Перший пацієнт про новітній препарат ЗПТ “Buvidal”


В Україні Центром громадського здоров’я, за підтримки Міжнародної організації PATH та МБФ “Альянс громадського здоров’я” розпочато впровадження лікування пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) новітньою формою бупренорфіну - препаратом Buvidal. Препарат має лікарську форму розчину для ін’єкцій, що містить діючу речовину бупренорфін пролонгованої дії. Тепер пацієнту потрібно зробити тільки одну ін’єкцію на місяць замість щоденного прийому таблетованих препаратів.

Нам вдалось поспілкувались з пацієнтом, який одним з перших розпочав лікування Buvidal. Олексію 47 років і він отримує ЗПТ з 2008 року. Своє лікування він розпочав з бупренорфіну. На той момент він мешкав у Луганську.

«Після початку війни у 2014 році я був вимушений переїхати у Сєвєродонецьк, де продовжував отримувати лікування. З початком повномасштабного вторгнення мені довелось покинути Луганську область та переїхати до більш безпечного місця, наразі я переважно мешкаю в Києві. Після того як я дізнався, що в Україну буде поставлено Buvidal – почав активно цікавитись цим препаратом та дослідженнями, що проводились в Великобританії, Шотландії та інших країнах світу”, - розказує пан Олексій.

Експерти Центру громадського здоров’я зазначають, що препарат має переваги як для стабільних пацієнтів, так і для тих, кому ще складно керувати щоденним прийомом лікарських засобів. На підтвердження цьому є дослідження, де Buvidal порівнювали з сублінгвальними таблетками, що містять бупренорфін та налоксоном, який блокує ефекти опіоїдів, зокрема при передозуванні. Результати показали, що пацієнти, які отримували Buvidal частіше утримались від вживання наркотичних речовин у порівнянні з пацієнтами, які приймали таблетки.

“Всі іноземні матеріали, що мені вдалось знайти, відзначають тільки позитивний вплив на лікувальний процес. В одному з результатів досліджень зазначалось, що під час лікування Buvidal утримання на лікуванні зростало на 20%, а також суттєво знижувалось супутнє вживання “вуличних наркотиків”.

Також в мене була можливість поспілкуватись з лікарем та одним пацієнтом, який отримує лікування Buvidal у Німеччині. Пацієнт розповів, що йому дуже зручно отримувати цей препарат, в першу чергу у зв’язку з тривалими відрядженнями по країні. Він отримує одну ін’єкцію раз у 4 тижні і все. Проте він відзначив і лікар підтвердив, що важливо постійно змінювати місця ін’єкції для максимальної ефективності та запобігання виникненню ускладнень.

Лікар сайту ЗПТ в Німеччині відзначила, що серед її пацієнтів лише троє отримують лікування Buvidal. Це пов’язано з тим, що не кожна страховка покриває вартість лікування ним. Вартість одного місячного дозування складає близько 200 євро. Тому я дуже радий, що лікування ЗПТ в Україні безкоштовне.

Особисто я покладаю дуже великі надії на цей препарат. По-перше – він високої якості, по-друге – він дає свободу дій - можна місяць не ходити до лікарні і займатись власними справами. Також я вважаю, що Buvidal дуже допоміг би пацієнтам, які продовжують проживати на тимчасово окупованих територіях - їм дуже складно щоразу їздити через блок-пости, а особливо з препаратами.

Хоч у Києві поки що немає Buvidal, я вже домовився з найближчим закладом де він є, про своє переведення і один раз на місяць буду приїжджати для введення ін’єкції. Це абсолютно не складно, протягом одного дня можна з’їздити туди й назад» - поділився своїми думками та планами пацієнт Олексій.

В Україні протягом 2023 року планується впровадження лікування із застосуванням нового препарату у 11 закладах 10 областей. Buvidal вже отримали Вінницька, Волинська, Львівська, Рівненська, Івано-Франківська, Сумська та Полтавська області. До кінця лютого також препарат буде доставлено до Закарпатської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Саме у цих регіонах заклади охорони здоров’я висловили зацікавленість у впровадженні Buvidal для лікування ЗПТ.

Центр громадського здоров’я протягом цього року проводитиме дослідження щодо ефективності лікування цим препаратом. Дані будуть використані для подальшого аналізу та вивчення доцільності використання пролонгованої форми бупренорфіну в Україні на постійній основі, - зазначає Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram