В Україні почнеться кампанія з щеплення від поліомієліту

1 лютого 2022 р. в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту.

Її перший етап охопить дітей віком від 6 міс до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем, і триватиме 3 тиж. Таких заходів необхідно вжити через виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 р. (тоді 1 дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг). Ще один випадок захворювання на поліомієліт зафіксований в Україні 24 січня 2022 р.

Закупка 400 тис. вакцини від поліомієліту

«Поліомієліт — захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч. Особливо вразливі до нього діти віком до 6 років. Через низький рівень охоплення щепленнями поліомієліт повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або неповністю вакциновану дитину. Перший етап реагування на спалах поліомієліту триватиме 3 тиж. Щоб задовольнити загальну потребу, а також забезпечити проведення цього етапу, держава додатково закупила 400 тис. доз якісної вакцини. Ми маємо всі можливості для того, щоб вийти на рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленням — 95% — і захистити наших дітей», — зазначив Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

План реагування на спалах поліомієліту

Наприкінці грудня був ухвалений План реагування на спалах поліомієліту в Україні, який передбачає 2 етапи.

Етап 1-й. Кампанія щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) дітей віком від 6 міс до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме 3 тиж. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У межах цього етапу щеплення повинні отримати майже 140 тис. дітей.

Етап 2-й. У його межах вводитимуть оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ) усім дітям віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Упродовж цього етапу планується охопити до 550 тис. дітей. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Отримати щеплення можна безоплатно у сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії.

Повернення поліомієліту в Україну

«Поліомієліт повернувся в Україну через низькі показники планової імунізації. Майже 30% дітей в Україні не захищені від поліомієліту. Кожній невакцинованій або неповністю вакцинованій дитині загрожує невиліковний параліч на все життя. Це те, що батьки можуть дуже легко попередити, просто дотримуючись календаря щеплень у дитинстві. Захищаючи свого малюка, ви захищаєте кожну дитину в Україні», — підкреслив Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.

Поліомієліт може загрожувати великій кількості нещеплених або неповністю щеплених дітей невиліковним паралічем (зазвичай ніг) і навіть смертю протягом кількох годин.

Коментар доктора Ярно Хабіхта

«Кампанія зі щеплення вакциною ІПВ необхідна для забезпечення індивідуального захисту невакцинованих або неповністю вакцинованих дітей. Після цього слід провести додаткові раунди імунізації вакциною ОПВ, щоб зупинити поширення смертоносного поліовірусу в країні. Обидві вакцини безпечні та ефективні для захисту вашої дитини», — зауважив доктор Ярно Хабіхт, голова Бюро ВООЗ в Україні.

5–10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 1 з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя.

Коментар Федіра Лапія

«Зустріч із вірусом не завжди супроводжується паралічем. Але ми не можемо сказати, яка дитина буде тою, чия зустріч із вірусом завершиться паралічем на все життя. Проте ми можемо сказати, що вакцина ІПВ (яка містить інактивовані штами вірусу усіх трьох типів: тип 1-й, тип 2-й, тип 3-й) забезпечує індивідуальний захист від таких наслідків, як параліч. Це інформація для тих батьків, хто сумнівається, чи захищати дитину. Так, дитину захищати потрібно. І для цього в Україні є всі можливості», — підкреслив Федір Лапій, дитячий лікар-імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Про щеплення

Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліомієліту 6 разів:

  • у віці 2 та 4 міс від народження — ІПВ (ін’єкції);
  • у віці 6 та 18 міс, а також у 6 та 14 років — ОПВ (краплі).

6 доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу в центральну нервову систему, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишечнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Станом на 1 грудня 2021 р. рівень охоплення щепленням від поліомієліту дітей віком до 1 року в Україні становив 73,3%.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram