Канадські рекомендації з фізичної активності під час вагітності CSEP/SCPE, 2019

Вступ

Мета

Мета полягає в тому, щоб надати рекомендації вагітним жінкам, акушерам та лікарям спортивної медицини щодо пренатальних фізичних навантажень.

Результати

Оцінені результати: материнська, плодова або неонатальна захворюваність або смерть плода під час вагітності та після неї.

Докази

Література отримана за допомогою пошукових запитів Medline, EMBASE, PsycINFO, Бази даних Cochrane, Центрального реєстру контрольованих випробувань Cochrane, Колекції Corepus та Web of Science Core, ERIC, Sport Discus, ClinicalTrials.gov і База даних подорожей з моменту створення бази даних до 6 січня 2017 р. Первинні дослідження будь-якого плану були придатні, за винятком кейсів. Результати обмежувалися лише англійською, іспанською або французькою мовами. Статті, пов'язані з фізичною активністю матері під час вагітності, повідомляючи про захворюваність матері, плода чи новонародженості або смертності плода, мали право на включення. Якість доказів оцінювали за методологією оцінювання, розробки та оцінки рекомендацій (GRADE).

Оцінка

Панель консенсусу Керівних принципів вимагала зворотного зв’язку від кінцевих споживачів (акушерських лікарів, лікарів спортивної медицини, дослідників, політичних організацій, вагітних та жінок після пологів). Розробка цього керівного принципу супроводжувалась оцінкою Інструкцій щодо оцінки досліджень (AGREE) II.

Переваги, шкода та витрати

Користь від передпологових фізичних навантажень помірна, а шкоди не виявлено; тому очікується, що різниця між бажаними та небажаними наслідками (чиста користь) буде помірною. Більшість зацікавлених сторін та кінцевих споживачів зазначили, що дотримання цих рекомендацій буде здійсненним, прийнятним та справедливим. Дотримання цих рекомендацій, ймовірно, вимагатиме мінімальних ресурсів як з точки зору індивідуальної, так і з охорони здоров'я.

Преамбула

Це керівництво дає рекомендації, засновані на доказах, щодо фізичних навантажень протягом вагітності для зміцнення здоров'я матері, плода та новонароджених. За відсутності протипоказань (детальний перелік див. пізніше), дотримання цієї інструкції пов'язане з: (1) меншою кількістю ускладнень у новонароджених (тобто великих для гестаційного віку); та (2) переваги для здоров'я матері (тобто знижений ризик гестозу, гестаційної гіпертензії, гестаційного діабету, кесаревого розтину, інструментальних втручань, нетримання сечі, надмірного збільшення ваги в гестації та депресії; нормалізація рівня глюкози в крові; зменшення загального приросту гестаційої ваги; зменшення вираженості депресивних симптомів та болю в попереку). Фізичні навантаження не пов’язані з викиднем, мертвонародженням, загибеллю новонароджених, передчасними пологами, передчасним / передродовим розривом оболонок, гіпоглікемією новонароджених, низькою вагою при народженні, вродженими вадами розвитку, початком пологів або ускладненнями при народженні. Загалом, більше фізичних навантажень (частота, тривалість та / або обсяг) пов'язано з більшими перевагами. Однак не було виявлено доказів щодо безпеки чи додаткової користі від занять спортом на рівнях, що значно перевищують рекомендації. Пренатальну фізичну активність слід вважати передовою терапією для зменшення ризику ускладнень вагітності та зміцнення фізичного та психічного здоров'я матері. Вагітним жінкам, які раніше не займалися спортом, рекомендується прогресивне пристосування до нього. Раніше активні жінки можуть продовжувати фізичні навантаження протягом всієї вагітності. Жінкам, можливо, потрібно змінити фізичні навантаження в міру прогресування вагітності. Можуть бути періоди, коли дотримання рекомендацій неможливо через втому та / або дискомфорт вагітності; жінкам рекомендується робити все, що можуть, і повертатися до виконання вправ, коли вони здатні. Ці вказівки були отримані шляхом широкого систематичного огляду літератури, експертного висновку, консультацій з кінцевими споживачами та міркувань доцільності, прийнятності, витрат та справедливості.

Рекомендації

Конкретні рекомендації в цьому канадському Керівництві щодо фізичної активності протягом вагітності в 2019 році надаються з відповідними заявами, що вказують якість доказів, інформуючи рекомендації, та силу цих рекомендацій (пояснення далі).

1. Усі жінки без протипоказань повинні бути фізично активними протягом всієї вагітності (сильні рекомендації, помірні докази якості). Були досліджені конкретні підгрупи:
a) Жінки, які раніше були неактивними (сильні рекомендації, докази помірної якості).
b) Жінки з діагнозом гестаційний цукровий діабет (слабка рекомендація, (а) докази низької якості).
c) Жінки з надмірною вагою або страждають на ожиріння (індекс маси тіла перед вагітністю ≥25 кг/м2) (сильні рекомендації, (b) низькі показники якості).
2. Вагітні жінки повинні займатися спортом щонайменше 150 хвилин з середньою інтенсивністю (c) для досягнення клінічно значущих переваг для здоров’я та зменшення ускладнень вагітності (сильна рекомендація, докази помірної якості).
3. Фізичні навантаження повинні бути протягом мінімум 3 днів на тиждень; однак, рекомендується бути активним щодня (сильні рекомендації, докази помірної якості).
4. Вагітним жінкам слід включати різноманітні заняття аеробними вправами та тренуванням з опором для досягнення більшої користі. Додавання йоги та / або легкого розтягування також може бути корисним (сильна рекомендація, докази високої якості).
5. Тренування м'язів тазового дна (наприклад, вправи Кегеля) можна проводити щодня, щоб зменшити ризик нетримання сечі. Рекомендується ознайомитись з правильною технікою виконання для отримання оптимальних переваг (слабка рекомендація, (d) докази низької якості).
6. Вагітним жінкам, які відчувають слабкість, відчувають нудоту або відчувають себе погано, коли вони тренуються на спині, слід змінити положення фізичних вправ, щоб уникнути положення лежачи (слабка рекомендація, (e) свідчення дуже низької якості).

Протипоказання

Усі вагітні жінки можуть брати участь у фізичних навантаженнях протягом всієї вагітності за винятком тих, у кого є протипоказання (перелічені нижче). Жінки з абсолютними протипоказаннями можуть продовжувати звичну діяльність у повсякденному житті, але не повинні брати участь у більш напружених заходах. Жінки, що мають відносні протипоказання, повинні обговорити переваги та недоліки фізичних навантажень середньої та високої інтенсивності зі своїм лікарем до початку занять.

Абсолютні протипоказання до занять спортом:

• Пошкоджені оболонки;
• Ризик передчасних пологів;
• Регулярні вагінальні кровотечі невідомого генезу;
• Передлежання плаценти після 28 тижня вагітності;
• Прееклампсія;
• Слабкість шийки матки;
• Внутрішньоутробне обмеження росту;
• Багатоплідна вагітність високого порядку (наприклад, трійня);
• Неконтрольований діабет 1 типу;
• Неконтрольована гіпертонія;
• Неконтрольоване захворювання щитоподібної залози;
• Інші серйозні серцево-судинні, дихальні або системні розлади.

Відносні протипоказання до занять спортом:

• Рецидивуюча втрата вагітності;
• Гестаційна гіпертензія;
• Спонтанні передчасні пологи в анамнезі;
• Легке/помірне серцево-судинне або респіраторне захворювання;
• Симптоматична анемія;
• Неправильне харчування (недоїдання);
• Розлад харчової поведінки;
• Вагітність двійнею після 28 тижня;
• Інші значні медичні стани.

Сила рекомендацій

Система GRADE була використана для оцінювання чіткості рекомендацій. Рекомендації оцінюються як сильні або слабкі на основі: (1) балансу між користю та шкодою; (2) загальна якість доказів; (3) важливість результатів (тобто цінності та уподобання вагітних); (4) використання ресурсів (тобто вартість); (5) вплив на здоров'я; (6) доцільність та (7) прийнятність.

Сильна рекомендація: більшість або всі вагітні жінки виконували рекомендований спосіб дії.

Слабка рекомендація: не всім вагітним жінкам найкраще допоможе рекомендований спосіб дії; існує потреба врахувати інші фактори, такі як обставини, вподобання індивіда, цінності, наявні ресурси чи умови. Консультація з акушерським закладом може допомогти у прийнятті рішень.

Якість доказів

Якість доказів стосується рівня довіри до доказів і коливається від дуже низького до високого.

Висока якість: Консультативна комісія з Керівних принципів впевнена, що передбачуваний вплив фізичних навантажень на результат здоров'я близький до справжнього.

Помірна якість: Група консенсусу з настановами помірно впевнена в оціненому впливі фізичних навантажень на результат здоров'я; оцінка ефекту, ймовірно, буде близькою до справжнього ефекту, але існує ймовірність, що він істотно відрізняється.

Низька якість: Довіра Комісії з консенсусу Керівництва щодо передбачуваного впливу фізичних навантажень на результат здоров'я обмежена; оцінка ефекту може істотно відрізнятися від справжнього ефекту.

Дуже низька якість: Група консенсусу з настановами має дуже малу впевненість у оціненому впливі фізичних навантажень на результат здоров'я; оцінка ефекту, ймовірно, істотно відрізняється від справжнього ефекту.

a - Це була слабка рекомендація, оскільки якість доказів була низькою, а чиста користь між фізично активними жінками та тими, хто не був фізично активним, була невеликою.

б - Це була сильна рекомендація, оскільки, незважаючи на низькі докази, що підтверджують фізичну активність під час вагітності для жінок, віднесених до категорії зайвої ваги або страждаючих ожирінням, були дані, проведені в рандомізованих контрольованих випробуваннях, що демонструють поліпшення стані під час вагітності та рівня глюкози в крові.

c - фізичне навантаження середньої інтенсивності досить інтенсивні, щоб помітно збільшити частоту серцевих скорочень; людина може говорити, але не співати під час діяльності такої інтенсивності. Приклади фізичної активності середньої інтенсивності включають швидку ходьбу, аквааеробіку, їзду на велосипеді (помірні зусилля), тренування з опором, перенесення помірних навантажень та домашні справи (наприклад, садівництво, миття вікон).

d - Це була слабка рекомендація, оскільки нетримання сечі не було оцінено як "критичний" результат, а свідчення - низької якості.

e - Це була слабка рекомендація, оскільки: (1) якість доказів була дуже низькою; та (2), хоча шкідливі випадки не досліджувались, було обмежено доступну інформацію для співвідношення користі та шкоди. Ця рекомендація ґрунтувалася насамперед на думці експертів.


Джерело: https://bitly.su/KxCWzOv


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram