Усе більше аптек підключаються до електронної системи охорони здоровʼя та працюють з е-рецептами на антибіотики

Усе більше українців мають змогу переконатися в зручності та безпечності придбання ліків за електронним рецептом. За 15 днів з моменту впровадження функціоналу по всій країні було виписано понад 32 тисячі електронних рецептів на антибіотики.

Електронний рецепт – це долучення України до міжнародних медичних стандартів, де антибіотики випускаються виключно за рецептами задля зупинення розвитку резистентності бактерій до антибіотикотерапії.

Протягом перехідного періоду усі аптечні заклади для роботи з е-рецептами мають підготуватися до нових умов відпуску антибіотиків та зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Сьогодні динаміка підключення аптек є позитивною: майже 16 тисяч аптечних пунктів уже працюють із системою. Це число включає більшість великих аптечних мереж в Україні.

«Аптечна професійна асоціація України була однією з перших, хто наголошував на необхідності впровадження електронних рецептів на антибіотики, – коментує директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко. – Більшість великих аптечних мереж, що є членами нашої асоціації, уже працюють із електронним відпуском лікарських препаратів за програмою реімбурсації «Доступні ліки». Інші – поступово долучаються та підключаються до ЕСОЗ. Це важливо, оскільки це ще один цивілізаційний крок нашої країни вперед до відповідального споживання рецептурних лікарських засобів. І це велика відповідальність не тільки аптечних та медичних працівників, але першочергово – пацієнтів.»

При своєчасній підготовці та реєстрації в ЕСОЗ процес роботи з електронними рецептами є простим та зрозумілим для працівників аптек. Щобільше – технічно погашення не займає більше кількох хвилин, а функціонал дозволяє пацієнту розділити покупку на кілька разів.

«Ми ще за місяць були готові до цього кроку – завчасно пройшли навчання, отримали інструкції, тому все пройшло досить органічно. Радимо колегам не відтягувати підключення, оскільки півроку промайне швидко – ділиться враженнями Інна Мовчун, провізор аптеки – Дуже зручно, що в системі є можливість обрати частковий відпуск ліків. Адже не завжди пацієнту треба за один раз купувати всю кількість, призначену в рецепті. Так, пацієнт може розділити покупку і придбати ліки пізніше в іншій аптеці. У такому разі ми просто ставимо штамп про відпуск на довідці та вказуємо кількість відпущеного препарату”.

Нагадуємо, що для роботи з е-рецептами аптечному закладу необхідно обрати медичну інформаційну систему, зареєструвати заклад та працівників в ЕСОЗ. Детальніше: https://bit.ly/3zQ2Caw

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram