Меланома: чому важливо бути уважними до родимок?

У травні у світі відзначають місяць обізнаності про рак шкіри. Це – найпоширеніша група онкологічних захворювань, що вражають різні ЇЇ шари. За даними ВООЗ, у 2022 році було виявлено понад 1,5 мільйона нових випадків раку шкіри.

Мабуть, найнебезпечнішим з них є меланома – злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин (меланоцитів) та найчастіше вражає шкіру. У 2022 році у світі було діагностовано 330 000 нових випадків меланоми й майже 60 000 людей померли від цієї хвороби.

Перша асоціація, яка виникає зі словом «меланома» – родимки, проте цей тип раку може розвиватися не лише там, де є родимки, але й у місцях, де їх немає: на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Вона зустрічається рідше, ніж деякі інші види раку шкіри, але є більш схильною до росту і поширення.

Хоча є багато чинників, які можуть підвищувати ризик розвитку меланоми, не завжди зрозуміло, як саме вони її спричиняють.

Серед найпоширеніших факторів ризику:

  • Тривале перебування на сонці (УФ-випромінення).
  • Наявність родимок на тілі.
  • Світліша шкіра, волосся та колір очей.
  • Випадки меланоми в родині або у самої людини в минулому.
  • Послаблена внаслідок медичних станів імунна система.

Наявність факторів ризику не означає, що ви захворієте на меланому. Багато людей, що мають такі чинники, ніколи не захворіють. А деякі люди, які захворіли, можуть зовсім не мати факторів ризику.

Ультрафіолетові (УФ) промені називають основною причиною виникнення меланоми. Більшість УФ-променів надходить від сонячного світла, але деякі можуть надходити від штучних джерел, таких як солярії. УФ-промені можуть пошкоджувати ДНК у клітинах шкіри. Іноді це впливає на певні гени, які контролюють ріст і поділ клітин. Якщо ці гени перестають працювати належним чином, уражені клітини можуть перетворитися на ракові.

За даними Національного канцер-реєстру, в Україні у 2022-2023 роках був зареєстрований 5051 випадок меланоми. А станом на 2023 рік на обліку перебували 31 217 людей із цим захворюванням.

Важливо пам’ятати, що вчасно виявлене захворювання має дуже позитивний прогноз лікування. Тому важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни й звернутися до лікаря. Найтривожнішою ознакою меланоми є поява нових плям або родимок на шкірі або плям чи родимок, які змінюють розмір, форму або колір. Якщо у вас є одна з цих тривожних ознак, зверніться до лікаря, щоб він оглянув вашу шкіру.

Для самодіагностики меланоми в усьому світі застосовують «правило ABCDE». повідомте лікаря про плями або родимки, які мають будь-яку з наведених нижче ознак:

  • А (ASYMMETRY, АСИМЕТРІЯ):Якщо візуально розділити родимку/пляму навпіл, одна половина не збігається з іншою.
  • B (BORDER, МЕЖА):Краї родимки/плями нерівні, зазубрені або розмиті.
  • C (COLOR, КОЛІР):Неоднорідний колір по всій родимці/плямі, який може включати відтінки коричневого або чорного, а іноді з вкрапленнями рожевого, червоного, білого або блакитного.
  • D (DIAMETER, ДІАМЕТР):Родимки/плями більш як 6 мм у діаметрі (хоча іноді меланоми можуть бути меншими).
  • Е (EVOLVING, РОЗВИТОК): Родимка/пляма змінює розмір, форму або колір.

Трапляється, що меланома не підпадає під ці ознаки. Іншими тривожними «дзвіночками» можуть бути:

  • Ранки, які не загоюються.
  • Розповзання пігменту від меж плями/родимки на шкіру навколо.
  • Почервоніння або нова припухлість за межами плями/родимки.
  • Зміна чутливості плями/родимки: свербіж, біль.
  • Зміни на поверхні плями/родимки – лущення, виділення рідини, крові, поява шишки чи горбка.

Не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря та зверніться до нього у разі, якщо помітили якісь підозрілі зміни шкіри.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram