59% українців у віці від 18 до 69 років мають підвищений артеріальний тиск

17 травня відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією – захворюванням, що є основною причиною передчасної смерті в усьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, його мають 1,28 мільярда людей у віці 30–79 років. Причому 46% дорослих, що мають артеріальну гіпертензію, не знають про це.

За даними дослідження STEPS, проведеного у 2019 році в Україні, підвищений артеріальний тиск мають 59% українців у віці від 18 до 69 років.

Що ж таке артеріальний тиск і які його значення вважають високими?

Коли серце б’ється, воно судинами доставляє кров до тканин і органів. Кров’яний тиск є показником сили, із якою серце перекачує кров по всьому тілу. Значення тиску записують у вигляді двох цифр. Перше число називається систолічним тиском, і позначає тиск у судинах у момент, коли серце скорочується. Друге число – діастолічний тиск – демонструє тиск у судинах, коли серце «відпочиває» між ударами.

Оптимальний показник артеріального тиску – менше 120/80 мм рт. ст, нормальний – в діапазоні від 120/80 мм рт. ст до 129/84 мм рт. ст.

Які симптоми підвищеного тиску?

Підвищений кров'яний тиск часто може не мати жодних ознак. Водночас дуже високий тиск (180/120 мм рт. ст.) може спричиняти шум у вухах, головний біль, нудоту, розмитість зору, кровотечу з носа, біль у грудях тощо.

Якщо не лікувати артеріальну гіпертензію, вона може стати причиною розвитку інших захворювань, таких як ниркова недостатність, інфаркт, інсульт, втрата зору тощо.

Щоби запобігти пізньому виявленню артеріальної гіпертензії, щороку відвідуйте сімейного лікаря. Лікар обов'язково здійснить вимірювання артеріального тиску та оцінить ризики виникнення артеріальної гіпертензії, а у разі її виявлення – зможе призначити лікування, яке дозволить в майбутньому запобігти розвитку загрозливих для життя станів.

Майже всі ліки, які застосовуються для лікування артеріальної гіпертензії, входять до програми «Доступні ліки» та можуть бути виписані пацієнту та отримані ним безоплатно.

Що робити, якщо у вас високий кров’яний тиск?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки зміні способу життя. У більшості випадків нормалізувати артеріальний тиск дозволяють такі заходи:

  • збільшення рівня фізичної активності (принаймні 150 хвилин фізичної активності щотижня (приблизно 30 хвилин на день, 5 днів на тиждень));
  • відмова від куріння і вживання алкоголю;
  • дотримання здорової дієти, включаючи обмеження споживання солі;
  • підтримання здорової ваги;
  • опанування навичок самодопомоги при стресі.

Підвищений артеріальний тиск – небезпечний стан, якщо його не контролювати і не лікувати. Зверніться до свого сімейного лікаря для вимірювання тиску і оцінювання ризиків розвитку артеріальної гіпертензії, а в разі потреби – для призначення ефективного лікування. До того ж, пам’ятайте, що ви можете неабияк допомогти своєму серцю, якщо дотримуватиметеся здорового способу життя. Дбайте про себе і будьте здорові!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram