Антибактеріальні препарати під час респіраторних захворювань: як раціонально використовувати

З настанням осені очікуються спалахи сезонних респіраторних захворювань. Це збільшить кількість звернень до лікарень щодо надання медичної допомоги.

А ви впевнені, що знаєте, як правильно лікувати респіраторні захворювання? Насамперед потрібно розуміти, що їхніми збудниками можуть бути бактерії, та найчастіше це - віруси.

Дослідження вказують на поширене помилкове використання антибактеріальних препаратів (АБП) для лікування респіраторних захворювань вірусної етіології. Крім того, що АБП не вбивають віруси, таке нераціональне використання цих препаратів збільшує поширення збудників з антимікробною резистентністю, частоту побічних реакцій на АБП та пов’язаних з Clostridium difficile (збудником, що спричиняє важке ураження кишечника) станів.

Крім того, антимікробна резистентність збільшує навантаження на медичну систему України, що й так зіштовхнулася з великими викликами через війну.

Тому лікарям та пацієнтам потрібно пам’ятати, що застуди, спричинені вірусами, не можна лікувати антибактеріальними препаратами.

Як же не помилитися та правильно вилікувати респіраторне захворювання? Призначати АБП потрібно, коли є обґрунтована підозра або точно виявлено бактеріальну етіологію захворювання. Детальні підказки лікарі можуть знайти у Стандарті.

Отож бережіть себе, вакцинуйтеся, одягайтеся за погодою та дотримуйтеся доказових практик.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram