Методи видалення зубів: якими бувають і які рекомендують стоматологи

Людський організм не можна назвати бездоганним, і з різних причин зуби можуть бути піддані видаленню. Найчастіше це проблемні зуби мудрості або ж запущені випадки, коли ніяке лікування вже не допоможе. Сьогодні видалення зубів Київ представлено найрізноманітнішими способами, докладніше про які далі в матеріалі. 

Які існують методи видалення зубів?

Стоматологи використовують різні протоколи видалення, залежно від клінічного випадку. Лікар сам підбирає найбільш підходящий варіант.

Просте

Такий вид операції обговорюється і планується лікарем і пацієнтом заздалегідь. Для проведення процедури потрібні певні показання, які зазвичай виявляються ще на етапі діагностики. Стоматолог призначає клієнту рентген, аналізує результат, збирає анамнез тощо.

Перед початком видалення завжди виконується професійне чищення ротової порожнини. Це робиться, щоб запобігти проникненню інфекцій у ранку і захистити лунку від запальних процесів та інших ускладнень. Також перед операцією в більшості випадків вводиться місцева анестезія. Щойно дантист переконався, що препарат подіяв, можна починати операцію.

Пошкоджений зуб розхитується, після чого видаляється хірургічними щипцями. Потім стоматолог споліскує ранку антисептиком і укладає в лунку стерильний тампон, необхідний для зупинки крові.

Атипове

У цьому разі для видалення використовуються нетипові інструменти. Наприклад, це може бути лазер, фрез або скальпель.

Процес починається з введення анестезії, після чого скальпелем виконується розріз м'яких тканин навколо зуба, який потрібно вирвати. Доступ до зуба відкривається за допомогою врізи, а потім зуб видаляють. Часто в подібних випадках зубну одиницю доводиться видаляти частинами, та в цьому немає нічого поганого.

Після завершення операції стоматолог накладає шви, ополіскує ранку і дає пацієнтові прикласти холодний компрес до щоки на потрібній ділянці. Пізніше знадобиться проміжний огляд, а шви можна зняти через тиждень або півтора.

Атравматичне

Стандартне видалення зуба дає можливість видалити будь-який зуб, незалежно від того, де саме в щелепі він розташований. Але у цього варіанта є помітний мінус - тканини, які оточують зуб, що видаляється, під час операції отримують сильні пошкодження. Лунка не тільки довго заживає. Під час відновного періоду все ще залишається ризик виникнення кровотечі, проникнення інфекцій тощо.

Атравматичний спосіб видалення - це цілий перелік заходів, які спрямовані на максимально дбайливе вилучення зуба і збереження цілісності тканин, що його оточують. Завдяки тому, що знижується травматичність під час процедури, вдається скоротити й терміни відновного періоду, і ризики виникнення будь-яких ускладнень.

У деяких клінічних випадках і стандартне видалення зубів може бути атравматичним, але частіше таке видалення проводиться за допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, бора, свердел для імплантації або спеціальної системи для видалення коренів.

Видалення молочних зубів

Також може називатися видаленням тимчасових зубів. Може бути екстреним або плановим, але різниці в процесах немає. Спочатку, як і в інших випадках, вводиться місцева анестезія. Зазвичай використовують уколи, але, якщо корінь зуба майже розсмоктався, може бути використаний також аплікаційний варіант - знеболювальний гель. 

Так чи інакше, коли анестетик подіяв, стоматолог використовує для видалення зуба спеціальні дитячі щипці. Після видалення молочних зубів шви накладати не потрібно. Цей вид хірургічного втручання досить простий та не займає багато часу. Найважливіше в цьому випадку - не залякати дитину, тому батькам варто з розумом вибрати клініку і стоматолога.

Видалення зубів мудрості

Найчастіше "вісімки" називають ретинованими - це ті зуби, у яких коронкова частина прорізалася неповністю. Ретенція може бути повною - коли зуб перебуває в альвеолярній кістці, або неповною - коли зуб повністю або ж частково вкритий слизовою. Хірург розрізає слизову, розхитує зуб і потім видаляє його повністю за раз або частинами. Після закінчення видалення проблемного зуба мудрості лунка зашивається, а пацієнт може йти додому. Наступний прийом призначається через кілька днів, для проміжного огляду. Потім ще через кілька днів - для зняття швів.

Видалення зуба в Києві швидко і без болю | CIS

Корисні рекомендації

Незалежно від того, яким способом було видалено зуб, головна порада для пацієнтів після операції єдина - чітко дотримуватися лікарських рекомендацій.

Наприклад, не можна:

  • їсти тверду, гостру і гарячу їжу;
  • використовувати теплі компреси;
  • торкатися лунки язиком, їжею або зубною щіткою;
  • підтримувати погані звички - вживати алкоголь і курити;
  • полоскати рот (адже є ризик вимити з лунки згусток крові, що виконує захисну функцію).

Необхідно приймати всі прописані медикаменти, а також почекати з фізичними навантаженнями або відвідуванням сауни. Ціна за видалення зуба завжди залежить від складності процедури.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram