«Гепатити не чекають»: як у Києві пройшла акція з тестування на вірусні гепатити


У більшості випадків вірусні гепатити тривалий час протікають безсимптомно, призводячи до складних уражень печінки аж до фіброзу та цирозу. Саме тому одним зі світових гасел боротьби з гепатитами є слоган «Гепатити не чекають», який нагадує, що вчасна діагностика є важливою запорукою для стримування хвороби.

Згідно зі Стандартами медичної допомоги, кожному українцю рекомендовано проходити тестування на вірусні гепатити хоча б раз у житті, і раз на рік — усім, хто проходив маніпуляції, пов’язані з контактом із кров’ю та порушенням цілісності шкіри в медичних та немедичних закладах. Такими маніпуляціями можуть бути, наприклад, послуги краси (манікюр, педикюр, ін'єкції краси) або незначні хірургічні послуги.

Повномасштабне вторгнення підвищило ризик інфікування кожного, як військового, так і пересічного українця, і, з нагоди Всесвітнього дня боротьби із вірусними гепатитами, за дорученням Міністерства охорони здоров’я минулого тижня в усіх регіонах України відбулися заходи з інформування та тестування населення.

Зокрема, за ініціативи Центру громадського здоров’я, Альянсу громадського здоров’я України, пацієнтської організації «100% життя» та благодійного фонду «Надія та Довіра» такий захід відбувся і в Києві. В ході акції про свій статус дізналися 158 осіб. За бажанням, можна було скласти комбі-тест на чотири типи інфекцій: гепатит В, гепатит С, ВІЛ та сифіліс. Кожен отримав інформаційну та мотиваційну продукцію про важливість уважного ставлення до свого здоров’я та скринінгу соціально небезпечних захворювань, відмови від шкідливих звичок. Учасники акції також мали змогу отримати консультацію кваліфікованого лікаря-інфекціоністом.

Тестування не потребує складних діагностичних процедур. Для цього здійснюється забір крові з пальця, а результат можна дізнатися вже за 10-15 хвилин.

Центр громадського здоров’я закликає всіх, хто не встиг пройти тестування, звернутися до свого сімейного лікаря для скринінгу на вірусні гепатити. Навесні цього року швидкі тести для виявлення вірусних гепатитів отримали більше 900 закладів охорони здоров’я по всій Україні. З переліком цих закладів можна ознайомитись за посиланням.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram