Як зняти психологічну напругу: 3 поради від психотерапевтів

Психологічна напруга – це неприємний наслідок, який ми отримуємо через хронічний стрес, перевтому та непридатне для спокійного функціонування середовище. Провокаторами цього стану є неуважність до власних відчуттів та сильна завантаженість різними обов’язками. Про те, як позбутися напруги й мати стабільний емоційний стан ми дізналися у Mentoly, онлайн-платформи з підбору психологів.

Нині наш емоційний стан рідко буває стабільним. Причини цьому – війна в Україні, нестабільна економічна ситуація, особисті проблеми, неможливість будувати плани на майбутнє без думок про те, що вони не здійсняться. Все це провокує відчуття невизначеності, стресу та втоми. Накопичення цих складних відчуттів призводить до психологічної напруги, через яку складно вповні переживати радість та задоволення.

Важливо запам’ятати, що здатність бути корисними та продуктивними походить від внутрішньої наповненості, що формується через здібність підтримувати себе у складні часи, вміння радіти дрібницям та турбуватися про себе.

Щоб позбутися роздратування та психологічної напруги фахівці Mentoly радять:

Відпустити контроль

Часто психологічна напруга накопичується від бажання робити все ідеально та постійно тримати все під контролем. Це провокує хронічну тривожність і, відповідно, неможливість розслабитися. «Але чи можна бути ідеальним, коли нічого ідеального не існує?» – запитує Альона Шостак, психолог Mentoly.

Позбутися психологічної напруги, викликаної постійним бажанням все контролювати можна так: «Усвідомте та прийміть цей стан. Поступово знижуйте вимоги до себе та всього, що вас оточує, вчіться приймати вашу обмеженість – ви не здатні зробити все-все-все, і це нормально. Вчіться помічати дрібні приємності та радіти їм», – радить психолог.

Медитувати 10 хвилин щодня

Дослідження підтверджують, що медитації, а саме виконання дихальних вправ, сприяють покращенню настрою та зниженню тривожності. Однією з найбільш ефективних технік дихання для заспокоєння є дихання за квадратом. «Така практика допомагає покращити стан здоров’я та зменшити стрес. Використовуйте її для швидкого та ефективного заспокоєння та розслаблення», – радить психолог Mentoly Анна Автонділова.

Все, що треба зробити, це вдих на 1-2-3-4, затримати дихання на 1-2-3-4 і зробити повільний видих на 1-2-3-4-5-6 й знов затримати дихання на 1-2-3-4. Зробіть від трьох циклів дихання за квадратом й відчуйте, як напруга розвіюється.

Звернутися за фаховою допомогою

Коли самостійна робота з внутрішньою напругою є недостатньо ефективною або ви прагнете більш глибокого та довготривалого результату, корисним буде спробувати психотерапію. «Психотерапія допомагає бути більш свідомим щодо себе. Психотерапевт допомагає клієнту усвідомити свої способи організації життя і стосунків, звернути увагу на свої прояви та, як результат, познайомитись із собою», – пояснює Любов Моралес, психолог Mentoly.

Нині психотерапія є поширеним засобом піклування про свій ментальний стан. У великих компаніях все частіше зустрічається корпоративна терапія, наявність якої сприяє профілактиці психологічної напруги та вигорання серед працівників. Натомість терапія у форматі онлайн – зручний метод спробувати фахову психологічну допомогу та пізнати комфортний для себе перебіг сесій з психологом. Більше про онлайн-терапію можна дізнатися на сайті Mentoly mentoly.com.ua.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram