Як отримати рецепт на необхідні ліки жителям сільської місцевості

Лікарські засоби для сільських мешканців стануть доступнішими. Наразі уряд працює над ухваленням відповідних рішень.

Так, минулого року були прийняті зміни до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360, які регламентують правила виписування рецептів та порядок їх відпуску. Зокрема, дозволено фельдшерам відокремленого структурного підрозділу амбулаторії центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби (окрім рецептів на наркотичні, психотропні, отруйні і сильнодійні лікарські засоби).

Наступним кроком очікується спрощення вимог до відкриття аптек у сільській місцевості та додатково запровадження механізму щодо запуску мобільних аптечних пунктів, які працюватимуть у сільській місцевості, де аптечні заклади наразі відсутні.

Тож як отримати рецепт на ліки, якщо ви проживаєте у віддаленій місцевості, де немає доступу до лікаря?

  • Завдяки електронному рецепту ви можете отримати рецепт на ліки дистанційно. Так, якщо ви маєте хронічне захворювання та потребуєте постійного прийому необхідних препаратів, лікар з іншого населеному пункту за попередньої домовленості може виписати вам повторний рецепт на ліки дистанційно.

Для цього варто проговорити таку можливість з лікарем, а у разі необхідності – сконтактувати з лікарем в узгодженому форматі. При цьому ви лише отримаєте смс з номером рецепта та кодом його погашення, який треба повідомити фармацевту в аптеці.

Так, лікар не лише зможе виписати вам електронний рецепт на ліки дистанційно, але й за кожного такого контакту відстежуватиме динаміку вашого лікування.

До того ж ви можете отримувати безоплатно або з частковою оплатою лікарські засоби, що включені до програми «Доступні ліки», також за електронним рецептом.

  • Якщо у вас немає змоги отримати електронний рецепт, як і зазначалося вище, паперовий рецепт на потрібні ліки вам може виписати фельдшер місцевого ФАП. А в перспективі фельдшер також буде мати можливість виписувати рецепт в ЕСОЗ.

Нагадаємо, що з квітня рецептурні препарати в Україні можна отримати як за електронним, так і за паперовим рецептом. Перелік рецептурних ліків залишився незмінним.

Інформацію про те, чи є препарат рецептурним або безрецептурним, можна знайти в інструкції для медичного застосування лікарського засобу, яка додається до препарату, або на сайті держреєстру лікарських засобів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram