Уряд затвердив порядок раннього виявлення порушень розвитку у дітей до 4 років

Система раннього втручання передбачає виявлення та профілактику порушень розвитку у дітей, поліпшення їх розвитку, підвищення якості життя, супровід та підтримку сімей з дітьми віком від народження до 4 років та запобігає інвалідизації дітей у майбутньому.

«Перші роки життя людини відіграють визначальну роль для того, яким буде все її життя. За підрахунками іноземних фахівців, кожен долар, витрачений на раннє втручання, заощаджує до 17 доларів, які знадобилися б на лікування та спеціальні навчальні програми у майбутньому. Саме система раннього втручання запобігає інвалідизації дітей, у яких виявлені порушення від народження, та необхідності їх утримання в спеціалізованих закладах. І мова не лише про дітей, а і про їх батьків. Це система, яка поліпшує якість життя всієї сім’ї, навіть якщо не завжди можна зробити дитину здоровою», – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Впровадження механізму раннього втручання стане можливим на рівні системи охорони здоров’я у межах відповідних договорів медзакладів з НСЗУ за Програмою медичних гарантій. Мова про медпослуги у межах пакетів «Первинна медична допомога», «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими протягом перших 3 років життя» та «Неонатальний скринінг».

Зокрема, йдеться про якомога більш раннє обстеження дитини командою спеціалістів різного профілю (лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потреби) і відповідна робота щодо ранньої реабілітації дитини та підтримки сім’ї.

Найперші етапи виявлення захворювань на ранньому етапі вже працюють у медзакладах. Це неонатальний скринінг – дослідження, яке охоплює 21 рідкісне генетичне захворювання та проводиться в перші 48-72 години життя дитини.

Система скринінгу дозволяє виявляти наявність спадкових та вроджених патологій у ранній стадії хвороби немовляти. Завдяки своєчасно призначеному лікуванню симптоми хвороби можна нівелювати або значно полегшити.

Впродовж 2023 року було проведено понад 154 тисячі обстежень на базі регіональних центрів скринінгу. Проведення скринінгу абсолютно безоплатне для родини, включаючи подальше обстеження та лікування дитини у випадку виявлення ризиків. Для отримання послуги батькам новонародженого необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. Після цього лікар сформує пакет документів для лабораторії.

Загалом за період функціонування програми розширеного неонатального скринінгу виявлено близько 250 підтверджених орфанних захворювань, з яких 24 – спінальна мʼязова атрофія.

Саме у перші роки життя є найвищі шанси запобігти появі обмежень як у фізичному, так і психосоціальному розвитку дитини.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram