Заміна кришталика ока

Кришталик - природна оптична лінза ока, крізь яку промені світла заломлюються і фокусують картинку на сітківці. З віком кришталик втрачає свої властивості і каламутніє, зір падає. Так розвиваються катаракта, вікова далекозорість.

Сьогодні ці захворювання можна вилікувати методом заміни кришталика: помутнілий кришталик змінюють на інтраокулярну лінзу (ІОЛ) — штучний кришталик, який повторює властивості природного.

Коли потрібна заміна кришталика ока

Заміну кришталика ока призначають пацієнтам, у яких природний кришталик перестав повноцінно виконувати базові функції природної лінзи. Серед таких випадків:

  • Катаракта - прогресуюче помутніння кришталика внаслідок старіння організму.
  • Вікова далекозорість - коли кришталик втрачає здатність фокусуватися, що необхідно для хорошого зору поблизу.
  • Астигматизм - порушення форми кришталика, через що світлові промені заломлюються неправильно.
  • Втрата кришталика після оперативного втручання або через травму.
  • Штучний кришталик практично замінює природний: він виконує ті самі функції і забезпечує необхідні для чіткого зору процеси.

В медичному центрі LMC операція по заміні кришталика ока https://lvivmedicalcenter.com/services/ophthalmology/ триває всього 10-15 хвилин і передбачає простий та короткий післяопераційний період.

Як працює ІОЛ

Інтраокулярна лінза за своїми характеристиками є максимально наближеною до властивостей природного кришталика. Сучасні ІОЛ мають жовтий фільтр для захисту сітківки ока від шкідливих ультрафіолетових променів.

заміна кришталика

Після заміни кришталика пацієнти бачать добре і вдень, і вночі. Найчастіше немає потреби носити окуляри для додаткового коригування зору.

Як відбувається заміна кришталика

Спочатку лікар ультразвуком розм'якшує пошкоджений кришталик до стану емульсії, а потім виводить його з ока через мікророзріз у рогівці.

На місце, що звільнилося, вводять гнучку інтраокулярну лінзу. Усередині цієї капсули лінза набуває потрібної форми і міцно фіксується.

Розріз у рогівці заростає самостійно, накладання швів не потрібне. Це робить операцію безпечною та скорочує термін реабілітації пацієнта.

Відновлення після заміни кришталика

Вже протягом перших днів зір повністю відновлюється за відсутності інших очних захворювань.

Лікар обов'язково надасть рекомендації для якнайшвидшого відновлення після операції. Основні правила - не терти очі, відмовитися від відвідування сауни (берегти очі від перепадів температури) і уникати фізичних навантажень, щоб розріз у рогівці повністю заріс і загерметизувався. При цьому читати книги та дивитися телевізор можна у звичайному режимі.

Дбайте про свій зір і регулярно приходьте на профілактичні огляди в клініку lvivmedicalcenter.com, навіть якщо вас нічого не турбує: будь-яке захворювання легше запобігти, ніж лікувати.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram