Серцево-судинні захворювання: вплив куріння та алкоголю


Вживання алкоголю та тютюнових виробів є ключовими факторами ризику основних неінфекційних хвороб – раку, серцево-судинних захворювань, хвороб шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету тощо.

Щорічно від неінфекційних захворювань помирає понад 36 млн людей. Розглянемо окремо вплив кожного з вищеперелічених факторів на розвиток серцево-судинних захворювань і почнемо з алкоголю. Вживання алкоголю призводить до артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інсульту (ішемічного та геморагічного), порушення серцевого ритму та інше.

Як алкоголь впливає на організм

Існують дані, що ураження органів алкоголем залежить від кількості, яку вживає людина. Чим вища доза, тим гірші наслідки. Алкоголь є активним токсином, який розповсюджується по всьому організму і спричиняє множинні ефекти. Крім основного компонента алкоголю – етанолу, на організм можуть впливати й інші його інгредієнти.

Особливо вразлива до шкідливого впливу алкоголю серцево-судинна система. Клітини серцевої м’язової тканини кардіоміоцити відрізняються високою чутливістю до токсичної дії алкоголю і низькою швидкістю відновлення.

Дія алкоголю на організм людини має гострі та хронічні наслідки, які переважно залежать від дози і можуть бути зворотними при припиненні або зменшенні його споживання. При тривалому вживанню великих доз алкоголю підвищується ризик захворюваності на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, порушення ритму серця, інсульту, ураження артерій.

Ще одним важливим фактором ризику серцево-судинних захворювань та передчасної смерті є вживання тютюнових виробів. Тютюнокуріння залишається основною небезпекою для здоров’я та значною мірою сприяє захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань.

Вплив тютюнокуріння на організм

На розвиток серцево-судинних подій впливає не лише активне куріння, а й пасивне. Тютюнокуріння підвищує ризик інфарктів внаслідок пошкодження судинної стінки. Під впливом тютюнового диму формені елементи крові налипають на стінки судин, що надалі зумовлює утворення тромбів. А утворення тромбів в судинах серця чи судинах мозку спричиняє розвиток інфаркту або інсульту.

Тютюнокуріння вдвічі підвищує ризик розвитку стенокардії та інфаркту міокарда, і приблизно в 5 разів – раптової смерті. Тривалий хронічний вплив компонентів тютюнового диму призводить до ураження артерій та капілярів нижніх кінцівок (ендартеріїту).

Існують переконливі докази зв’язку тютюнокуріння та інсульту. У жінок, які курять і застосовують оральні контрацептивні засоби, ризик розвитку вищий порівняно з тими, які не курять. Вживання алкоголю та тютюнових виробів є поведінковими факторами, на які можна вплинути. Це потребує корекції поведінки людини. Важлива роль у допомозі по відмові від вживання алкоголю та тютюнових виробів належить медичним працівникам первинної медико-санітарної допомоги (ПМД).

Саме лікарі ПМД можуть виявляти активних курців та людей із вживанням алкоголю, проводити профілактичні консультування по відмові від тютюнокуріння та вживання алкоголю, надавати необхідну медичну допомогу. Медпрацівники володіють навичками мотиваційного консультування та надання допомоги пацієнтам, які хочуть покинути вживати чи скоротити вживання алкоголю та відмовитись від тютюнокуріння, а також направляють таких пацієнтів до відповідних спеціалістів.

Будьте уважними до свого здоров’я, за необхідності звертайтеся до лікаря!


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram