ГЕОГРАФІЧНИЙ ЯЗИК В ПЕДІАТРІЇ NCBI

Географічний язик (ГЯ) - це доброякісний рецидивируючий стан невідомої етіології, який характеризується втратою епітелію, особливо нитковидних сосочків, що і придає цьому стану відповідний вигляд географічної карти. Деякі джерела називають цей стан доброякісним мігруючим глоситом, мігруючою еритемою язика, мігруючою висипкою язика.

ГЯ вперше був описаний Райером в 1831 році, як «блукаючий» висип на язиці. Характерний малюнок надає дорсальній поверхні язика вигляд карти. Зміни зберігаються від декількох днів до тижнів та зникають в одному місці, щоб виникнути в іншому.

Загальна поширеність такого стану становить приблизно 1-2,5% населення земного шару. Поширеність ГЯ в педіатричній популяції коливається від 0,37% до 14,3%, етіологія залишається невідомою.

Етіопатогенез

Етіопатогенез географічного язика до сьогоднішнього дня залишається невідомим. Деякі дослідники відносили його до вродженої аномалії, інші вказували на спадкове захворювання. Деякі автори вважають, що це хронічний запальний стан. Було запропоновано кілька етіологічних факторів:

- Спадкові чинники
- Інші системні захворювання: ГЯ зазвичай асоціюється з іншими системними захворюваннями, такими як атопія, алергія, стрес, анемія, псоріаз, шлунково-кишкові розлади та гормональні зміни. Це може бути пов'язано з такими синдромами, як синдром Рейтера, синдром Дауна, синдром Робінова. Але ніхто так і не показав певного причинно-наслідкового зв'язку.
- Астма / Атопія: Маркс та Тайт продемонстрували збільшення частоти HLA-B15 типу тканини у пацієнтів з атопією та географічним язиком, що дозволило забезпечило додаткову підтримку генетичній теорії. ГЯ частіше виявлявся у пацієнтів з алергією на ліки, їжу, що зазначається у дослідженні, проведеному Jainkittivong et al.,

В 2015 році, Seiden і Curland пояснили географічний язик з точки зору динаміки середовища, заснованої на фізиці. Вони спостерігали різні еволюційні фази між спокійним станом язика, запальним станом та у процесі загоєння. Існують різні візерунки географічного язика - сплюснутий візерунок, хвилястий одновимірний візерунок та кільцевий концентричний візерунок. Seiden і Curland пояснили динаміку структур.


Різні клінічні моделі географічного язика - сплюснутий або круговий малюнок (A), спіральний малюнок (B), хвилястий малюнок (C)

Клініка

Бокові краї та кінчик язика є найбільш поширеними ділянками ураження, а вже пізніше втягується дорсальна та вентральна поверхня. Додатковими ділянками ураження є слизова оболонка губ, щік, ясен, м’якого піднебіння, язичка.

Клінічно «географічний язик» - це еритематозні атрофічні ділянки з втратою ниткоподібних сосочків, оточених білою облямівкою. Періоди ремісії та загострення мають різну тривалість. Пошкодження зникає в одному місці і з’являється в іншому, саме тому і називається мігруючим. В основному це і є єдиною скаргою, яку пред’являє пацієнт.

ГЯ може виникати як у вигляді поодиноких, так і множинних уражень, може протікати безсимптомно або ж провокувати біль, відчуття печіння, дискомфорт, дисгевзію (певне порушення смаку), чутливість до гарячої, гострої та кислої їжі, біль у вухах або іпсилатеральну субмандібулярну лімфаденопатію. Проте, у переважної більшості людей, цей стан протікає безсимптомно. Клніцисти припускають, що наявність глибоких тріщин, інфікованих кандидою, може бути причиною симптомів, однак це вимагає подальшого вивчення.

Гістопатологія

Мікроскопічне дослідження дозволяє виявити товстий кератиновий шар з інфільтратом запальних клітин, тонкі подовжені гребені та епітеліальний набряк. Запальні клітини створюють мікроабсцеси, так звані абсцеси Монро в кератиновому та остистому шарах. На поверхні можуть бути спори кандид. В ділянках, де спостерігаються червоні плями, можна побачити посилення гіперемії та відсутність ниткоподібних сосочків. Області, що відповідають червоним плямам, показують посилення набряку остистого епітелію і повну відсутність ниткоподібних сосочків. При розгляді білої облямівки спостерігаються субепітеліальна інфільтрація нейтрофілів, мікроабсцеси, інвазія лейкоцитів в епітелій, внутрішньоепітеліальний набряк, акантоліз, відкладення глікогену в епітеліальних клітинах і відшарування некротичних клітин в поверхневому шарі. Між атрофічною та нормальною слизовою оболонкою спостерігаються мікротріщини.

Диференційна діагностика

ГЯ зазвичай діагностують по характерному анамнезу та певним клінічним особливостям. Гістологічне підтвердження рідко буває необхідним. У разі атипових виразок диференційна діагностика включає атрофічний кандидоз, нейтропенію, псоріаз, синдром Рейтера, лейкоплакію, червоний плоский лишай, системний червоний вовчак, простий герпес та медикаментозну реакцію. Поодинокі географічні виразки язика можуть іноді бути схожими на лейкоплакію, яка є попередником плоскоклітинної карциноми язика (іноді викликає ракофобію у пацієнтів), і в цьому випадку необхідно враховувати фактори ризику розвитку раку язика: старість, вживання алкоголю і тютюнопаління.

Якщо лікар стикається з одиночною виразкою на слизовій оболонці порожнини рота, в першу чергу слід враховувати стани, які могли б її спричинити (в період останніх 3-х тижнів): травма, рецидивируюча виразкова хвороба, інфекція і т.д. Якщо виразка зберігається протягом трьох тижнів після того, як провокуючі фактори були усунуті, слід розглянути ймовірність хронічної травми, хронічної інфекції, великої афтозної виразки, сифілісу і лейкоплакії.

Географічний язик, як правило, не потребує будь-якого лікування, якщо він протікає безсимптомно. Періодичне спостереження для підтвердження діагнозу потрібно в разі первинного звернення та у випадку, якщо діагноз точно не встановлений. Завданням лікаря є заспокоєння пацієнта та запевнення його, що географічний язик є доброякісним станом. Якщо людині заважає сильний біль і дискомфорт, можна використати ацетоамінофен, протизапальні препарати, антигістамінні препарати, гель з лідокаїном чи спреї, ГКС, вітамін А, цинк.

Місцеве застосування такролімусу було ефективним, коли попередні засоби не приносили полегшення. Поліпшення спостерігалося при системному введенні концентрату мікроемульсії циклоспорину з початковою дозою 3 мг / кг / день і підтримуючою дозою 1,5 мг / кг / день два місяці.

Дискомфорт, який може спричиняти географічний язик, можна обмежити або уникнути, виключивши з раціону алкоголь, тютюнові вироби, гарячі, гострі та кислі продукти, певних видів зубної пасти.

Тим не менше, єдиним веденням таких пацієнтів є спостереження та заспокоєння.

Джерело: https://bit.ly/2JNXuLn

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram