Штучний інтелект допомагає лікарям оцінювати результати компʼютерної томографії

Застосування штучного інтелекту в медичній практиці – це майбутнє, яке вже стало сьогоденням. BrainScan – хмарне рішення на основі штучного інтелекту, яке Україна отримала як гуманітарну допомогу закладам охорони здоровʼя від однойменної польської технологічної компанії.

Лікарі, залучені до проєкту, вже змогли позитивно оцінити свій досвід використання BrainScan.

До прикладу, лікар-анестезіолог КНП «Роздільнянська багатопрофільна лікарня» Іван Черненко наголосив на ефективності програмного забезпечення: Ми почали використовувати BrainScan восени минулого року. З того часу кожне дослідження проходить з використанням цього рішення. Це корисний помічник, особливо для таких невеликих медичних закладів як наш, адже частіше за все у таких закладах досить обмежений ресурс рентгенолога або лікар має менше досвіду, оскільки приймає менше пацієнтів, ніж його колеги, наприклад, в обласних лікарнях.

Brainscan інтегрується з системами зберігання радіологічних досліджень у медичному закладі. Рішення аналізує зображення, зроблене у ході компʼютерної томографії, та підсвічує лікареві на знімку зони потенційних патологій. Також програмне забезпечення формує аналітичний звіт щодо ймовірності того чи іншого захворювання – як-от ішемічного інсульту, геморагічного інсульту, набряку головного мозку, пухлин тощо. Чим вищий відсоток імовірності – тим вища значущість інформації та нижча можливість похибки.

Також лікар відзначає, що BrainScan може бути ефективним інструментом самоперевірки як для молодих рентгенологів, які щойно почали працювати з компʼютерною томографією, так і для лікарів-спеціалістів.

«Рішення особливо корисне і для не рентгенологів, оскільки знімки аналізують практично всі спеціалісти, зокрема й анестезіологи, неврологи, терапевти, – коментує Іван Черненко. – Часто в лікарнях лише один лікар-рентгенолог на чергуванні, який в цей час може бути присутній в операційній, на прийомі тощо. А коли мова про ургентні випадки, наприклад, надання допомоги при інсульті, ситуація не може чекати. Тож в таких випадках BrainScan суттєво прискорює діагностику та є хорошим інструментом для самоперевірки».

Застосування штучного інтелекту дозволяє лікареві швидше аналізувати результати досліджень та ефективніше приймати рішення щодо подальшого лікування пацієнта.

Впровадження телемедичних рішень у заклади охорони здоровʼя здійснюється Міністерством охорони здоровʼя України за технічної підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» (LHSS). Фахівці проєкту допомагають медичним закладам інтегрувати рішення, провести навчання та надають технічну підтримку медичним працівникам.

Сьогодні медичні заклади в Роздільній, Одесі, Краматорську, Житомирі та ін. вже використовують хмарне рішення на основі штучного інтелекту, яке дозволяє виявляти ураження та патології головного мозку людини. Від початку року мережа закладів, які адаптували рішення, збільшилася майже вдвічі. На черзі – нові заклади.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram