Лецитин - користь для організму та застосування

У популярних медичних статтях експерти часто приділяють підвищену увагу лецитину. Напевно, ви теж чули про нього або бачили у складі інгредієнтів деяких промислових продуктів. Пропонуємо ближче познайомитися із цим важливим для організму ліпідом.


Лецитин – це жир фосфоліпідного типу, званий також фосфатидилхолін. Дані ліпіди природно присутні в сухофруктах і насінні олійних культур, таких як арахіс, соєві боби, какао, містяться в продуктах перероблювання (шоколад, морозиво, соуси, промисловий хліб і т. д.) як текстурувальний агент і позначається у складі «емульгатор : лецитин». Він виявляється в структурі тварин, птахів та риб, а також деяких рослин.

Незалежно від походження, лецитини мають унікальну фізичну властивість емульгувальних препаратів, тобто здатні зв'язують воду і жири, які зазвичай зовсім не змішуються. Таким чином, саме завдяки лецитину, що знаходиться в яєчному жовтку, вдається отримати консистенцію майонезу. У шоколаді лецитин додається до какао-олії, цукру та інших інгредієнтів для отримання помадної маси. Ця властивість обумовлена ​​його особливою молекулярною структурою, що володіє гідрофільною та ліпофільною частинами.

З лецитину складається половина печінки людини, в якій відбувається його синтез, третина головного мозку та навколишнього його захисної оболонки, близько 17% усіх нервових тканин. У великій кількості він присутній також у серцевому м'язі.

Функції лецитину в організмі:

  • Приймає участь у диференціації, розподілі та регенерації клітин
  • Відновлює бар'єрну (захисну) функцію клітинних мембран
  • Запобігає процесам перекисного окислення ліпідів, оберігаючи мембрану від старіння.
  • Є основним харчуванням усієї нервової системи та найважливішим будівельним матеріалом для мозку
  • Забезпечує нормальний обмін фосфоліпідів.

У складі лецитину важливі для людського організму компоненти: фосфоліпіди, тригліцериди, холін, стеаринова, арахідонова та пальмітинова кислоти, жирні кислоти омега-3, омега-6 та інші корисні мікроелементи.

Лікувальні властивості:

Знижує рівень холестерину та концентрацію жирних кислот у крові, допомагає очистити від холестеринових бляшок стінки судин.

Покращує функцію печінки та нирок, перешкоджає утворенню жовчного каміння.

Допомагає засвоєнню жиророзчинних вітамінів A, D, E та K, необхідних для живлення всіх клітин організму.

Згідно з останніми дослідженнями, більшість людей недоотримують до 40% необхідної норми фосфоліпідів. Їх вміст у харчових оліях відносно невеликий і рідко перевищує 2%, найбільший вміст можна відзначити у соєвої, соняшникової олії та олії бавовнику – 1,7–1,8%.

Ознаки дефіциту лецитину:

  • розлад пам'яті, зниження уваги
  • часті зміни настрою, безсоння
  • розлад травлення - неприйняття жирної їжі
  • часті проноси та здуття живота
  • порушення в роботі печінки та нирок
  • підвищення артеріального тиску
  • прогресування хвороб шлунково-кишкового тракту, серця та судин, а також суглобів.

Дефіцит лецитину призводить до витончення мієлінової оболонки нервів, що призводить до нервової дратівливості, втоми, мозкового виснаження та нервового зриву. Погіршення пам'яті та інші порушення мозку діяльності зазвичай супроводжуються низьким рівнем лецитину в організмі людини. Встановлено також, що вміст цієї речовини знижується під час навантажень та стресів. Нестача лецитину у дітей призводить до дефіциту уваги, низької здатності до навчання та гіперактивності.


Види та виробництва лецитину


Головні джерела лецитину - соєві боби, яйця, кукурудза та соняшник. Його можна синтезувати хімічним шляхом, але цей варіант дуже дорогий і рідше зустрічається. Найчастіше використовуються 2 види лецитину: соєвий та соняшниковий.

Соєвий лецитин

Соєвий лецитин отримують шляхом пресування та декантації соєвих бобів. Він є маслянистою, повністю рослинною речовиною оранжево-жовтого кольору. Практично не має запаху, має лікувальні та дієтичні властивості.

Віднесений до категорії натуральних емульгаторів, соєвий lecithin входить до числа харчових інгредієнтів, що використовуються при виробництві маргарину та шоколаду. Його основна функція полягає у сприянні зв'язування жирів із водою в їжі. Крім того, соєвий лецитин використовується як дієтична добавка у вигляді порошку або капсул, а також фармацевтичного компонента ліків.

Соєвий лецитин має низку переваг для організму. Він містить фосфоліпіди (жирні кислоти, фосфати та гліцерин у поєднанні), що є основним компонентом клітинних мембран, фосфор, вітаміноподібні речовини холін та енозитол, вітамін Е, а також дуже корисні для здоров'я незамінні жирні кислоти (лінолеву та ліноленову).

Ця харчова добавка забезпечує захист артерій та інших органів від накопичення жиру, покращує травлення та процеси всмоктування в кишківнику. Рекомендується для запобігання різним неврологічним станам і розладам, таким як хвороба Паркінсона, біполярність або хвороба Альцгеймера.

Користування прийомом соєвого лецитину не видно в короткостроковій перспективі, тому рекомендується вживати його щодня протягом декількох тижнів, щоб побачити результати через кілька місяців.

З урахуванням того, що даний продукт багатий жирами, має високу енергетичну цінність, їм не слід зловживати, особливо як добавки в дієтах для схуднення.

Соняшниковий лецитин

Соняшниковий лецитин широко використовується як емульгатор і пом'якшувальний засіб в оброблених харчових продуктах та косметиці. В даний час він почав набирати обертів у світі дієтичних добавок завдяки своїм потужним оздоровчим властивостям та абсолютній безпеці.

Лецитин соняшнику містить вітаміни та мінерали, необхідні організму для правильного функціонування. Він знижує рівень холестерину, позитивно впливає на роботу мозку, забезпечує більш гладку шкіру та знижує ризик ускладнень при грудному вигодовуванні.

При прийомі під час їжі у вигляді біодобавки він сприяє кращому засвоєнню жиророзчинних вітамінів A, D, E і K, забезпечує краще травлення, тому особливо корисний людям з розладами травлення, такими як виразковий коліт, хвороба Крона або синдром роздратованого кишківника.

Переваги соняшникового лецитину в порівнянні з іншими джерелами:

✦ не містить ГМО, тому що насіння соняшнику ніколи не піддається генетичній модифікації

✦ має рослинне походження, тому підходить веганам

✦ проводиться з використанням більш щадних методів екстракції, на відміну від лецитину, що отримується із соєвих бобів або яєчних жовтків.


Користь лецитину для організму


Фосфоліпіди – есенційні речовини, незамінні для людини. Вони не виробляються в організмі в достатній кількості та повинні надходити з їжею. Різноманітні та широкі показання до застосування лецитину пояснюються тим, що він міститься в клітинах усіх систем організму, при цьому він не має серйозних побічних ефектів.

Знижує рівень холестерину

Завдяки своїм емульгувальним властивостям lecithin може сприяти розчиненню холестерину, перешкоджає його відкладенню на стінках кровоносних судин, тим самим запобігаючи атеросклерозу та серцево-судинним захворюванням. Дослідження показали, що добавки з лецитином можуть знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ більш ніж на 56% всього за два місяці, а також суттєво підвищити рівень корисного холестерину ЛПВЩ.

Фосфоліпіди активізують мікроциркуляцію крові в організмі, тому лецитин практично не маючи побічних дій, незамінний для профілактики хвороб серця та атеросклерозу. Його також виписують пацієнтам у період відновлення після інфарктів та інсультів.

Покращує імунітет

Лецитин сприяє виробленню антитіл і тим самим покращує роботу фагоцитів – клітин імунної системи, важливих для боротьби з інфекцією та формування постінфекційного імунітету. Крім того, він перешкоджає адгезії (впровадженню, прилипання) до клітин бактерій, вірусів.

Покращує травлення

Лецитин здатний захистити слизову оболонку шлунково-кишкового тракту від шкідливих впливів, тому його прийом показаний людям, які страждають на гастрити, коліти та виразкову хворобу. Це пов'язано з тим, що близько 70% всіх фосфоліпідів у шарі кишкового слизу становлять лецитини, які сприяють утворенню захисного бар'єра, що перешкоджає проникненню шкідливих бактерій.

Лецитин також показаний для усунення каменів у жовчному міхурі, цирозу печінки, атеросклерозу, тромбозу та псоріазу (шкірні захворювання).

Покращує когнітивні функції

Незамінний lecithin і для мозку. Фосфатидилхолін - відмінне джерело холіну, який є попередником ацетилхоліну – нейротрансмітера, необхідного для пам'яті, а також впливає на здатність людини до навчання. Зниження ацетилхоліну при хворобі Альцгеймера призводить до ослаблення пам'яті пацієнтів. Доведено, що регулярний прийом біодобавки лецитину може призупинити розсіяний склероз (розпад мієлінової оболонки мозку), покращити мозкову активність при хворобі Паркінсона та синдромі Альцгеймера.

Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, показало, що холін пов'язано з поліпшенням когнітивних функцій. Інше дослідження, проведене Центром клінічних досліджень Массачусетського технологічного інституту, продемонструвало, що добавки холіну допомагають покращити пам'ять у людей похилого віку.

Як додатковий засіб при грудному вигодовуванні

Затикання молокопроводів — поширена неприємна проблема для жінок, що годують, яка характеризується такими симптомами, як почервоніння, болючість і припухлість. Заткнені протоки можуть потенційно призвести до маститу, якщо не буде вжито належних запобіжних заходів. Лецитин знижує в'язкість грудного молока, тим самим знижуючи ризик хворобливого затикання молочних проток.

Крім того, лецитин необхідний вагітним і жінкам, що годують, оскільки є речовиною, що бере участь у формуванні та розвитку центральної нервової системи. Маля отримує його від матері. Якщо з якихось причин природне вигодовування неможливо, дефіцит лецитину потрібно усувати додатково.

Особливо важливо дитині отримувати обов'язкову щодобову дозу лецитину в перший рік життя. Нещодавні дослідження в Колумбійському університеті довели: обсяг лецитину, отриманий у перші 12 місяців життя, визначає обсяг пам'яті та її стійкість до вікових змін.

Підтримує здоров'я шкіри

Практично будь-який косметичний продукт знаменитого бренду містить лецитин. Фосфатидилхолін – активна речовина в лецитині – розгладжує шкіру обличчя, робить її м'якою та ніжною. Особливо він ефективний для зняття подразнення та сухості шкіри. Крім того, як потужний антиоксидант, лецитин сприяє зволоженню шкіри, допомагає зняти запалення, алергічні висипання, прибрати зайву жирність і повернути особу свіжість.

У поєднанні з рядом заспокійливих шкірних інгредієнтів та місцевого застосування lecithin допомагає в лікуванні таких станів, як екзема та атопічний дерматит. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб визначити потенційний вплив лецитину у формі добавки на загальний стан здоров'я шкіри.


Інші переваги

Найбільша кількість лецитину міститься в печінці – 65% від загального числа. Тому препарат лецитину призначається при будь-яких патологіях печінки – гепатитах, ожирінні печінки, інтоксикаціях, цирозах. При алкогольній інтоксикації лецитин також підтримає здоров'я печінки та зменшить неприємні симптоми абстинентного синдрому (похмілля). Він активізує здатність організму чинити опір токсинам і стимулює вироблення жовчі, провокує активну регенерацію (відновлення) клітин печінки. Крім того, це сильний антиоксидант, здатний виводити токсини з організму.

Лецитин вкрай необхідний дітям під час стресів: у період адаптації у садочку, потім у школі. Він стимулює мозкову активність, знижує стомлюваність, покращує пам'ять, увагу, підвищує стресостійкість.

Встановлено цілющу дію лецитину на нервову систему. Дефіцит цієї сполуки викликає безсоння, плаксивість, дратівливість, аж до повноцінних нервових зривів. Він бере участь в усуненні таких розладів, як інтелектуальна втома, порушення сну (пробудження та засинання) чи сексуальна апатія.

Лецитин корисний кожному, але для жінок особливо. Його призначення доцільно для профілактики та склад комплексної терапії різних жіночих захворювань: мастопатії, ендометріозу, міоми матки. Лецитин допомагає вирівняти менструальний цикл, полегшує неприємні симптоми при клімаксі.

Ще одна магічна властивість лецитину – здатність нормалізувати рівень цукру в крові. Він зміцнює мембрани клітин підшлункової залози, зокрема бета-клітин, які відповідають за вироблення інсуліну. Таким чином, при цукровому діабеті першого типу лецитин знижує зовнішню інсулінову потребу, а при діабеті другого типу компенсує нестачу фосфоліпідів та жирних есенціальних кислот. Крім того, лецитин забезпечує повноцінний обмін речовин та допомагає контролювати вагу.

Як правильно приймати лецитин?

Потреба дорослої людини в лецитині становить 5-7 г на добу. Він широко доступний у продажу як дієтична добавка у вигляді капсул, рідкого екстракту, порошку та навіть лецитинових гранул.

Хоча офіційного дозування, що рекомендується, не існує, більшість виробників радять вживати в день від 1 до 1,5 столових ложок лецитину в порошку, гранулах або в рідині (можна розвести у воді, соку, йогурті або розмішати в їжі).

Звичайна норма в капсулах дорослим та дітям старше 12 років близько 2400 мг на добу. Біодобавка не повинна перевищувати 5000 міліграмів на добу. Разова доза становить від 350 до 700 мг, частота прийому – 3 рази під час їжі. Кількість біодобавки, що приймається, залежить від віку, статі, маси тіла і стану здоров'я людини. Курс прийому визначається лікарем.

Чи існують побічні ефекти та протипоказання?

Попри в цілому безперечні лікувальні властивості, передозування лецитину може негативно позначитися на самопочутті, викликаючи побічні ефекти: діарею, біль у животі, нудоту та здуття.

Лецитин із соняшнику вважається безпечнішим, ніж соєвий, оскільки соя належить до восьми найпоширеніших джерел харчової алергії. На білок із соєвих бобів деякі люди мають непереносимість. До того ж соєвий лецитин часто виготовляється з генетично модифікованої рослини.

Симптоми алергії або передозування соєвого лецитину:

  • поколювання в роті
  • почервоніння та свербіння
  • респіраторні синдроми
  • шлунково-кишкові розлади
  • проблеми зі шкірою
  • найгірший випадок - анафілактичний шок.

Деякі дослідження стверджують, що високоочищені олії, такі як соєвий лецитин, не містять стільки соєвого білка, щоб викликати алергічну реакцію у більшості людей. Однак, якщо ви підозрюєте у себе непереносимість або алергію на сою, перш ніж розпочати прийом соєвого лецитину, необхідно проконсультуватися з лікарем або краще приймати лецитин із соняшнику.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram