«Кір — причини захворювання, симптоми та профілактика. Щеплення, як засіб запобігання інфекціям»


31 березня відбулася онлайн-подія з представниками Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій. На заході експерти Центру громадського здоров’я розказали про важливість вакцинації проти кору.

Релігійні лідери відіграють важливу роль у формуванні духовного за фізичного здоров’я людини. Спілкуючись з прихожанами, священнослужителі не лише надають підтримку чи здійснюють духовне служіння, до них можуть звертатися щодо питань пов’язаних з фізичним або психологічним станом.

Центр громадського здоров’я у своїй співпраці зі священниками вбачає важливу мету — допомогти релігійним лідерам розібратися у питаннях вакцинації, захисту від інфекційних хвороб, здоровому способі життя та корисних звичках, адже для багатьох людей священнослужителі можуть бути авторитетами, з яких варто брати приклад.

“Говорити про щеплення та епідемічну ситуацію, пов’язану з кором під час війни – це дуже актуально. Кір – заразне вірусне захворювання, його збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Ми маємо про це говорити та надавати інформацію про профілактичні щеплення. Священнослужителі у громадах відіграють важливу роль у комунікації з прихожанами, зокрема тих питань, що стосуються здоров’я. Нашим досягнення стане той факт, що кожен, хто захоче запитати про вакцинацію, зможе дізнатися більше про щеплення не лише у лікаря, але й у церкві, адже це є питання національної безпеки”, — зазначила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ.

На вебінарі фахівці Центру розказали про наслідки, симптоми, шляхи передачі кору та чому важливо рутинна вакцинація відповідно до Національного календаря щеплень. Крім цього, священники отримали рекомендації щодо того, як спілкуватися з прихожанами церков, зокрема тими, хто має негативне ставлення до вакцинації.

До події змогли долучитися представники Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви.

Довідково

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідизації та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram