Як готують сімейних лікарів для надання послуг у сфері ментального здоровʼя

Після російського вторгнення у 2014 році виник терміновий запит на психологічну допомогу, зокрема захисникам України, членам їх родин та українцям, які постраждали внаслідок бойових дій. Тоді підтримку почали надавати психологи-волонтери, громадські організації, міжнародні фонди.

З початком повномасштабного вторгнення постало питання про системні кроки, щоб забезпечити усіх українців, яким це потрібно, психологічною підтримкою. Адже та кількість вузьких фахівців з ментального здоровʼя, що працювали в системі охорони здоровʼя, не була розрахована на потреби воєнного часу і такий великий запит на психологічні послуги.

А тому, в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя, ініційованої Оленою Зеленською, було прийняте рішення підготувати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, щоб вони могли допомагати своїм пацієнтам у питаннях ментального здоровʼя.

Для цього було вирішено масштабувати навчання за керівництвом mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони ментального здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів) до надання допомоги людям із психічними розладами.

Таке навчання дає медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, та інших розладів.

Чому сімейні лікарі, а не психологи?

Рішення про донавчання сімейних лікарів, а не підготовку додаткових психологів було прийняте з кількох причин.

По-перше, сімейні лікарі вже мають медичну освіту й багато хто з них у своїй практиці так чи інакше стикався з проблемами пацієнтів щодо психоемоційного стану, тож володіють певними знаннями й уявленнями щодо цієї проблематики. А тому їх підготовка до надання послуг з ментального здоровʼя може потребувати кількох тижнів. Тоді як для здобуття освіти за спеціальністю, наприклад, «Психологія» не дотичній до медичної сфери людині знадобиться кілька років.

По-друге, проблеми ментального характеру, з якими стикаються нині більшість українців, не потребують залучення психологів чи психіатрів. Вони можуть бути вирішені у кабінеті сімейного лікаря, який знається одночасно на питаннях фізичного і ментального здоровʼя й може допомогти пацієнтові комплексно. Якщо ж його компетенції для діагностики чи лікування виявиться недостатньо, лікар скерує пацієнта до потрібного вузького фахівця чи фахівців — невролога, психолога, психіатра чи ін.

По-третє, у нас наявна розгалужена мережа лікарів первинної меддопомоги по всій Україні. Це фахівці, яких пацієнти зазвичай знають і довіряють, звикли до них звертатися з питань свого здоровʼя, та, чи не головне, вони є територіально більш доступні. А тому пацієнти з найбільшою ймовірністю звернуться до свого сімейного лікаря чи педіатра своєї дитини, якщо матимуть проблеми чи питання щодо ментального здоровʼя, аніж поїдуть деінде на прийом до вузького спеціаліста.

До того ж, через певні упередження та стигму, декому простіше звернутися по допомогу до свого сімейного лікаря, ніж йти до психолога чи психіатра.

Як відбувається навчання сімейних лікарів?

Для професійної підготовки сімейних лікарів у межах ініціативи Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я був розроблений онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». З кінця 2022 року він доступний на платформі Академії НСЗУ: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183

Після проходження даного курсу фахівці сімейної медицини можуть надавати медичні послуги в рамках пакета Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Станом на 04.04.2024 р. зареєстровано 99 689 слухачів, здійснено навчання та отримали сертифікати 83 493 учасники курсу первинної медичної допомоги (ПМД) для надання психологічної допомоги першого рівня. Серед них: 17 326 — лікарі «первинки» та 43 067 — середній медперсонал.

Після проходження курсу лікар первинної ланки не стає психологом чи психіатром, але він отримує протоколи оцінки та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, ПТСР, суїцидальна поведінка тощо; знає, як комунікувати з пацієнтами, які мають такі розлади, та головне — як їм допомогти.

Протягом навчання лікарі «первинки» отримують знання про те, як:

  • оцінювати стан людей з психічними розладами та виявляти психічні розлади,
  • як надавати їм відповідну допомогу,
  • як і коли скеровувати до вузьких спеціалістів з психічного здоровʼя,
  • та як працювати пліч-о-пліч зі спеціалістами у сфері психічного здоровʼя.

Для поглиблення знань медичних працівників щодо питань ментального здоровʼя у жовтні 2023 року стартував другий рівень курсу. Станом на 04.04.2024 р. його пройшли понад 36 тис. учасників, у тому числі 6 427 лікарів ПМД та понад 16 тис. представників середнього медичного персоналу.

Цей курс дозволить медичним працівниками ПМД поглибити свої знання щодо ведення поширених психічних розладів за наступними станами:

Розділ 1. Психози.

Розділ 2. Деменція.

Розділ 3. Наслідки лЧМТ.

Розділ 4. Інші важливі скарги та стан психічного здоровʼя.

Розділ 5. Суїциди та самоушкодження.

Розділ 6. Розлади, пов'язані зі вживанням психоактивних речовин.

Розділ 7. Дитячі та підліткові психічні і поведінкові розлади.

Також триває робота над онлайн курсом «Реабілітація у сфері охорони здоров’я. Що треба знати лікарю?», який має на меті познайомити лікарів, які не залучені безпосередньо до надання реабілітаційних послуг, зокрема і лікарів ПМД, з системою реабілітаційної допомоги для пацієнта.

Як знайти лікаря, який пройшов навчання?

Відчуваєте тривогу, тривалий стрес, проблеми зі сном чи інші негаразди психоемоційного стану — зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо він чи вона ще не пройшли навчання за керівництвом mhGAP, то принаймні зможе скерувати до потрібного фахівця.

Станом на 4 квітня 9 870 лікарів «первинки» (сімейні лікарі, терапевти та педіатри) надають безоплатні послуги у медзакладах, які мають договір з НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Нині понад 70 % комунальних закладів мають такі договори. Крім того, безоплатні для пацієнта послуги за цим пакетом надають також 58 приватних (без ФОП) медзакладів та 54 ФОП.

Загалом у 983 медзакладах за 3 411 місцями надання послуг можна отримати безоплатну допомогу з охорони ментального здоровʼя. Знайти найближчий до вас можна на інтерактивній мапі «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”» на сайті НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоровʼя — 16-77.

За даними НСЗУ, протягом 2023 року близько 135 тисяч пацієнтів отримали допомогу за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в рамках Програми медичних гарантій.

Довідка: Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із ментального здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами. Вона запущена у 2008 році й впроваджується нині у понад 100 країнах світу.

Онлайн-курс був розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики – сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, експертної підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. У розробці курсу взяли участь фахівці Академії Сімейної Медицини України, україно-швейцарського проєкту «Психічне здоровʼя для України», ГО «Проліска» та Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram