Досягнення та відкриті питання України у сфері паліативної та хоспісної допомоги


У понеділок, 4 грудня, у Кракові провели 8-й Конгрес фахівців, які діагностують та лікують туберкульоз, темою якого стала "Польща та Україна борються з туберкульозом: вчора, сьогодні й завтра".

У заході брали участь представники міжнародних організацій, установ з питань охорони здоров'я Польщі, фахівці епідемічного нагляду за інфекційними захворюваннями, а також спеціалісти, що працюють у сфері подолання туберкульозу Польщі та України.

Так, під час доповіді Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я, зробила огляд ситуації та заходів боротьби з туберкульозом в Україні в умовах повномасштабної війни та поділилася досвідом подолання лікарсько-стійкого туберкульозу.

За її словами, повномасштабна війна росії проти України, яка триває вже 2 роки, з високою вірогідністю може призвести до погіршення ситуації з туберкульозом. Наразі Центр громадського здоров'я та протитуберкульозні центри вживають всіх заходів для протидії туберкульозу, а також організовують протитуберкульозну допомогу на національному й регіональному рівнях.

"Від початку повномасштабного військового вторгнення на територію України було повністю зруйновано майже 200 закладів охорони здоров'я, пошкоджено понад 1600 закладів охорони здоров'я, а також понад 500 аптек. За підрахунками Міністерства охорони здоров'я, на відновлення системи охорони здоров'я в країні знадобиться від 14,6 до 20 млрд євро. Медичні заклади зіткнулися з дефіцитом великої кількості медикаментів та обладнання. За даними опитування ВООЗ, кожен п'ятий пацієнт (22%) має обмежений доступ до медичної допомоги. За оцінками експертів, щонайменше 15 мільйонів людей потребуватимуть психологічної допомоги після закінчення війни", — зазначила Яна Терлеєва.

Наразі українська система охорони здоров'я через військові дії зіштовхується з неукомплектованістю кадрів у регіонах, де тривають бойові дії,фіксується збільшення навантаження на медичну систему через велику кількість внутрішньо переміщених осіб, відбувається перепрофілювання лікарень для надання допомоги при пораненнях, травмах та опіках, а також — наявна відсутність бомбосховищ у більшості протитуберкульозних центрів, існують проблеми з логістикою, що ускладнює своєчасну доставку ліків та медичних виробів, та інші.

Проте Україна за підтримки міжнародних партнерів здатна протидіяти загрозам та надавати необхідну допомогу людям, хворим на туберкульоз.

До повномасштабної війни МОЗ разом з національною протитуберкульозною програмою забезпечувало закупівлю протитуберкульозних препаратів, включно із інноваційними.

"До повномасштабної війни Міністерство охорони здоров'я України у межах національної протитуберкульозної програми забезпечувало закупівлю протитуберкульозних препаратів, включно із інноваційними.Сьогодні Україна повністю забезпечує свої потреби всіма сучасними препаратами, рекомендованими ВООЗ, у тому числі інноваційним Претоманідом. Іншою актуальною проблемою є доступність нових протитуберкульозних препаратів, таких як Претоманід, Рифапентин, Бедаквілін і Деламанід, у країнах, які приймають значну кількість вимушених переселенців з України, насамперед у країнах ЄС та Великої Британії. Також ліки мають занадто високу ціну, що створює додаткові бар'єри доступу", — підкреслила Яна Терлеєва.

Україна продовжує впроваджувати важливі реформи охорони здоров’я, оновлювати нормативно-правову базу та дотримуватись рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Головною цінністю, яка допомогла нам долати всі виклики та надавати медичну допомогу хворим на туберкульоз на високому рівні, були і залишаються наші героїчні, відважні медики. Ми також вдячні урядам країн, міжнародним партнерам, EuroWHO, TB Alliance, STOP TB Partnership, Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria, USAID, GDF, MSF, Товариству Червоного Хреста, International Medical Corps, Coalition TB, Ініціативі France 5%, діловим партнерам, міжнародним організаціям, а також польському уряду за їх всебічну підтримку та допомогу, яка сприяла забезпеченню постійного доступу до ліків і діагностики", — підсумувала Яна Терлеєва.

1,3 млн українців тимчасово виїхали в Польщу внаслідок військової російської агресії, де знайшли прихисток та підтримку від польського народу й уряду.

Телефони гарячої лінії допомоги для осіб України, що перебувають у Польщі та хворіють на туберкульоз, або підозрюють наявність захворювання у себе чи у рідних:

+48 696 563 713

+48 886 877 981

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram