Понад 6 000 сімейних лікарів зареєструвалися на онлайн-курс з ведення поширених психічних розладів з використанням керівництва mhGAP

Старт онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP» був анонсований під час форуму, що пройшов наприкінці минулого року для працівників медичної сфери.

Онлайн-курс призначений для працівників первинної ланки медичної допомоги (сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медичних сестер/братів) з метою отримання ними знань про ведення поширених психічних розладів у людей, які мають відповідні стани.

В умовах війни запит на психологічну допомогу значно зріс. І серед загальної кількості звернень до сімейних лікарів частка питань щодо психічного здоровʼя останніми місяцями відчутно збільшилася. А тому дуже важливою є відповідна підготовка фахівців первинної ланки медичної допомоги.

Одним з елементів такої підготовки є згаданий онлайн-курс, створення якого ініціювали МОЗ разом з ВООЗ у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Той факт, що курс є надто актуальним, підтверджує велика кількість охочих його пройти. Лише протягом першого тижня з моменту його старту 29 грудня 2022 р. на навчання зареєструвалося понад 6000 учасників.

Нагадаємо, що реєстрація на онлайн-курс для працівників первинної ланки медичної допомоги доступний за посиланням https://academy.nszu.gov.ua/enrol/index.php?id=183 на платформі Академії НСЗУ.

Даний курс базується на навчальних матеріалах mhGAP, а його проходження дозволить медикам «первинки» надавати медичні послуги в рамках нового пакету програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»*.

Першочергово до навчання запрошуються саме сімейні лікарі, щоб якомога швидше вони могли опанувати знання та допомагати нашим громадянам, які мають проблеми з психічним здоровʼям.

Курс розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики – сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. У розробці курсу взяли участь фахівці Академії Сімейної Медицини України, україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України», ГО «Проліска» та Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Медичні працівники ПМГ, які бажають отримати поглиблені знання за програмою mhGAP та відпрацювати навички ведення психічних розладів, можуть пройти очний тренінг від ВООЗ та партнерів. Для цього їм потрібно заповнити онлайн-форму за посиланням: https://forms.gle/kPsQ41rxjwY1jXuJ8

Довідка: mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами. Керівництво mhGAP та його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, та інших розладів.

* Усвідомлюючи наслідки війни для психічного здоров’я населення та необхідність негайної відповіді на зростаючі потреби у послугах із психічного здоров’я, МОЗ та НСЗУ у листопаді 2022 р. запровадили новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в рамках Програми медичних гарантій. Заклади ПМД, в яких щонайменше 20% медичного персоналу мають відповідний рівень підготовки, можуть укласти контракт із НСЗУ за новим пакетом.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram