Спринт чи марафон: як підготуватися до вагітності?

Що означає «бути готовими» до вагітності? Адже йдеться не тільки про бажання, але й певні знання, навички та психологічний стан обох батьків. Готовність рідко приходить сама собою одного сонячного ранку: прокинулись, прислухались до тіла — о! От тепер я готова!

Проте інколи через нереалістичні уявлення та необізнаність жінки сприймають готовність саме так. І це прикро, бо згодом доводиться гуглити відповіді на непрості питання, наприклад, щодо впливу ліків на розвиток дитини. А інколи й страждати від загострень хронічних хвороб і не мати способів їх пролікувати під час вагітності. Варто розуміти: попри те, що зачаття й народження — абсолютно фізіологічні процеси, певні підготовчі дії провести необхідно. З чого почати? Наші партнери, команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе», з’ясовували з гінекологинею Наталією Лелюх.

Відверта розмова

Передусім обговоріть із партнером ваше бажання. Тільки так ви визначите, чи однаково ви розумієте, до чого слід готуватись у разі народження дитини.

Важливо згадати родинні історії, обговорити наявність спадкових захворювань, якщо такі є, а також попередній досвід з іншими партнерами/ками. Ще до зачаття слід узгодити план дій, якщо «щось піде не так». Чи готові ви проходити інвазивні діагностичні процедури (амніоцентез, біопсію ворсин хоріона)? Чи готові ви переривати вагітність, якщо за результатами досліджень у дитинки виявлять ваду розвитку? Чи важливе для вас лікарське спостереження?

Звичайно, соломку підстелити на кожному повороті долі неможливо, проте так ви вже будете розуміти, чи підтримує партнер ваші бажання, чи однаково ви ставитесь до тих чи інших ситуацій. Оскільки догляд за дитиною — справа спільна, це ще той квест! Тому навчитись розмовляти й розуміти одне одного бажано «на березі».

Час запланувати візити до лікарів

ГІНЕКОЛОГ

Іти на огляд до гінеколога на етапі планування вагітності не потрібно, якщо у вашому випадку дотримані три умови:

  • від попереднього чекапу в гінеколога минуло менше ніж рік;
  • під час крайнього візиту лікар не надавав особливих рекомендацій або застережень;
  • ви не маєте скарг.

Якщо ж лікар/ка наполегливо радив/ла вам те чи інше лікування або призначав повторний візит через 6 місяців, а ви не дотримались рекомендацій, то слід прийти на огляд, пройти призначене лікування й запланувати повторну консультацію. Водночас не нехтуйте позачерговим візитом до лікаря, якщо вас турбують зміни в менструальному циклі, дискомфорт в області таза або статевих органів, неприємні та/або незвичні виділення зі статевих шляхів.

Що включає стандартний огляд у гінеколога? Зазвичай це огляд на кріслі, кольпоскопія (огляд шийки матки за допомогою спеціального пристрою), цитологічний мазок (ПАП-тест), ультразвукове обстеження органів малого таза.

СТОМАТОЛОГ

При плануванні вагітності варто перевірити стан усіх зубів, зробити панорамний рентген і професійну гігієну. Чому так важливо перевірити зуби до вагітності? Річ у тім, що деякі медичні стани можуть нашкодити немовляті. Наприклад, пародонтит — інфекційне захворювання ясен, яке може призводити до передчасних пологів, негативно впливати на вагу малюка та сприяти розвитку гестаційного діабету (порушення обміну вуглеводів у жінки в період вагітності).

Принаймні раз на 3 місяці під час вагітності варто планувати профілактичні огляди в гігієніста.

Якщо до вагітності жінка має здорові зуби й належно за ними доглядає під час вагітності, то і після пологів зуби будуть здоровими!

ІНШІ СПЕЦІАЛІСТИ

Обов’язково узгодьте з вашим лікарем плани щодо вагітності, якщо маєте захворювання, що потребує постійного приймання препаратів, наприклад: епілепсію, депресію, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, алергії та інші. Можливо, вам треба буде змінити препарат, дозування або узагалі схему лікування. І це ліпше зробити до вагітності.

Аналізи та обстеження

Якщо до моменту планування вагітності ви ніколи не обстежувались або востаннє робили це багато років тому, список може бути трохи довшим. Якщо ж це не перша вагітність і деякі з перерахованих обстежень ви вже проходили, тоді можете дещо заощадити.

Нижче — лише орієнтовний список важливих обстежень. Ваш лікар може його розширити індивідуально для вас з огляду на хронічні хвороби, якщо такі наявні, або ризики з урахуванням сімейної історії.

  • Загальний аналіз крові та аналіз на феритин.Допоможе своєчасно виявити ознаки залізодефіциту та анемії, а також перевірити рівень тромбоцитів (стосується згортання крові) і лейкоцитів (маркер на інфекції).
  • Аналіз на визначення групу крові й резус-фактор обох батьків.Потрібно, щоби завчасно з’ясувати ризики конфліктів за групою крові та резусом і розробити стратегію профілактики.
  • Аналіз крові на інфекції.ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс, герпес 1-го й 2-го типів, токсоплазмоз, парвовірус В19, краснуха, кір, вітряна віспа є особливо небезпечними для здоров’я майбутньої дитини. Якщо ви ніколи не хворіли на кір, краснуху та вітряну віспу й не отримували відповідні щеплення — необхідно вакцинуватися. Детально про щеплення до вагітності ми розповідали тут. У разі виявлення інших перелічених хвороб лікар/ка призначать вам відповідне лікування, якого слід дотримуватись, щоб забезпечити нормальний розвиток майбутньої дитини.
  • Дослідження функції щитоподібної залози.Ці дослідження є рекомендованими, оскільки кількість захворювань щитоподібної залози в Україні зростає щороку. Щоб зрозуміти, чи є ризики для вагітності, варто передусім перевірити рівень тиреотропного гормону (ТТГ). Річ у тім, що знижена функція щитоподібної — гіпотиреоз — несе загрозу для належного перебігу вагітності. Жінки з таким діагнозом частіше мають викидні, а діти, які розвиваються в умовах дефіциту цього гормону, можуть мати вади розвитку мозку та нервової системи. Якщо гіпотиреоз виявити до вагітності, нестачу гормонів можна скорегувати та не наражати себе й дитину на небезпеку.
  • Обстеження молочної залози.Варто робити всім жінкам незалежно від планів щодо материнства. Обстеження молочних залоз допомагає своєчасно виявити зміни, які можуть свідчити про рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

Передусім слід проводити щомісячне самообстеження грудей, що включає оцінку зовнішнього вигляду залоз з опущеними та піднятими руками, перевірку на наявність припухлостей і потовщень, виділень із пипок тощо. Детальніше про симптоми, які мають насторожити, читайте тут. Також клінічне обстеження молочних залоз проводить гінеколог під час планового візиту.

До 40 років жінкам не рекомендують робити мамографію (рентген молочних залоз), якщо відсутні фактори ризику. Попри поширену думку, УЗД грудей не є рутинним обстеженням, а використовується виключно як допоміжний діагностичний метод.

Вакцинація

Перш ніж планувати вагітність, необхідно з’ясувати, які щеплення ви робили протягом останніх 10 років та чи маєте антитіла до небезпечних інфекцій. Якщо ви не хворіли й не щепилися проти вітрянки, кору та краснухи, варто вакцинуватись до вагітності. Така ж історія з правцем, кашлюком і дифтерією — якщо ви не робили щеплення від цих хвороб протягом останніх 10 років, слід щепитися до зачаття або ж вакцинуватись у період 27–36 тижня вагітності.

Не менш важливо щорічно вакцинуватись проти сезонного грипу та пройти повний курс щеплень від COVID-19. Це можна робити і під час вагітності незалежно від терміну.

Зміна способу життя

Про що це? Передусім про відмову від куріння — як активного, так і пасивного. Про фізичну активність, а також про раціональне й здорове харчування, а не про жмені БАДів, які мають сумнівну ефективність та часто небезпечні для здоров’я вашого й майбутнього малюка.

Матеріал підготовлений за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за кошти уряду Франції. Думки та погляди викладені в даній публікації відображають погляди автора (авторів) і не обов’язково відображають погляди та політики уряду Франції та/або Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram