення шкіри.

Міф 3: Здавати кров боляче

Незручностей від болю значно менше, ніж, наприклад, від уколів краси чи татуювання, повідомило МОЗ. Процедура здачі крові триває 10-12 хв.

Міф 4: У донора беруть забагато крові.

Усього 450 мл – більше у гемакон фізично не влізе. Це менше, ніж 1/10 крові в організмі людини. Під час регулярного харчування всі компоненти відновлюються за 21 день. Часто донори відчувають у цей період не слабкість, а навпаки – приплив енергії, додали у міністерстві.

Міф 5: Регулярна здача крові призводить до звикання

Звикання на хімічному рівні не відбувається.

Додамо

Охочі стати донорами крові можуть звернутися у центр крові або до інших медичних закладів, де можна здати кров та записатися телефоном у базу донорів. Також внести себе до реєстру донорів можна онлайн.

Донором може стати людина віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше ніж 50 кг і відсутність протипоказань до донорства.


  • За матеріалами: unn
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram