Депресія: причини, симптоми та лікування. Як допомогти людині з депресією в Польщі?

Депресія – одне з найпоширеніших захворювань у світі. Тому варто ознайомитися з основними питаннями щодо її причин, симптомів депресії та способів боротьби з нею.

Що таке депресія?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), депресія є основною причиною інвалідності та непрацездатності у світі, а також найпоширенішим психічним розладом. Десять відсотків дорослого населення страждає від нього протягом життя. Захворювання вражає жінок вдвічі частіше. Кожен десятий пацієнт, який звертається до лікаря загальної практики з приводу інших захворювань, має повноцінну депресію, і стільки ж людей страждають від поодиноких симптомів депресії. На жаль, більше половини цих випадків залишаються недіагностованими, а з тих, у кого діагностовано депресію, лише половина отримує адекватне лікування. З цієї причини кожному (не тільки лікареві) надзвичайно важливо знати природу і симптоми депресії, основи її діагностики та лікування.

У мене депресія? Депресія - симптоми Симптоми депресії:

поступова втрата радості та задоволення Поступова втрата радості життя та відчуття задоволення, здатності насолоджуватися речами та подіями, які раніше сприймалися як радість, до повного їх зникнення (ангедонія).

Симптоми депресії:

Обмеження життєдіяльності, поступова втрата колишніх інтересів, труднощі при виконанні різноманітних занять і діяльності, аж до крайньої відмови від цих занять (абулія) - наприклад, неможливість встати з ліжка, виконувати найпростіші гігієнічні дії, такі як отримання одягнена, миття, зачіска. 

Симптоми депресії: депресивне мислення

Депресивне мислення – це песимістична оцінка власного минулого, теперішнього і майбутнього, втрата самооцінки, низька самооцінка, відчуття нікчемності, непотрібності. 

Симптоми депресії: тривога

Хоча тривога не є типовим симптомом депресії, вона часто супроводжує її.

 Симптоми депресії: зростаюче відчуття втрати сенсу життя

Наростаюче відчуття втрати сенсу життя, безглуздості життя, почуття безнадійності, думки про змирення, думки про смерть. 

Під час депресії часто виникають інші, менш типові захворювання, які часто заважають правильній діагностиці, а іноді є причиною діагностичних помилок. До них відносяться такі групи симптомів: 

  • Порушення концентрації, відчуття погіршення пам'яті та когнітивних функцій
  • Розлади сну
  • зниження або втрата апетиту
  • Зниження лібідо (статевий потяг)
  • У жінки можуть спостерігатися порушення статевого циклу і менструального циклу
  • коливання настрою

Як діагностується депресія? Діагностувати або запідозрити депресію може будь-який лікар, а не тільки психіатр. Для цього може бути корисним швидкий скринінговий тест, який складається з 2 запитань: Протягом останнього місяця чи відчували ви зниження інтересу чи задоволення? За останній місяць чи відчували ви сум, депресію, депресію, безнадійність? Позитивна відповідь на одне питання повинна призвести до більш ретельного обстеження на предмет депресії. 

Де і як можно отримати електронний рецепт?

За допомогою інтернет сторінки Medyk Online або Holter Help маєш можливість відвідати лікаря не виходячи з дому і не витрачати свій час на відвідування лікарні де треба чекати на візит лікаря у визначенний термін. За посиланням швидко і в короткі терміни ортримаеш професійну консультацію і прийом у лікаря,витрачаючи при цьому мінімальний час і нерви,який можеш використати для своєї родини і близьких.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram