В Україну доставили понад мільйон доз вакцини проти дифтерії та правця для проведення рутинних щеплень у 2024 році

Вакцину болгарського виробництва проти дифтерії та правця (АДП-М) зі зменшеним вмістом антигену на запит Міністерства охорони здоров’я України придбало державне підприємство «Медичні закупівлі України». В країну вже доставлено 1 039 500 доз, наступне постачання складе 18 300 доз. 75% від отриманої кількості буде розподілено до медзакладів в областях, тоді як 25% поставленої вакцини зберігатимуться на національному рівні як резервний запас і можуть бути розподілені в регіони за потреби (відповідно до наказу МОЗ України від 18.10.2023).

Вакцина призначена для проведення безоплатних щеплень за календарем профілактичних щеплень проти дифтерії та правця (АДП-М), препарат містить очищені правцевий та дифтерійний анатоксини. Щеплення для профілактики дифтерії та правця вакциною АДП-М (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів) роблять у 16 років та під час ревакцинації дорослих.

«Дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоровʼя, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути ускладненим чи тимчасово обмеженим. Крім того, дорослим необхідна ревакцинація проти дифтерії кожні 10 років починаючи з 16-річного віку. Попри воєнні виклики Міністерству охорони здоров’я вдалося забезпечити безперебійну наявність вакцин для рутинної вакцинації на рівні кожної області минулого року, і ця робота триває. Поставлена вакцина АДП-М буде розподілена до медзакладів в області для проведення рутинних щеплень. Саме тому кожному важливо перевіряти вакцинальний статус, свій і дітей, та в разі переїзду чи пропуску щеплення звернутися до найближчої амбулаторії та скорегувати вакцинальний графік», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Вакцинація щороку рятує мільйони людей у всьому світі. Тож єдиний спосіб захиститися від таких страшних інфекційних хвороб, як, наприклад, дифтерія та правець – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Минулоріч ми вперше в історії існування МЗУ централізовано придбали вакцини від цих хвороб, адже це не лише наш ключовий пріоритет – збереження життя і здоров`я українців, а й питання національної безпеки», – говорить генеральний директор МЗУ Едем Адаманов.

Нагадаємо, безоплатні щеплення проти 10 інфекційних хвороб входять до календаря профілактичних щеплень. Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит B, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція. Усі вакцини за цим календарем в Україні є безоплатними для дітей та дорослих. Тож перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. Згадайте, чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. Подбайте також про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19 – вона не входить до Календаря профілактичних щеплень, але є у кожній області та безплатна для населення.

Якщо графік вакцинації порушено (пропустили якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра – спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram