Електронна система охорони здоровʼя: які заклади мають реєструватися та які дані вносити

До 31 березня 2023 року всі заклади охорони здоровʼя мають зареєструватися та почати працювати в електронній системі охорони здоровʼя.

Ця вимога передбачена ліцензійними вимогами провадження господарської діяльності з медичної практики та поширюється на всіх субʼєктів господарювання.

Так, цифровізація охорони здоровʼя сприятиме формуванню єдиного медичного простору, у якому вся медична інформація про здоровʼя українців зберігатиметься централізовано та захищено.

Сьогодні відповідаємо на важливі питання про підключення до ЕСОЗ.

- Які заклади охорони здоровʼя зобовʼязані реєструватися в ЕСОЗ?

Дія ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та фізичних осіб – підприємців, які провадять господарську діяльність з медичної практики.

Дія вказаних ліцензійних умов не поширюється лише на господарську діяльність, пов’язану зі здійсненням судово-медичної гістології, судово-медичної експертизи, судово-медичної імунології, судово-медичної криміналістики, судово-медичної токсикології, судово-медичної цитології, судово-психіатричної експертизи.

- Чи потрібно отримувати нову ліцензію або вносити зміни до чинної?

Ні, отримувати нові ліцензії чи вносити зміни до діючих ліцензій з медичної практики суб’єктам господарювання не потрібно.

- Чи мають лабораторії реєструватися в ЕСОЗ?

Так, ця вимога поширюється і на лабораторні заклади. При цьому на поточному етапі розвитку ЕСОЗ лабораторні заклади мають вносити, зокрема, дані про результати досліджень осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19).

- Чи мають санаторно-курортні заклади реєструватися в ЕСОЗ?

Так, як і всі субʼєкти господарювання, санаторно-курортні заклади, які отримали ліцензії на провадження медичної практики, мають зареєструватися та вносити первинну облікову медичну документацію в ЕСОЗ.

- Чи повинні реєструватися заклади освіти, які мають ліцензію на ведення медичної практики?

Так, вимога стосується й освітніх закладів, які в межах установи надають медичну допомогу. При цьому медичні працівники таких закладів мають обліковувати надані медичні послуги в ЕСОЗ відповідно до вимог щодо ведення первинно-облікової медичної документації.

- Які дані мають обовʼязково вносити медичні заклади в ЕСОЗ?

Чинними вимогами законодавства передбачено, що заклади охорони здоров’я мають вести в електронному вигляді медичну документацію, зокрема:

1) медичні висновки про тимчасову непрацездатність;

2) медичні висновки про народження;

3) медичні записи осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) (на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 та протягом 30 днів з дня його скасування);

4) записи про рецепти на антибактеріальні лікарські засоби, на наркотичні (психотропні) лікарські засоби та на всі рецептурні лікарські засоби (з квітня 2023 року);

5) медичні записи щодо взаємодії з пацієнтом, на підставі яких формуються згадані медичні висновки та електронні рецепти;

6) медичні записи, записи про направлення та рецепти, які стосуються надання медичних послуг у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення чи іншого фінансування за рахунок бюджетних коштів;

7) медичні записи про направлення з метою проведення розширеного неонатального скринінгу новонароджених;

8) інформацію про результати реабілітаційного обстеження, реабілітаційні втручання, зміни до медичних записів індивідуального реабілітаційного плану тощо.

Інші медичні записи, не передбачені цим переліком як обовʼязкові, можуть вноситись до ЕСОЗ за рішенням закладу та за згодою пацієнта, отриманою відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Водночас повний перехід до цифрового обліку усієї медичної документації буде відбуватися поступово і передбачатиме внесення додаткових змін до інших нормативно-правових актів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram