Сезон грипу може тривати до середини весни. Що важливо знати про цю хворобу?

Вірус грипу вражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, а на додачу – серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США). Саме тому найпоширенішими грізними ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози. Крім цього, перебіг грипу загострює хронічні захворювання, як-от цукровий діабет, бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легенів тощо.

Подекуди будь-яку респіраторну вірусну інфекцію називають «грипом», хоча різниця між ними разюча – як за динамікою розвитку хвороби, так і за її ускладненнями. Грип починається раптово. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і м'язовий біль, гарячка, слабкість і виражена втома. Застуда ж розвивається поволі, і часто люди переносять її «на ногах» (хоча не варто так робити!).

Відрізнити грип від застуди чи COVID-19 можна за допомогою тесту, доступного в аптеці. Це особливо важливо для людей із супутніми серцево-судинними захворюваннями, адже прийом деяких ліків через хронічну хворобу може призвести до збільшення ризику розвитку побічних ефектів. Це стосується і прийому ліків, які не потребують рецепта лікаря для придбання їх в аптеці, але часто використовуються для покращення стану хворого, зменшення проявів. Тому такі пацієнти потребують лікарського супроводу.

Для людей без хронічних захворювань тест робити не конче необхідно, адже логіка та сама: захворіли – залишайтеся вдома, байдуже це грип чи ні.

Найбільше ризикують мати важкий перебіг і навіть летальне завершення грипу такі категорії людей:

  • Вагітні,
  • діти до 5 років,
  • люди старші за 60-65 років,
  • люди із хронічними захворюваннями.

Вірус грипу мінливий, часто «перевдягається» і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. До того ж він може мати такі ускладнення, як пневмонія, синусит, отит, а також такі наслідки, як інфаркт міокарда та інсульт. З огляду на це щеплення проти грипу варто робити щосезону.

Вірус грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом, через руки та предмети, зокрема. Тому належне і регулярне миття рук з милом, дотримання «кашльового етикету» – чхання та кашляння в зігнутий лікоть, а не в долоні – дещо знижують ризик заразитися вірусом грипу в громадських місцях.

Особливо сприятливими умовами для виживання і поширення вірусу є температура близько 5° C та низька вологість (25-35%). У разі вологості повітря понад 80% передача вірусу практично припиняється. Це хороший аргумент на користь зволоження повітря в школах та садочках.

Людина може бути уже зараженою вірусом грипу і поширювати його, але ще не мати симптомів. Коли вже очевидні симптоми вірусної інфекції: чи то грипу, чи то COVID-19, чи то просто застуди – людина має піти на самоізоляцію, аби не заражати інших. Захворіли – залишайтеся вдома.

Лікування грипу – це передусім постільний режим, пиття теплих напоїв і достатній сон. Нагадаємо, що «противірусні», «імуностимулятори» (зазначаємо в лапках, бо їхня ефективність не доведена) чи інтерферон та антибіотики не допоможуть подолати грип. Вони радше нашкодять. В Україні зареєстровані специфічні ліки для лікування грипу – вони досить дорогі і є далеко не в кожній аптеці. Ліків для запобігання грипу і застуді не існує, хай би що не казала реклама.

Ускладнення грипу можуть включати бактеріальну пневмонію, інфекції середнього вуха та приносових порожнин (наприклад, гайморит), а також загострення хронічних захворювань, таких як серцева недостатність, астма чи діабет. Як ви бачите, грип – серйозне, важке і дуже небажане інфекційне захворювання.

Знизити ризик захворіти на грип та мати ускладнення в разі хвороби допоможе тільки вакцинація. Щеплення вакциною проти грипу можна робити з 6 місяців від народження, і протипоказів до неї практично немає. Вакцини, які доступні в Україні, вводяться внутрішньом'язово. Вакцинація проти грипу не внесена до Національного календаря профілактичних щеплень. Натомість вона доступна в аптеках і коштує значно менше, ніж одна пластинка ліків проти грипу, тим паче – ніж втрати через непрацездатність впродовж кількох тижнів та лікування ускладнень.

Щоб щепитися проти грипу, зробіть такі кроки:

  • Запишіться до свого сімейного лікаря та отримайте рецепт на вакцину (в Україні відпуск вакцини в аптеках передбачений за рецептом).
  • Дізнайтеся, в якій аптеці є вакцина проти грипу. Усі вони однаково ефективні і захищають від однакових вірусів грипу (двох вірусів типу А та двох вірусів типу В) – тому беріть ту, яка є.
  • Безпосередньо перед візитом до лікаря візьміть сумку-холодильник і хладоген, купіть вакцину в аптеці і зробіть щеплення в лікаря.

Щеплення проти грипу та COVID-19 можна робити одночасно – в плечі обох рук. Дуже зручно!

Вакцинація проти грипу потрібна усім людям і критично важлива вагітним, дітям до 5 років, людям із хронічними захворюваннями, старшим за 60-65 років, освітянам та лікарям.

Бережіть себе!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram