У світі відзначають День людей з історією раку

У першу неділю червня в світі відзначають День людей з історією раку. Він присвячений тим, кому щойно поставили діагноз «рак», хто вже проходить лікування, перебуває в ремісії чи отримує паліативну допомогу. Цей день покликаний підтримати людей, які щойно дізналися про свій діагноз, їхніх рідних і близьких та відзначити внесок медичних працівників, для яких допомога пацієнтам стала справою життя. Всі вони – рідні, друзі, медики – це команда, яка допомагає людини з онкозахворюванням пройти складний шлях до одужання.

День людей з історією раку – це також можливість нагадати про те, що рак може бути виліковним, а життя триває навіть попри складні обставини.

Серед усіх хвороб рак посідає в Україні друге місце за поширеністю. До того ж повномасштабна війна ускладнила становище пацієнтів. Проте Україна продовжує розбудову медичної системи, зокрема – онкологічної служби. Попри війну Програма медичних гарантій покриває всі види медичної допомоги для пацієнтів з онкозахворюваннями: від діагностики до лікування, реабілітації й паліативної допомоги. Крім того, МОЗ допомагає із медичною евакуацією людей, хворих на рак, на лікування до медичних закладів за кордоном.

Довідка:

Визначення «cancer survivors» (люди з історією раку) на позначення будь-якої людини з діагнозом «рак» з моменту встановлення діагнозу запропонувала організація National Coalition for Cancer Survivorship (NCCS). Пізніше NCCS розширила визначення терміну, додала до нього сім'ю, близьких друзів, які будь-яким чином стали дотичними до діагнозу.

Перший День людей з історією раку (National Cancer Survivors Day) було проведено 5 червня 1988 року в Сполучених Штатах Америки. Сьогодні цей день відзначають у багатьох країнах світу.

В Україні відзначення цього дня ініціював благодійний фонд Inspiration Family. Кабінет Міністрів України затвердив проєкт Указу президента про офіційне відзначення Дня людей з історією раку 15 грудня 2021 року.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram