Подбайте про вуха: поради, як зберегти слух

24 вересня — Міжнародний день людей з порушенням слуху (він відзначається в останню неділю вересня). Слух — одне з головних відчуттів, яке обумовлює якість життя, впливає на встановлення повноцінних контактів з іншими людьми.

Слух варто перевіряти регулярно — щороку. Також потрібно звернутися до лікаря, якщо ви помітили різке зниження слуху. Перевірити його просто зараз можна за лінком. Але все одно варто відвідати свого сімейного лікаря чи оториноларинголога (ЛОРа).

Не зволікайте з візитом до лікаря, якщо:

  • у вас є такі симптоми як біль у вусі або виділення (це може бути щось, що легко піддається лікуванню, наприклад, накопичення вушної сірки або вушна інфекція);
  • сталася раптова втрата слуху на одне вухо;
  • ви турбуєтеся про слух вашої дитини.

Ознаки втрати слуху:

  • вам важко чути інших людей, ви не розумієте, що вони говорять, особливо у шумних місцях;
  • ви часто просите людей повторювати сказане;
  • ви слухаєте музику чи дивитися телевізор на вищій гучності, ніж потрібно іншим людям;
  • погано чуєте розмови телефоном;
  • вам важко підтримувати розмову;
  • є відчуття втоми чи стресу через потребу концентруватися під час того, як слухаєте;
  • інші люди помічають у вас проблеми зі слухом.

Існує безліч ймовірних причин втрати слуху. Симптоми можуть дати вам уявлення про те, що могло спричинити втрату слуху. Але не займайтеся самодіагностикою, зверніться до лікаря.

Поширені причини втрати слуху та пов'язані з ними симптоми

Існує чотири типи втрати слуху:

Кондуктивна. Це — втрата слуху, спричинена чимось, що заважає звукам проходити через зовнішнє чи середнє вухо. Цей тип втрати слуху часто можна вилікувати за допомогою ліків чи хірургічного втручання.

Нейросенсорна. Вона виникає у разі порушення роботи внутрішнього вуха чи слухового нерва.

Змішана. Втрата слуху, що включає як кондуктивну, так і нейросенсорну.

Слухова нейропатія. Втрата слуху, що виникає, коли звук нормально проникає у вухо, але через пошкодження внутрішнього вуха чи слухового нерва мозок не може "зрозуміти" звук.

Наслідки втрати слуху

Дослідження показали, що люди з втратою слуху мають вищий ризик розвитку деменції, ніж люди похилого віку з нормальним слухом. Когнітивні здібності (включаючи пам'ять та концентрацію) знижуються швидше у людей похилого віку зі втратою слуху, ніж у людей похилого віку з нормальним слухом. Нещодавній аналіз кількох досліджень показав, що люди, які використовували пристрої для відновлення слуху (такі як слухові апарати та кохлеарні імплантати) мали нижчий ризик довготермінового зниження когнітивних функцій порівняно з людьми з невиправленою втратою слуху.

Люди похилого віку, які погано чують, можуть впасти в депресію або відсторонитися від інших, тому що вони відчувають розчарування або збентеження через те, що не розуміють, що їм говорять. Іноді людей похилого віку помилково вважають розгубленими, відстороненими, тому що вони погано чують. Це може призвести до соціальної ізоляції та самотності.

Втрата слуху, навіть незначна, також пов'язана з підвищеним ризиком падіння. Крім того, це може вплинути на громадську та особисту безпеку, наприклад, на можливість безпечного водіння, оскільки важче почути попереджувальні звуки.

Поради, як захистити свій слух

  • Вмикайте у навушниках гучність максимум 60% та слухайте музику не довше за годину (так зване правило 60 на 60). Обирайте накладні навушники за можливості, а не навушники-крапельки.
  • Захищайте слух від гучних звуків за допомогою вушних затичок, вати, навушників. Особливо це стосується військових і цивільних у населених пунктах, які потерпають від обстрілів.
  • Обов’язково консультуйтесь із сімейним лікарем щодо захворювань ЛОР-органів, приймайте ліки лише за призначенням медиків.
  • Якщо ви помічаєте зміни у якості слуху, наприклад, ви стали частіше перепитувати співрозмовника або не розумієте його слів, негайно записуйтеся на прийом до лікаря.
  • Регулярно перевіряйте слух — щороку! Так ви зможете вчасно помітити його зниження й отримати лікування.

Й наостанок: за рекомендаціями отоларингологів, введення ватного тампона у вухо може пошкодити вушний канал або барабанну перетинку, або проштовхнути вушну сірку далі в канал, що ускладнює її видалення. Це може спричинити відчуття тиску у вусі й погіршення слуху. Ба більше, скупчення вушної сірки може призвести до інфекцій.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви будете чути світ на повну!


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram