У МОЗ обговорили подальший розвиток системи трансплантації



Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко провів нараду з представниками центрів трансплантації, під час якої обговорили поточний стан галузі, ключові досягнення та необхідні зміни.

“Розвиток системи трансплантації — це про доступність безоплатної високотехнологічної медичної допомоги для українців тут, в Україні, та маркер якості нашої медичної системи загалом. За останні роки ми зробили суттєві кроки вперед: з експериментального проєкту напрям повноцінно перейшов в Програму медичних гарантій, фахівці проводять унікальні операції, медзаклади модернізуються. Це спільне досягнення — лікарів, медичних установ, пацієнтів та держави. Однак подальший прогрес потребує скоординованих зусиль усіх заради пошуку найбільш ефективних рішень, втілення яких створить умови для розвитку галузі. Наша мета — побудувати стійку систему трансплантації, адже це надія для тисяч людей, які чекають свого шансу на життя. І ми зобов’язані зробити все можливе, щоб ця надія стала реальністю для кожного, хто її потребує.”Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

З 2024 року держава оплачує за надання медичної допомоги з використанням методу трансплантації через Програму медичних гарантій. У ній сформовано два окремі пакети для лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів та стовбурових клітин. Наразі, за даними Національної служби здоров'я України, для проведення операцій з трансплантації органів законтрактовано 40 медзакладів, а з трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин — 10. Однак показники діяльності законтрактованих медзакладів відрізняються.

Під час наради обговорили важливість налагодження ефективної взаємодії центрів трансплантації з інсультними центрами, іншими медзакладами, доцільність запровадження функціональних трансплантаційних округів та встановлення оновлених вимог до медзакладів для продовження їх участі у Програмі медичних гарантій, як-от кількість виконаних окремих видів оперативних втручань, досвід фахівців, наявність необхідного обладнання. Міністр підкреслив, що важливо забезпечити якісну медичну допомогу пацієнтам та створити умови, які б сприяли розвитку центрів трансплантації по всій країні.

Нагадаємо, за дев’ять місяців 2024 року у 26 українських центрах трансплантації здійснили 373 пересадки органів, із них 238 (або 64 %) — від посмертного донора. Пересаджено 250 нирок, 73 печінки й 50 сердець. Найбільше трансплантацій 106 виконали у Першому медичному обʼєднанні Львова, ще 62 у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та 37 в Інституті серця МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram