Як доглядати за шкірою та коли варто йти до дерматолога?




Шкіра є найбільшим органом людського організму. І одна з її функцій – це захист від шкідливого впливу навколишнього середовища, включно з впливом ультрафіолетового (УФ) випромінювання.

Шкіра людини є мішенню для забруднювальних речовин, що знаходяться як в повітрі приміщень і навколишнього середовища, вони можуть вражати її поверхневі та глибокі шари. Основними джерелами забруднення повітря є викиди промислових підприємств, вихлопні гази, пічне опалення в будинках, пожежі різного походження тощо. За визначенням Агентства з охорони навколишнього середовища США (US EPA), основні забруднювачі повітря – це газоподібні сполуки (діоксид азоту, діоксид сірки, чадний газ), тверді частинки та важкі метали.

Як забруднювачі повітря вражають шкіру?

Вони можуть потрапляти безпосередньо через шкіру або через органи дихання далі в кров і розповсюджуватися по організму. Перебування в забрудненому середовищі сприяє збільшенню виділення шкірного сала та загостренню симптомів хронічних запальних захворювань шкіри як у дітей, так і у дорослих. Забруднювачі повітря можуть спричиняти старіння шкіри, посилювати симптоми таких захворювань шкіри, як атопічний дерматит, акне, екзема тощо.

Значну небезпеку для здоров’я людини становить надмірний вплив УФ випромінювання, що може спричиняти передчасне старіння шкіри та рак шкіри. Існують дані стосовно того, що в присутності УФ випромінювання деякі забруднювачі повітря стають більш токсичними.

Одним із найпоширеніших наслідків надмірного впливу УФ випромінювання на шкіру є розвиток сонячних опіків. Основні ознаки сонячних опіків – це почервоніння, набряк та біль. Якщо при цьому у людини присутні ознаки зневоднення, підвищена температура тіла, сильний біль необхідно обов'язково звертатися за допомогою до лікаря.Не варто забувати про підходи, які спрямовані на профілактику та запобігання сонячних опіків. Пам’ятайте про необхідність використання сонцезахисних кремів. Засіб має бути широкого спектра дії з SPF (sun protection factor) не менш як 30. Рекомендують використовувати крем навіть у похмурі дні. Наносити його бажано кожні 2 години, особливо, коли ви плаваєте чи пітнієте. Щоб правильно обрати такий засіб, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Надмірна дія УФ випромінювання – одна з причин виникнення раку шкіри.

Такі промені можуть надходити від сонця, а також бути присутніми в соляріях. Чим довше людина проводить під впливом сонячних променів без захисту, тим більша ймовірність отримати сонячний опік або навіть рак шкіри.

Найбільш поширені типи раку шкіри – базальноклітинний рак, плоскоклітинний рак та меланома. При цьому меланома зустрічається набагато рідше, проте є смертельно небезпечною для життя людини. Рак шкіри характеризується стрімким метастазуванням, тобто ракові клітини активно поширюються в інші органи і тканини.

Ознаки меланоми:

- родимки мають нерівні краї;

- асиметрія родимок;

- неоднорідний колір родимки;

- розмір родимки понад 5 мм в діаметрі;

- свербіж та болісність родимки;

- поява великої кількості нових родимок за короткий проміжок часу;

- виразки на шкірі, які кровоточать і погано загоюються.

- червоні плями або ущільнення.

Не відкладайте консультацію в лікаря-дерматолога, якщо маєте сумніви стосовно родимок чи будь-яких інших новоутворень на шкірі.

Своєчасна діагностика будь-яких патологій – запорука швидкого одужання.

Будьте здоровими та уважними до свого організму!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram