Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки: що може призвести до хвороби, симптоми та шляхи профілактики


Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки, одного з найпоширеніших типів онкології серед жінок. У цьому матеріалі зібрали основну інформацію про хворобу та найбільш дієві способи запобігти хворобі. І закликаємо жінок проходити скринінг на рак шийки матки згідно з рекомендаціями та не нехтувати можливістю відвідати лікаря-гінеколога для профілактичного огляду. Адже це найдієвіші способи запобігти РШМ та виявити рак на ранній стадії.

Рак шийки матки (РШМ) — це тип раку, який виникає внаслідок мутації епітеліальних клітин шийки матки. Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки, найчастіше даний тип онкології зустрічається в жінок старше 30 років.

Симптоми раку шийки матки

Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг. Коли рак розвивається, пізніше жінка може помітити такі симптоми:

  • вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;
  • водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;
  • біль в ділянці малого таза;
  • біль під час статевого акту.

При більш серйозних стадіях хвороби можуть спостерігатися:

  • набряк ніг;
  • проблеми із сечовипусканням або випорожненням кишківника
  • кров у сечі.

Пам’ятайте, що ці симптоми також можуть свідчити про інші хворобливі стани здоров’я. Тому обов’язково зверніться до лікаря-гінеколога, якщо помітили якусь із цих ознак. Лише лікар може визначити причину цих симптомів.

Фактори ризику розвитку раку шийки матки

  • Зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ), є одним із найважливіших факторів ризику РШМ. Вірус стає причиною розвитку раку в більшості випадків.
  • Куріння. Люди, які курять або є пасивними курцями, піддаються впливу багатьох токсичних хімічних речовин, що можуть спричинити рак. Ці речовини всмоктуються через легені й розносяться кров’ю по всьому організму. Куріння робить імунну систему слабшою в боротьбі з ВПЛ.
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом. Наявність інфекцій, таких як хламідіоз, гонорея, сифіліс, ВІЛ, підвищують ризик зараження ВПЛ.
  • Наявність ослабленої імунної системи.
  • Недостатнє споживання овочів та фруктів у раціоні та низька фізична активність.
  • Наявність захворювання на РШМ у сім’ї.
  • Прийом оральних контрацептивів протягом тривалого часу жінками, що інфіковані ВПЛ. Проконсультуйтеся з лікарем щодо безпечного способу контрацепції.

Ризики, пов’язані із сексуальною поведінкою, що збільшують ризик зараження ВПЛ:

  • Наявність багатьох сексуальних партнерів.
  • Сексуальна активність у дитячому віці (молодше 18 років).
  • Наявність сексуального партнера, який має високий ризик інфікування (людина, яка має ВПЛ або має багато партнерів).

Наявність факторів ризику не означає, що ви обов’язково захворієте на рак, проте вони збільшують ймовірність виникнення хвороби. Тому важливо звернути увагу саме на ті фактори, які самостійно або з допомогою лікаря можна усунути.

Скринінг раку шийки матки

Майже всі випадки раку шийки матки (приблизно 70%) пов’язані із інфікуванням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Здебільшого генотипи ВПЛ зникають спонтанно та не спричиняють симптомів. Якщо інфекція довготривало знаходиться в організмі жінки, вона може зумовити появу раку шийки матки.

Інтервал у 10-20 років між виникненням передракового стану та розвитком раку шийки матки надає великі можливості для скринінгу, діагностики та лікування передракових захворювань, що дають змогу уникнути їхнього прогресування в рак.

Види скринінгу

Пап-тест

Цитологічний скринінг дозволяє знизити захворюваність на рак шийки матки на 80%. Пап-тест, відомий також як мазок Папаніколау — це дослідження нормальних і змінених хворобою клітин для виявлення, діагностики різних інфекцій, наслідків аномальної гормональної активності, а також передракових або ракових уражень клітин.Пап-тест — це процедура, яка видаляє невеликий шар клітин з поверхні шийки матки.

Як відбувається забір матеріалу для тестування?

Процедура проводиться на оглядовому кріслі або столі. Під час Пап-тесту лікар використає пластиковий або металевий інструмент, який називається «дзеркало», щоб розширити вашу піхву і забезпечити доступ до шийки матки. Так лікар зможе оглянути піхву та шийку матки, а також зібрати тонкий шар клітин із поверхні шийки матки та цервікального каналу. Зразок клітин з шийки матки відправляють у лабораторію для перевірки на наявність аномальних клітин.

Коли беруть мазок Папаніколау, а також після тесту, ви можете відчувати дискомфорт. Можуть також з'явитися незначні вагінальні кров'янисті виділення відразу після тесту та біль внизу живота, ніби щось «тягне». Це нормально. Однак обов’язково повідомте свого лікаря, якщо дискомфорт або кровомазання тривають понад добу після дослідження.

Коли та кому робити тестування?

Відповідно до міжнародних рекомендацій, починати робити Пап-тест потрібно у віці 21 року. У віковій категорії 21-29 років можна робити регулярний Пап-тест кожні 3 роки.

Не рекомендовано проводити тестування жінкам молодшим за 21 рік та старшим за 65 років. У першому випадку, жінки переважно мають низьку розповсюдженість уражень, що переходять в РШМ. У другому — скринінг може буде неефективним, якщо в минулому жінка старше 65 років мала негативний результат.

Результати Пап-тестування

Клітини тканин, відібраних під час тесту, перевірять і визначать чи не зазнали певних змін.

  • Якщо змін у клітинах не виявлено, результат дослідження вважається нормальним. Наступне обстеження за допомогою Пап-тесту можна робити через 3 роки.
  • Якщо в клітинах виявлені зміни, це не означає, що у вас знайшли рак. Результати Пап-тесту не є діагнозом раку шийки матки. Відхилення від норми вказують на наявність патологічного процесу, який необхідно уточнити та лікувати, інакше він може призвести до ракової трансформації клітин.

У випадку отримання результату Пап-тесту, який є відхиленням від норми, не відкладайте звернення до лікаря, щоб отримати подальшу консультацію, необхідне обстеження та лікування. Виявлення та лікування передракових станів допомагає запобігти розвитку РШМ.

ПЛР тест на наявність ВПЛ

Зараження ВПЛ високого онкогенного ризику (16 та 18 типи) може призвести до виникнення раку шийки матки. Інфекція підступна і може довго ніяк не проявитися навіть під час огляду в гінеколога. Оскільки більшість жінок можуть не здогадуватися, що мають ВПЛ, важливо час від часу проходити тестування на наявність вірусу.

Тест проводиться, щоб перевірити чи є ДНК вірусу в клітинах шийки матки. Первинний тест на наявність ВПЛ можуть робити окремо від Пап-тесту. Процедура збору клітин для аналізу відбувається однаково, як у випадку тесту на ВПЛ, так і для Пап-тесту.

Коли робити тестування?

У жінок віком від 30 до 65 років є кілька варіантів тестування. Вони можуть:

  • робити тест на визначення ВПЛ кожні 5 років окремо, при цьому, робити Пап-тест кожні 3 роки теж окремо;
  • робити спільне тестування, коли Пап-тест робиться разом із тестом на ВПЛ. Їх можуть перевіряти разом, з одного зразка матеріалів.

Жінки від 21 до 29 років можуть почати робити тест на ВПЛ, замість Пап-тесту, проте перевага у скринінгу для цієї вікової категорії зазвичай надається мазкам Папаніколау.

Спільне тестуванняПап-тесту та тесту на ВПЛ не рекомендується жінкам від 21 до 29 років. Адже вірус папіломи людини досить поширений в цій віковій групі, а інфекція у більшості випадків зникає самостійно, протягом кількох років і не спричиняє тривалих змін у клітинах шийки матки. Використання спільного тесту у жінок молодше 30 років дозволяє виявити короткочасну інфекцію ВПЛ та призводить до надмірної витрати ресурсів. Під час огляду обговоріть варіанти зі своїм лікарем.

Результати тестування на ВПЛ:

  • Якщо результат тесту негативний, лікар може рекомендувати вам зробити наступний тест через 5 років.
  • Позитивний результат означає, що у вас виявлені онкогенні типи ВПЛ, але це не означає, що у вас є рак шийки матки. Він свідчить про те, що у вас високий ризик розвитку хвороби.

В залежності від результату, лікар зможе визначити подальші кроки: кольпоскопію, прицільну біопсію, видалення зони аномальних клітин шийки матки. У випадку, коли інфекція ВПЛ призводить до змін в клітинах слизової оболонки шийки матки, їх необхідно лікувати. Визначити ці зміни та метод лікування може лише лікар.

Результати спільного тестування

Якщо ви проходити спільне тестування й обидва результати є негативними, ваш лікар може рекомендувати вам, щоб ви чекали 5 років до наступного тестування.

Усі види скринінгових тестів добре виявляють передракові стани. Незалежно від того, чи проходили ви раніше тест, регулярно робіть скринінгові обстеження.

Роль лікарів первинної та вторинної ланки у скринінгу на РШМ

Доведено, що загальнодержавні профілактичні та скринінгові програми мають вирішальний вплив на зниження смертності від РШМ.

Сімейні лікарі відіграють важливу роль у ранньому виявленні безсимптомного раку. Вони також мають сприяти виконанню всіх рекомендацій спеціалістів щодо протипухлинного лікування.

Рак шийки матки: що може призвести до хвороби, симптоми та шляхи профілактики
01.01.202410:00

СІЧЕНЬ – МІСЯЦЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО РАК ШИЙКИ МАТКИ: ЩО МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ХВОРОБИ, СИМПТОМИ ТА ШЛЯХИ ПРОФІЛАКТИКИ

Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки, одного з найпоширеніших типів онкології серед жінок. У цьому матеріалі зібрали основну інформацію про хворобу та найбільш дієві способи запобігти хворобі. І закликаємо жінок проходити скринінг на рак шийки матки згідно з рекомендаціями та не нехтувати можливістю відвідати лікаря-гінеколога для профілактичного огляду. Адже це найдієвіші способи запобігти РШМ та виявити рак на ранній стадії.

Рак шийки матки (РШМ) — це тип раку, який виникає внаслідок мутації епітеліальних клітин шийки матки. Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки, найчастіше даний тип онкології зустрічається в жінок старше 30 років.

Симптоми раку шийки матки

Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг. Коли рак розвивається, пізніше жінка може помітити такі симптоми:

  • вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;
  • водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;
  • біль в ділянці малого таза;
  • біль під час статевого акту.

При більш серйозних стадіях хвороби можуть спостерігатися:

  • набряк ніг;
  • проблеми із сечовипусканням або випорожненням кишківника
  • кров у сечі.

Пам’ятайте, що ці симптоми також можуть свідчити про інші хворобливі стани здоров’я. Тому обов’язково зверніться до лікаря-гінеколога, якщо помітили якусь із цих ознак. Лише лікар може визначити причину цих симптомів.

Фактори ризику розвитку раку шийки матки

  • Зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ), є одним із найважливіших факторів ризику РШМ. Вірус стає причиною розвитку раку в більшості випадків.
  • Куріння. Люди, які курять або є пасивними курцями, піддаються впливу багатьох токсичних хімічних речовин, що можуть спричинити рак. Ці речовини всмоктуються через легені й розносяться кров’ю по всьому організму. Куріння робить імунну систему слабшою в боротьбі з ВПЛ.
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом. Наявність інфекцій, таких як хламідіоз, гонорея, сифіліс, ВІЛ, підвищують ризик зараження ВПЛ.
  • Наявність ослабленої імунної системи.
  • Недостатнє споживання овочів та фруктів у раціоні та низька фізична активність.
  • Наявність захворювання на РШМ у сім’ї.
  • Прийом оральних контрацептивів протягом тривалого часу жінками, що інфіковані ВПЛ. Проконсультуйтеся з лікарем щодо безпечного способу контрацепції.

Ризики, пов’язані із сексуальною поведінкою, що збільшують ризик зараження ВПЛ:

  • Наявність багатьох сексуальних партнерів.
  • Сексуальна активність у дитячому віці (молодше 18 років).
  • Наявність сексуального партнера, який має високий ризик інфікування (людина, яка має ВПЛ або має багато партнерів).

Наявність факторів ризику не означає, що ви обов’язково захворієте на рак, проте вони збільшують ймовірність виникнення хвороби. Тому важливо звернути увагу саме на ті фактори, які самостійно або з допомогою лікаря можна усунути.

Скринінг раку шийки матки

Майже всі випадки раку шийки матки (приблизно 70%) пов’язані із інфікуванням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Здебільшого генотипи ВПЛ зникають спонтанно та не спричиняють симптомів. Якщо інфекція довготривало знаходиться в організмі жінки, вона може зумовити появу раку шийки матки.

Інтервал у 10-20 років між виникненням передракового стану та розвитком раку шийки матки надає великі можливості для скринінгу, діагностики та лікування передракових захворювань, що дають змогу уникнути їхнього прогресування в рак.

Види скринінгу

Пап-тест

Цитологічний скринінг дозволяє знизити захворюваність на рак шийки матки на 80%. Пап-тест, відомий також як мазок Папаніколау — це дослідження нормальних і змінених хворобою клітин для виявлення, діагностики різних інфекцій, наслідків аномальної гормональної активності, а також передракових або ракових уражень клітин.Пап-тест — це процедура, яка видаляє невеликий шар клітин з поверхні шийки матки.

Як відбувається забір матеріалу для тестування?

Процедура проводиться на оглядовому кріслі або столі. Під час Пап-тесту лікар використає пластиковий або металевий інструмент, який називається «дзеркало», щоб розширити вашу піхву і забезпечити доступ до шийки матки. Так лікар зможе оглянути піхву та шийку матки, а також зібрати тонкий шар клітин із поверхні шийки матки та цервікального каналу. Зразок клітин з шийки матки відправляють у лабораторію для перевірки на наявність аномальних клітин.

Коли беруть мазок Папаніколау, а також після тесту, ви можете відчувати дискомфорт. Можуть також з'явитися незначні вагінальні кров'янисті виділення відразу після тесту та біль внизу живота, ніби щось «тягне». Це нормально. Однак обов’язково повідомте свого лікаря, якщо дискомфорт або кровомазання тривають понад добу після дослідження.

Коли та кому робити тестування?

Відповідно до міжнародних рекомендацій, починати робити Пап-тест потрібно у віці 21 року. У віковій категорії 21-29 років можна робити регулярний Пап-тест кожні 3 роки.

Не рекомендовано проводити тестування жінкам молодшим за 21 рік та старшим за 65 років. У першому випадку, жінки переважно мають низьку розповсюдженість уражень, що переходять в РШМ. У другому — скринінг може буде неефективним, якщо в минулому жінка старше 65 років мала негативний результат.

Результати Пап-тестування

Клітини тканин, відібраних під час тесту, перевірять і визначать чи не зазнали певних змін.

  • Якщо змін у клітинах не виявлено, результат дослідження вважається нормальним. Наступне обстеження за допомогою Пап-тесту можна робити через 3 роки.
  • Якщо в клітинах виявлені зміни, це не означає, що у вас знайшли рак. Результати Пап-тесту не є діагнозом раку шийки матки. Відхилення від норми вказують на наявність патологічного процесу, який необхідно уточнити та лікувати, інакше він може призвести до ракової трансформації клітин.

У випадку отримання результату Пап-тесту, який є відхиленням від норми, не відкладайте звернення до лікаря, щоб отримати подальшу консультацію, необхідне обстеження та лікування. Виявлення та лікування передракових станів допомагає запобігти розвитку РШМ.

ПЛР тест на наявність ВПЛ

Зараження ВПЛ високого онкогенного ризику (16 та 18 типи) може призвести до виникнення раку шийки матки. Інфекція підступна і може довго ніяк не проявитися навіть під час огляду в гінеколога. Оскільки більшість жінок можуть не здогадуватися, що мають ВПЛ, важливо час від часу проходити тестування на наявність вірусу.

Тест проводиться, щоб перевірити чи є ДНК вірусу в клітинах шийки матки. Первинний тест на наявність ВПЛ можуть робити окремо від Пап-тесту. Процедура збору клітин для аналізу відбувається однаково, як у випадку тесту на ВПЛ, так і для Пап-тесту.

Коли робити тестування?

У жінок віком від 30 до 65 років є кілька варіантів тестування. Вони можуть:

  • робити тест на визначення ВПЛ кожні 5 років окремо, при цьому, робити Пап-тест кожні 3 роки теж окремо;
  • робити спільне тестування, коли Пап-тест робиться разом із тестом на ВПЛ. Їх можуть перевіряти разом, з одного зразка матеріалів.

Жінки від 21 до 29 років можуть почати робити тест на ВПЛ, замість Пап-тесту, проте перевага у скринінгу для цієї вікової категорії зазвичай надається мазкам Папаніколау.

Спільне тестуванняПап-тесту та тесту на ВПЛ не рекомендується жінкам від 21 до 29 років. Адже вірус папіломи людини досить поширений в цій віковій групі, а інфекція у більшості випадків зникає самостійно, протягом кількох років і не спричиняє тривалих змін у клітинах шийки матки. Використання спільного тесту у жінок молодше 30 років дозволяє виявити короткочасну інфекцію ВПЛ та призводить до надмірної витрати ресурсів. Під час огляду обговоріть варіанти зі своїм лікарем.

Результати тестування на ВПЛ:

  • Якщо результат тесту негативний, лікар може рекомендувати вам зробити наступний тест через 5 років.
  • Позитивний результат означає, що у вас виявлені онкогенні типи ВПЛ, але це не означає, що у вас є рак шийки матки. Він свідчить про те, що у вас високий ризик розвитку хвороби.

В залежності від результату, лікар зможе визначити подальші кроки: кольпоскопію, прицільну біопсію, видалення зони аномальних клітин шийки матки. У випадку, коли інфекція ВПЛ призводить до змін в клітинах слизової оболонки шийки матки, їх необхідно лікувати. Визначити ці зміни та метод лікування може лише лікар.

Результати спільного тестування

Якщо ви проходити спільне тестування й обидва результати є негативними, ваш лікар може рекомендувати вам, щоб ви чекали 5 років до наступного тестування.

Усі види скринінгових тестів добре виявляють передракові стани. Незалежно від того, чи проходили ви раніше тест, регулярно робіть скринінгові обстеження.

Роль лікарів первинної та вторинної ланки у скринінгу на РШМ

Доведено, що загальнодержавні профілактичні та скринінгові програми мають вирішальний вплив на зниження смертності від РШМ.

Сімейні лікарі відіграють важливу роль у ранньому виявленні безсимптомного раку. Вони також мають сприяти виконанню всіх рекомендацій спеціалістів щодо протипухлинного лікування.

Лікарі первинної ланки мають надавати інформацію щодо профілактики РШМ:

  • Рекомендації щодо уникнення впливу факторів ризику розвитку РШМ, пов'язаних зі способом життя.
  • Рекомендації щодо вакцинації проти ВПЛ.
  • Інформування пацієнток віком від 18 років (або з початком статевого життя) до 60 років про важливість і необхідність проходження обов'язкового профілактичного гінекологічного огляду не рідше 1 разу на рік та цитологічного скринінгу на РШМ не рідше 1 разу на 3 роки.
  • Інформування про своєчасну діагностику та лікування передракових станів шийки матки.
  • Інформування пацієнток про результати цитологічного обстеження.
  • Направлення пацієнток з патологічними мазками на подальше обстеження і лікування.

Вторинна профілактика раку передбачає своєчасне виявлення передпухлинних станів і захворювань, їх лікування та ретельний диспансерний нагляд за хворими. Одним з методів вторинної профілактики раку є активний скринінг раку та передракових станів.

Профілактика раку шийки матки. Щеплення проти ВПЛ

Більшість випадків раку шийки матки пов’язані з вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Щеплення проти вірусу папіломи людини може зменшити ризик розвитку раку шийки матки.

Вірус папіломи людини є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 з них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують з раком шийки матки. Близько 70% випадків РШМ асоціюють з інфікуванням цими типами ВПЛ. Імунна система організму може боротися з інфікуванням вірусу, проте у певної кількості жінок інфікованих ВПЛ, розвивається РШМ.

Які фактори підвищують рівень інфікування ВПЛ?

  • Ослаблена імунна система.
  • Сексуальна активність у молодому віці або багато сексуальних партнерів. Це збільшує ризик інфікування ВПЛ. Для передавання вірусу секс з проникненням є не обов’язковим. Шляхом передавання інфекції також може бути тілесний генітальний контакт.

Щеплення захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу. В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих».

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

  • За даними CDC, з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок.
  • Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок.
  • Захист, який забезпечує вакцина проти ВПЛ, триває довго. За спостереженнями, близько 12 років після вакцинації захист від ВПЛ залишався високим, без ознак зниження.

Коли та кому робити щеплення?

  • Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.
  • Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

Вакцинація проти ВПЛ рекомендована не всім дорослим старше 26 років, оскільки у цьому віковому діапазоні вона може бути не такою ефективною. Однак, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення. Зверніться до сімейного лікаря щодо отримання щеплення від ВПЛ. Щепитися можна власним коштом.

Реакції організму на щеплення

У багатьох людей немає поствакцинальних реакцій. Трапляються повідомлення про біль у місці уколу. Найпоширеніші поствакцинальні реакції: біль, почервоніння або набряк у руці в місці уколу, лихоманка, запаморочення або непритомність (непритомність після будь-якої вакцини, зокрема проти ВПЛ, частіше трапляється серед підлітків), головний біль або відчуття втоми, нудота, біль у м’язах або суглобах. Щоб уникнути непритомностей або травм, підліткам під час вакцинації та протягом 15 хвилин після уколу слід посидіти або полежати. Людям з тяжкою алергією на компоненти вакцини не варто проводити щеплення.

Як ще можна профілактувати РШМ?

  • Регулярно проходьте скринінг на РШМ та відвідуйте гінеколога принаймні 1 раз на рік.
  • Правильно використовуйте презервативи. Вони частково можуть захистити від інфікування ВПЛ. Проте, пам’ятайте, що вірус може інфікувати ділянки, що не захищені презервативом. Цей спосіб контрацепції захищає вас не на 100%.
  • Обмежте кількість сексуальних партнерів до одного, для якого ви теж є єдиним партнером. Це значно знижує ризик інфікування ВПЛ.

Не нехтуйте профілактичними оглядами та будьте здорові!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram