Які саме аналізи покриває Програма медгарнатій в рамках амбулаторного пакету?


Що таке амбулаторна допомога та в яких лікарнях вона надається безоплатно? Які саме аналізи покриває Програма медгарнатій в рамках амбулаторного пакету? Чи до всіх лікарів обов’язково мати направлення? Відповідаємо на ці та інші питання.

Амбулаторна спеціалізована медична допомога - це допомога, яку пацієнт або пацієнтка отримує без госпіталізації до лікарні. Це консультації лікарів вузької спеціалізації, таких як ендокринолог, офтальмолог, гастроентеролог, травматолог… Це проведення ними лікувальних процедур або малих хірургічних втручань. Це лабораторні та інструментальні обстеження. Всі ці та інші послуги пацієнти отримують без госпіталізації - або в амбулаторних умовах, або на умовах денного стаціонару. І ця допомога є безоплатною за електронним направленням.

Що входить у безоплатний пакет “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”?Нагадуємо, які послуги пацієнтка або пацієнт отримують безоплатно в рамках амбулаторного пакету.
- Надання консультацій лікарями вузької спеціалізації. В тому числі - встановлення або зняття діагнозу, призначення або корекція медикаментозного лікування, динамічне спостереження за пацієнтами із хронічними захворюваннями.
- Проведення необхідних лабораторних аналізів - загально-клінічних та біохімічних, бактеріологічних, імунологічних, цитологічних, гістологічних, гормональних та всі інші відповідно до потреб пацієнтів та призначень лікаря.
- Проведення необхідних інструментальних досліджень на кшталт рентгену, КТ, МРТ, УЗД, ендоскопічних обстежень, електрокардіографії, електроенцефалографії, офтальмологічних досліджень та інших.
- Надання медичної допомоги в умовах денного стаціонару.
- Надання медичної допомоги пацієнтам при зверненні до травматологічних пунктів або при зверненні до приймального відділення без подальшої госпіталізації пацієнтів.
- Проведення хірургічних операцій в амбулаторних умовах.
- Ведення вагітності.
- Проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років.
- Оформлення довідок, листків непрацездатності та направлень для проходження медико-соціальної експертизи.

Повний перелік послуг опублікуваний насайті НСЗУ п.11.

Чи будь-яка лікарня, яка має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу, надає виключно весь перелік послуг?
Ні, лікарня (поліклініка чи діагностичний центр) надає той обсяг медичних послуг, який властивий закладу відповідно до напряму надання медичної допомоги та галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Також має значення наявність певного обладнання та лікарів у штаті закладу.

Наприклад, у жіночій консультації пацієнтка може безоплатно здати усі аналізи та пройти всі призначені лікарем-гінекологом відповідні обстеження. Але такий заклад не надає медичні послуги за напрямом, наприклад, офтальмології чи психіатрії. Інший приклад. Якщо у лікарні немає рентген-апарату, то рентологічні обстеження пройти саме в цьому закладі неможливо.

Всі ці послуги також гарантовані пацієнтам, але отримати їх можна в іншому закладі, який має відповідні потужності.Тож щоб уточнити наявність потрібного лікаря чи можливість зробити певне обстеження пацієнту потрібно зателефонувати до конкретної поліклініки.

Які саме аналізи покриває Програма медгарнатій в рамках амбулаторного пакету?
Проведення необхідних пацієнтам лабораторних досліджень покривається Програмою медичних гарантій в рамках пакету “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Наведемо більш детальний перелік.
1. Загальноклінічні, біохімічні та імунохімічні лабораторні дослідження: розгорнутий аналіз крові, морфологічне дослідження клітин крові, визначення групи крові і резус-фактора, біохімічний аналіз крові, ліпідний профіль,ревматологічні та гострофазові показники, коагуляційний гемостаз, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, загальний аналіз сечі, кал на гельмінти.
2. Бактеріологічні дослідження - різноманітні бакпосіви.
3. Імунологічні дослідження для діагностики інфекційних захворювань: гепатит, COVID-19, тестування на ВІЛ, інфекції, що передаються статевим шляхом.
4. Цитологічні дослідження.
5. Гістологічні дослідження - біопсія матеріалу з різних ділянок тіла.
6. Гормональні дослідження - тироксин (Т4 загальний, Т4 вільний), трийодтиронін (Т3 загальний, Т3 вільний), тиреотропний гормон (ТТГ), тиреоглобулін (ТГ), паратгормон (ПТГ), інсулін, кортизол (гідрокортизон), пролактин, тестостерон та інші.

Повний перелік послуг опублікуваний на сайті НСЗУ п.11.

Як знайти медзаклад, який має договір із НСЗУ за амбулаторним пакетом?
На сайті НСЗУ в розділі “Е-дані” оберіть “Аналітичні панелі (дашборди)” та перейдіть до дашборду ““Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. На третій сторінці у полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в “Групі послуг” – пакет “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти.
Або ж зателефонуйте до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Як пацієнту отримати безоплатну амбулаторну допомогу та в яких випадках електронне направлення не потрібно?
Щоб отримати амбулаторну спеціалізовану меддопомогу безоплатно пацієнту потрібномати направлення: від лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або від лікаря-спеціаліста, який надає допомогу в поліклініці. Далі потрібно обрати будь-який медичний заклад, що уклав договір з НСЗУ за пакетом“Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”, записатись на прийом чи обстеження та отримати послугу. Про можливості закладу надавати конкретну послугу варто заздалегідь уточнити по телефону.

Хоча електронне направлення є умовою для отримання багатьох медичних послуг безоплатно, до деяких лікарів можна звертатись без направлення. Зокрема до:
- акушера-гінеколога;
- психіатра;
- нарколога;
- стоматолога;
- педіатра;
- фтизіатра;
- лікуючого лікаря, у якого пацієнт або пацієтка із хронічним захворюванням перебуває під наглядом.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram