#ЗахистиСерце: В Україні стартує місяць турботи про серце


Всесвітній день серця, який відзначають 29 вересня, став початком місяця турботи про здоров’я серця в Україні. Відсьогодні у регіонах відкриються “Містечка здоровʼя” з метою промоції профілактики та можливості раннього виявлення серцево-судинних захворювань.

Як зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін на одній з таких локацій від Центру громадського здоров’я на Центральному вокзалі Києва, наступні роки кількість інфарктів буде лише зростати.

“Понад 400 тисяч людей щороку помирають від серцево-судинних захворювань. Як зараз, так і наступні 10-15 років після війни, через стрес та вчасно не діагностовані хвороби кількість інфарктів зростатиме. Тому вже зараз Міністерство охорони здоровʼя України забезпечує медзаклади критично важливим обладнанням та формує мережу спеціалізованих лікувальних центрів, посилює профілактичну мережу центрів контролю та профілактики хвороб на рівні громад та областей", – сказав він у ході брифінгу.

Протягом місяця в кожній області Центри контролю та профілактики хвороб проводитимуть виїзні сесії здоровʼя у громадах – у "Містечках здоров’я" працюватимуть лікарі, психологи та вакцинальні бригади. На заходах або під час виїзду ЦКПХ до громад кожна людина може пройти первинну діагностику та отримати рекомендації щодо подальшого лікування. Детальна інформація про заходи у різних містах оприлюднена на сайтах Центрів контролю та профілактики хвороб. На такій локації у приміщенні Центрального вокзалу Києва для охочих також провели тренінг з серцево-легеневої реанімації з використанням дефібрилятора.

За даними національного дослідження з вивчення поширеності поведінкових та біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS, проведеного у 2019 році, — близько 34% населення у віці 18-69 років є активними курцями, майже 20% — мають надмірне епізодичне вживання алкоголю, майже 70% — не споживали достатньо овочів і фруктів у своєму раціоні, близькр 35% — мають підвищений артеріальний тиск, більше половини населення — надмірну вагу, близько 7% — підвищений рівень глюкози в крові.

“Більше 30% українців мають від 3 до 5 факторів ризику серцево-судинних захворювань: це куріння та вживання алкоголю, незбалансоване харчування, недостатній рівень фізичної активності, надмірна вага, підвищений артеріальний тиск та рівень глюкози у крові. Цьогоріч Всесвітній день серця проходить під гаслом #ЗахистиСерце, вкотре важливо нагадати, що найкращий захист для здоровʼя нашого серця, — це корекція способу життя та своєчасне звернення до лікаря”, — зазначила завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.

Деякі серцево-судинні захворювання можуть довго не проявлятись, мати безсимптомний перебіг і проявитися вже на стадії таких грізних ускладнень як інфаркт або інсульт чи призвести до раптової смерті. Тому важливо слідкувати за своїм стилем життя, самопочуттям і за найменшої підозри – звертатись за консультацією до лікаря. Більше інформації про профілактику серцево-судинних хвороб читайте тут: 29 вересня – Всесвітній день серця. Що найбільше шкодить здоров’ю твого серця та як на це впливати


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram