Чому болить зуб після пломбування?

Основна причина болю в зубі – це каріозна поразка. Якщо карієс не лікувати вчасно, він проникає глибоко в зуб, і тоді вже необхідно вживати екстрених заходів – лікування зуба. У стоматології таке лікування називають ендодонтичним (проведення різноманітних маніпуляцій спрямованих на збереження зуба). Лікування карієсу – найбільш поширена стоматологічна послуга, тому від стоматолога для проведення процедур потрібна висока кваліфікація та досвід, особливо у ситуації, коли карієс вразив зуб глибоко. У складних ситуаціях доводиться паралельно лікувати пульпіт чи інші патології.

Проте, навіть після проведення процедури пломбування найдосвідченішим та кваліфікованим стоматологом, протягом якогось періоду пролікований зуб може хворіти. Пацієнти звертаються до стоматолога повторно, вказуючи на періодичний чи постійний біль. Найчастіше, таке явище є нормою для організму, особливо якщо ситуація була запущеною і були ускладнення або інфекції. З цієї причини, якщо після пломбування зуб продовжує хворіти, не варто хвилюватися, хоча звернутися до фахівця все ж таки не завадить.

Лікування зубів часто супроводжується чищенням каналів та каріозної порожнини, іноді стоматологи вирішують видалити нерв і запломбувати канал. Після такого серйозного втручання у ротову порожнину та зубні тканини, поява незначного болю – цілком нормальне явище.

Однак існують інші причини, з яких може хворіти зуб після пломбування:

1. Постпломбувальний біль.

Подібне явище цілком природне, яке проходить через 3-4 дні. Зубу потрібен час, щоб звикнути до нової пломби.

2. Неправильний вибір висоти пломби.

Через цю помилку стоматолога порушується прикус, і зуб може хворіти при накушуванні. Під впливом анестезії пацієнт який завжди може визначити висоту пломби. Також подібна ситуація може виникати при неякісному шліфуванні горбків.

3. Не проводитись рентген після лікування.

Якщо після лікування не проводиться детальна рентгенограма, то виникає ризик неповноцінного лікування, канал може бути не долікований, і біль може виникати знову, тому після лікування обов'язково потрібно робити контрольний рентген, якщо рентген був зроблений і на знімку добре видно проліковані канали, тоді у професіоналізмі лікаря можна не сумніватися.

4. Усадка пломби.

Навіть найсучасніші композити мають коефіцієнт усадки, який повинен обов'язково враховуватися грамотним лікарем при лікуванні. Якщо порожнина була заповнена недостатнім кількістю матеріалу, то ній утворюються порожнечі. Перебір матеріалу також доставлятиме дискомфорт і біль. Тому не виключено, що Вам доведеться ще раз прийти на корекцію.

5. Перегрів зубних тканин.

Ще одна проблема, якщо стоматолог використовує застаріле обладнання, яке не може забезпечити якісне охолодження ділянки, що препарується. Так як бормашини працюють дуже швидко, без відповідного повітряно-водяного охолодження існує ризик утворення опіку нерва.

6. Зламаний інструмент у каналі.

Через поспіх і неуважність деяких стоматологів, а також через витрачений матеріал для чищення каналів (такий матеріал має також свій термін придатності), трапляється так, що інструмент ламається прямо в кореневому каналі, такі випадки трапляються в бюджетних стоматологічних клініках, де інструмент використовується набагато більше свого терміну. Якщо лікар помітив помилку, то він, напевно, усуне наслідки, але якщо уламок буде виявлений лише тоді, коли пацієнт через деякий час прийде зі скаргами на біль – доведеться проводити повторні процедури і вже лише під мікроскопом.

7. Неправильне просушування порожнини.

Якщо стінки порожнини не досушуються, то про надійну фіксацію пломби не може йтися. При пересушуванні зуб стає гіперчутливим.

8. Перфорація стінки кореневого каналу.

Якщо такого ускладнення не вдалося уникнути, то фахівець повинен вжити заходів щодо усунення наскрізного отвору.

9. Неякісна обробка.

Професіонал обробляє зубну порожнину ретельно, навіть якщо будова каналів має складнощі. Якщо зуб оброблений неякісно (йдеться про механічну та медикаментозну обробку), то інфекція може залишитися в осередку, через що зубний біль після пломбування не припиниться.

10. Алергічна реакція. Одна з найрідкісніших причин, але про неї також не слід забувати. Алергія може виникати через непереносимість барвників та консервантів. Якщо цю проблему виявлено, то лікар зобов'язаний підібрати для лікування інші пломбувальні склади.

Важливо!

Протягом 1-3 днів після пломбування зуба, спостерігайте як поводиться. Якщо через три дні зуб не припиняє хворіти, повторно запишіться до стоматолога на огляд. Причини можуть бути різні (описані вище), тому тільки лікар може точно сказати про причину хвороби зуба.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram