Судово-медичні експерти: для лікарів-інтернів відкрито 44 вакансії в регіонах за спеціалізацією судово-медична експертиза

Інтернатура за спеціальністю «Судово-медична експертиза» – це нововведення 2024 року. Раніше, щоб стати судмедекспертом, лікарі спочатку проходили інтернатуру за спеціальністю «Патологічна анатомія» та як додаткову спеціалізацію вивчали судово-медичну експертизу. Починаючи з цього року, враховуючи наказ МОЗ України від 11.05.2024 № 820 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2024 року № 788» випускники медвишів можуть проходити інтернатуру з судово-медичної експертизи, яка включатиме і курс із судово-медичної патоморфології.

«Під час війни навантаження на судово-медичних експертів зростає, особливо в прифронтових регіонах та в областях, де проводять експертизи загиблих військових та цивільних громадян. Тому підготовка інтернів з судово медичної експертизи – це один із важливих компонентів комплексної реорганізації судово медичної галузі у країні. Під час навчання лікарі-інтерни проходитимуть підготовку для проведення досліджень, які не вивчають на інших лікарських спеціальностях (фрагменти тканин, отрути, механічні ушкодження на речових доказах, специфічні лабораторні дослідження) та з патоморфології. Практичне навчання відбуватиметься і на базі лабораторій бюро судово-медичної експертизи в регіонах, які зараз переходять у сферу управління МОЗ України та додатково оснащуються сучасним обладнанням для проведення експертиз, в тому числі і таких, як стоматологічна ідентифікація, судова археологія, дослідження фрагментів, що зазнали деструктивних змін», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Навчання на інтернатурі за спеціальністю «Судово-медична експертиза» триватиме два роки. Підготовка включає навчання з урахуванням міжнародних стандартів, ознайомлення з сучасними методами проведення експертиз, документального оформлення та роботи з сучасним високоточним лабораторним обладнанням. Цього року для лікарів інтернів відкрито 44 вакансії в регіонах за спеціалізацією судово-медична експертиза.

За змінами, які передбачені оновленим наказом щодо правил вступу до інтернатури: підготовка інтернів здійснюється на підставі затверджених програм, які розробляються групами експертів за спеціальностями та затверджуються МОЗ. За час навчання в інтернатурі інтерни повинні опанувати певні компетентності, визначені програмою підготовки. У разі, якщо інтерн не може набути повного переліку компетентностей у закладі охорони здоров’я, який він обрав під час розподілу, керівник такого закладу спільно з керівником групи інтернів закладу вищої освіти зобов’язані забезпечити обрання та відрядження інтерна до іншого закладу охорони здоров’я.

Додатково: рішення про передачу цілісних майнових комплексів бюро судово-медичної експертизи (СМЕ) з комунальної у державну власність поетапно ухвалюють усі регіони України. Така реорганізація передбачає створення централізованої мережі судово-медичних установ у сфері управління Міністерства охорони здоровʼя України (МОЗ).

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram