4 січня – Всесвітній день азбуки Брайля


4 січня відзначається Всесвітній день азбуки Брайля, започаткований на честь дня народження винахідника шрифту для незрячих Луї Брайля. У дитинстві він осліп, проте адаптувався до нового способу життя й створив відому на весь світ систему – шрифт Брайля.

У грудні 2019 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення щороку 4 січня відзначати Всесвітній день азбуки Брайля, щоб підвищити обізнаність суспільства про значення азбуки для незрячих та слабозорих.

Що таке азбука Брайля?

Це – тактильний шрифт, який за допомогою 6 точок дозволяє передати всі літери, цифри, музичні, математичні та наукові символи. Він у всьому світі використовується незрячими для читання й забезпечує передачу важливої інформації.

Азбука Брайля надзвичайно важлива у контексті соціальної інтеграції. У світі нараховують приблизно понад 2,2 мільярди незрячих людей чи з порушенням зору.

За даними ВООЗ, приблизно 1 мільярд випадків сліпоти або порушень зору є наслідком відсутності профілактики та лікування.

Щоб зберегти здоровий зір, дотримуйтесь простих порад:

  • Регулярно перевіряйте гостроту зору. Зверніться до спеціалістів, якщо помічаєте будь-які зміни у гостроті зору.
  • Контролюйте рівень цукру в крові. Несвоєчасне лікування цукрового діабету може спричинити ускладнення у вигляді діабетичної ретинопатії, глаукоми та катаракти, які призводять до сліпоти.
  • Дізнайтесь історію здоров'я очей вашої родини. Деякі захворювання очей можуть бути спадковими.
  • Підтримуйте здорову масу тіла. Надмірна вага та ожиріння підвищують ризик розвитку цукрового діабету та інших захворювань, які можуть призвести до втрати зору.
  • Носіть захисні окуляри під час певних видів діяльності, таких як заняття спортом та будівельні роботи.
  • Припиніть вживання тютюну та алкоголю. Дослідження пов'язують вживання тютюну з підвищеним ризиком розвитку вікової дегенерації жовтої плями, катаракти та пошкодження зорового нерва, які можуть призвести до сліпоти. Також тютюновий дим сприяє синдрому сухого ока.
  • Носіть сонцезахисні окуляри. Пам’ятайте, що ультрафіолет може сприяти розвитку катаракти й пошкодити рогівку ока.
  • Давайте очам відпочити. Тривале сидіння за комп’ютером або "залипання” в гаджетах можуть втомити очі. Тож подаруйте очам відпочинок, роблячи перерву кожні 20 хвилин й переводячи погляд на віддалені до 20 метрів предмети, протягом 20 секунд (так звана вправа "20-20-20").
  • Якщо ви носите контактні лінзи, запобігайте інфекціям очей. Завжди мийте руки перед використанням або зніманням контактних лінз. Обов'язково дезінфікуйте контактні лінзи та регулярно замінюйте їх.
  • Вживайте здорову їжу. Ви чули, що морква корисна для очей? Для підтримки здоров'я очей важливий багатий на фрукти та овочі режим харчування, особливо корисна листова зелень (шпинат, латук, броколі). Дослідження також показали, що вживання риби з високим вмістом Омега-3, такої як лосось чи тунець, корисне для здоров'я очей.

Всесвітній день азбуки Брайля — нагадування про важливість доступності та незалежності для незрячих або людей з вадами зору. Реальність така, що багато закладів — ресторанів, банків, лікарень — не оснащені меню, виписками чи рахунками зі шрифтом Брайля. Це означає, що сліпим або людям з вадами зору не надається свобода вибирати собі вечерю або зберігати конфіденційність своїх фінансів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram