Всесвітній тиждень раціонального використання антибіотиків.

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ АНТИБІОТИКІВ (12-18 листопада 2018) ТА 10 ФАКТІВ, ЧОМУ ВИ МАЄТЕ ПРО ЦЕ ЗАДУМАТИСЬ

Кожен свідомий лікар обізнаний про проблему антибіотикорезистентості у всьому світі, але, можливо, не всім пацієнтам відомі переконливі факти щодо раціонального використання антибактеріальних препаратів. Саме тому команда Progress підтримує #WorldAntibioticAwarenessWeekта присвячує підбірку постів даній тематиці. Обов’язково для поширення серед своїх колег, друзів і родичів.

Цьогоріч Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків в Європейському регіоні ВООЗ буде присвячений реалізації підходу "єдиної охорони здоров'я", в основі якого лежить нерозривний зв'язок між охороною здоров'я людей і охороною здоров'я тварин. Надмірне застосування антибіотиків у тваринництві сприяє формуванню стійкості до протимікробних препаратів, яка може привести до катастрофічних наслідків для здоров'я людей.

Мета даного тижня - підвищити обізнаність про глобальну проблему стійкості до антибіотиків і популяризувати серед громадськості, працівників охорони здоров'я та осіб, які формують політику, передові підходи для зниження і запобігання її подальшого поширення.

ПРОСТИМИ СЛОВАМИ ПРО ВАЖЛИВІ РЕЧІ

Нова глобальна система антимікробного нагляду ВООЗ (GLASS) показує широке поширення антибіотикорезистентності серед 500 000 людей з підозрілими бактеріальними інфекціями у 22 країнах.

Найбільш часто зареєстрованими резистентними бактеріями були Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus та Streptococcus pneumoniae, а також - Salmonella spp. Система не включає дані про стійкість мікобактерій туберкульозу, оскільки ВООЗ відстежує її з 1994 року та має щорічні оновлення звіту.

Резистентність бактерій у пацієнтів з різними інфекціями до хоча б одного з найбільш часто використовуваних антибіотиків значно коливається між різними країнами - з 0 до 82%. Стійкість до пеніциліну – ліків, що застосовуються протягом десятиріч у всьому світі для лікування пневмонії, становить від нуля до 51% серед країн, що надають звітність. А у 8-65% E. coli, пов'язаних з інфекціями сечовивідних шляхів, є резистентність до ципрофлоксацину: антибіотика, який зазвичай використовується для лікування цього захворювання.

Наводимо 10 причин, чому ми повинні турбуватися про зростання антибіотикорезистентності:

1. Відсутність антибіотиків = стиль охорони здоров'я 1930-х років

Якщо ми втратимо наші антибіотики, це буде як повернення до 1930-х років, коли інфекції, які ми зараз вважаємо тривіальними, можуть стати фатальними. Інфікований поріз може бути небезпечним для життя, а пневмонія знову стане масовим вбивцею.

2. Можливо нових ліків уже не буде

Жоден новий клас антибіотиків не потрапляє в аптечні полиці за останній час. Навіть якщо ми відкриємо більше ліків, просто замінюючи старі антибіотики на нові, це не єдине рішення, оскільки вони також можуть стати неефективними. Уряди та фармацевтичні компанії розглядають шляхи вирішення цієї ситуації, але тепер нам доведеться покладатися на ліки, які ми маємо, і тому необхідно забезпечити їхню користь.

3. «Зелена піхва / пеніс». Чи хвилює вас це?

Незвичний вигляд внизу - це не те, що ви хочете залишити без лікування, але стійка до антибіотиків гонорея є серйозною і страшною хворобою. Деякі називають це "сексуальною суперпомилкою", оскільки гонорея передається при незахищеному вагінальному або оральному сексі, що призводить до симптомів, таких як масивні зелені чи жовті виділення з піхви або пенісу та біль під час сечовипускання. Якщо її не лікувати, це призведе до серйозних ускладнень, але, ймовірно, ми вже використаємо всі можливості антибіотики, які здатні вбивати бактерії та боротися з цією інфекцією.

4. Антибіотикостійкість вже тут.

Коли ми обговорюємо резистентність до антибіотиків, ми говоримо про страшне майбутнє і справедливо починаємо шукати заходи, щоб зупинити проблему. Але це не означає, що це все лише питання для майбутніх поколінь. За оцінками, щороку в Європі вже гине 25000 людей через інфекції, які стійкі до антибіотиків, а в США цей показник становить 23 000 чоловік щороку.

5. Протиракова хіміотерапія та ефективні антибіотики йдуть нога в ногу

Хіміотерапія є важливою зброєю в боротьбі з раком, але чи знаєте ви, що процедура руйнує білі кров'яні клітини, які нам потрібні для боротьби з інфекцією? Без антибіотиків хіміотерапія стане ще більш небезпечною.

6. Найбільші медичні досягнення зруйновані

Трансплантація органів - це чудо сучасної медицини, але ми потребуємо антибіотиків, щоб допомогти пацієнту вижити після пересадки, тому що сама процедура трансплантації може призвести до зараження, а також тому, що пацієнти отримують ліки, які навмисно пригнічують власну імунну систему, щоб їхній організм не протидіяв новому органу. Це пригнічення імунної системи робить пацієнта більш схильним до бактеріальних інфекцій. Якщо ми втратимо ефективність існуючих антибіотиків, трансплантація стане більш ризикованою або навіть неможливою.

7. Це ваші проблеми

Іноді розмови про стійкість до антибіотиків, яка є "глобальною проблемою" та "загрозою для охорони здоров'я", може знівелювати її обговорення у суспільстві. «Можливо, про це повинні турбуватись вчені чи політики?» Подумайте ще раз, оскільки ця проблема впливає на всіх нас безпосередньо. Наприклад, якщо вам призначають антибіотики, коли вам це не потрібно, ризик набуття антибіотикостійкості бактеріями вашого кишківника зростає. Якщо ці бактерії в майбутньому спричинять інфекційний процес, антибіотики можуть бути неефективними, коли вони дійсно потрібні.

8. Іноді ми потребуємо антибіотики негайно

Ви чули про сепсис? Це генералізований та потенційно небезпечний для життя стан, причиною якого є інфекція. Щороку у Великобританії понад 100 000 людей потрапляють до лікарні з сепсисом і близько 37 000 людей помирають. Найкращим способом боротьби з сепсисом є швидка антибіотикотерапія. Нам, мабуть, не потрібно уточнювати, що станеться, якщо ефективність антибіотиків буде знівельована.

9. Ми повинні зберегти оперативні втручання

Ніхто з нас не хоче думати про ймовірність серйозного захворювання у себе і необхідність операції в майбутньому. Але всі ми розуміємо, що оперативне втручання може врятувати життя. У той же час воно призводить до ризику зараження. Наприклад, якщо антибіотики відсутні, ця маніпуляція може фактично призвести до ще більшої кількості смертей, зумовлених бактеріальними інфекціями.

10. Це занадто дорого

Вартість резистентності до антибіотиків є високою, але проблема також стосується наших власних гаманців. Ще в 2009 році Європейський центр профілактики та боротьби із захворюваннями заявив, що резистентність до антибіотиків вже коштує ЄС приблизно 1,5 млрд євро на рік. Ця цифра хоч і висока, проте вважається недооціненою. Якщо ми не будемо вживати заходів, проблема стане ще дорожчою, при цьому не тільки скорочуючи бюджет охорони здоров'я у країні, але й продуктивність кожної окремо взятої людини.

Щоб запобігти та контролювати поширення резистентності до антибіотиків, КОЖЕН З НАС МОЖЕ:

• Використовувати антибіотики лише при призначенні кваліфікованим лікарем.

• Ніколи не вимагати застосування антибіотиків, якщо ваш лікар каже, що вам це не потрібно.

• Завжди слідкувати за порадами лікаря при використанні антибіотиків.

• Ніколи не ділитись чи не застосовувати антибіотики, які залишились від попереднього використання.

• Запобігати інфекціям шляхом регулярного миття рук, гігієнічного приготування їжі, уникнення тісного контакту з хворими, безпечний секс та здійснення щеплень.

• Готувати їжу за гігієнічними принципами, дотримуючись П'яти ключів ВООЗ для безпечної їжі (тримайте в чистоті, відокремлюйте сирі і приготовані продукти, ретельно готуйте, зберігайте їжу при безпечних температурах, використовуйте безпечну воду та сировину) та вибирайте продукти, які виробляються без використання антибіотиків для прискорення росту або профілактики захворювань у здорових тварин.

Бережіть себе та використовуйте антибіотики раціонально!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram