Стрес і алкоголь — шкідливе поєднання


Чи вживаєте алкоголь для заспокоєння нервів або зняття стресу? Чи виникають думки про алкоголь, коли маєте певні неприємності або погано почуваєтеся?

Алкоголь справді поширений спосіб, у який люди намагаються заспокоїтися, тобто змінити свою реакцію на стрес. Тільки далеко не всі в цьому зізнаються відкрито, та й самим собі.

Якщо ви ствердно відповіли бодай на одне із запитань на початку, вам є про що замислитися. Насправді це частина опитувальника для діагностики розладу зловживання алкоголем.

Ви можете пройти повний опитувальник самостійно за посиланням: http://surl.li/shlct.

Закликаємо сімейних і вузькопрофільних лікарів проводити таке опитування серед своїх пацієнтів і пацієнток. Людина може не здогадуватися, що уже має проблему з алкоголем.

Можна скористатися також опитувальником CAGE – для виявлення зловживання алкоголем: CAGE це акронім від 4 ключових явищ.

Cut down (зменшити) Чи відчували Ви коли-небудь потребу, чи необхідність обмежити вживання алкоголю?

Annoyance (роздратування) Чи дратують Вас люди, які критикують Вас за вживання алкоголю?

Guilt (сором) Чи траплялося так, що через випивку Ви відчували сором або докори сумління?

Eyе-opener (прозріння) Чи бувало так, що вранці після пробудження вашим першим бажанням було випити пива або чогось міцнішого, аби покращити самопочуття?

Якщо бодай на 2 питання відповідь ствердна, то є висока ймовірність розладу зловживання алкоголем. Радимо в такому разі звернутися до лікаря із цією проблемою. І в цьому немає чого соромитись!

“Як же я зніматиму стрес без алкоголю?” – може виникнути питання. Насправді алкоголь не “знімає стрес” і не заспокоює – він може зняти гальмівний контроль і зменшити відчуття небезпеки, та згодом настане ще більша тривожність. Так, алкоголь посилює тривожність, псує якість сну, і стає на заваді пошуку справді корисної стратегії заспокоїтися.

Доречні способи подолання стресу, які не шкодять здоров’ю, можуть бути такі: прогулянка, сон, теплий душ чи ванна, масаж, чаювання чи інша діяльність, яка приносить спокій і радість саме вам. Вправи для заспокоєння та поради щодо плекання стійкості, які зібрані в «Аптечці швидкої психологічної допомоги», розробленої в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за підтримки першої леді Олени Зеленської «Ти як?», можуть бути корисними усім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум, а також тим, хто хоче підтримати своїх близьких.

Нагадуємо, що алкоголь шкідливий у будь-якій дозі.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram