Короткий виклад рекомендацій та змін відносно попередніх публікацій щодо екстреної контрацепції

Екстрена контрацепція (ЕК) призначена для нерегулярного використання з метою зниження ризику вагітності після незахищеного статевого акту (НЗСА).

Цей метод не замінює ефективну регулярну контрацепцію.

ЕК слід обирати, якщо жінка не бажає завагітніти і мав місце незахищений статевий акт:

- У будь-який день фізіологічного менструального циклу. Вагітність теоретично можлива після НЗСА у більшість днів циклу. Проте ризик вагітності є найвищим після НЗСА, що відбувся протягом 6 днів, що передують овуляції і в день овуляції.
- З 21-го дня після пологів, якщо відсутні всі критерії лактаційної аменореї.
- З 5-го дня після викидня, аборту, позаматкової вагітності або вишкрібання матки при гестаційній трофобластичній хворобі (ГТХ).
- Після регулярної гормональної контрацепції, що була скомпроментована чи використовувалась неправильно. Рекомендації оновлено щодо:
- Постановки мідної внутрішньоматкової спіралі (Cu-ВМС) після протермінованого безпігулкового інтервалу і після пропущеної протизаплідної таблетки прогестогенового ряду (ПТП).
- Потреби у ЕК у випадку експульсії внутрішньоматкової спіралі після недавнього статевого акту.
- Ризику вагітності у випадку, коли на момент НЗСА гестагеновий імплантат або левоноргестрелова внутрішньоматкова система (ЛНГ-ВМС) перевищили рекомендовану тривалість застосування.

Мідна ВМС

- Cu-ВМС є найбільш ефективним методом ЕК і повинен розглядатися ВСІМА жінками, які мали НЗСА і не хочуть завагітніти.
- Є єдиним методом ЕК, який ефективний після овуляції (але вводиться якомога раніше до першої ймовірної дати імплантації, щоб не порушити вагітність, яка вже імплантована).
- Може бути використана для EК протягом 5 днів після першого НЗСА в циклі, або у межах 5 днів після найбільш ранньої передбачуваної дати овуляції, залежно від того, що настає пізніше.
- Має перевагу у тому, що забезпечує негайну ефективну постійну контрацепцію.
- Не відомо, чи впливає індекс маси тіла (ІМТ)/вага або інші препарати на ВМС.

Оральна ЕК

- Повинна бути запропонувана якнайшвидше після НЗСА, якщо Cu-ВМС не підходить або не є прийнятною.
- Навряд чи буде ефективною, якщо приймати > 120 годин після останнього НЗСА, так як життєздатні сперматозоїди присутні у верхніх статевих шляхах жінки лише близько 5 днів після НЗСА.
- Діє шляхом затримки овуляції - ці дані вказують на те, що пероральна EК не ефективна після овуляції.

Вибір між ЕК уліпристал ацетатом і левоноргестрелом

Уліпристал ацетат продемонстував вищу ефективність, ніж левоноргестрел у терміні 0-120 годин після НЗСА. Важливо мати на увазі, що як уліпристал, так і левоноргестрел є неефективними, якщо їх приймати після овуляції. Існують також додаткові фактори, які слід розглянути.

Від 96 до 120 годин після НЗСА

Дані свідчать про те, що левоноргестрел є неефективним, якщо його приймати пізніше ніж через 96 годин після НЗСА. Таким чином уліпристал є єдиним пероральним екстреним контрацептивом, який, ймовірно, буде ефективним, якщо НЗСА відбувся 96-120 годин тому.

Від 0 до 96 годин після НЗСА
Рішення щодо прийнятності уліпристалу або левоноргестрелу залежить від наступних факторів:

Ризик вагітності від НЗСА, у випадку якого проводиться ЕК.

Якщо НЗСА ймовірно мав місце протягом 5 днів до овуляції, ризик вагітності є дуже високим і уліпристал слід вважати першочерговою пероральною EC.

Ризик вагітності, що виникає у разі наступних НЗСА, за умови затримки початку постійної контрацепції.

Здатність уліпристалу відстрочувати овуляцію знижується, якщо прогестаген приймається протягом наступних 120 годин. Тому рекомендується не розпочинати гормональну контрацепцію протягом 5 днів після прийому уліпристалу, тоді як гормональна контрацепція може бути розпочата негайно після левоноргестерлу. Якщо ризик вагітності від НЗСА, який вже мав місце, є низьким, може бути доцільним негайно почати контрацепцію, щоб зменшити ризик вагітності у разі наступного НЗСА. Левоноргестрел не може розглядатися в даній ситуації як препарат для негайного початку гормональної котрацепції.

Нещодавнє застосування прогестагена.

Ефективність уліпристалу теоретично може бути зменшена, якщо жінка нещодавно прийняла прогестаген (наприклад, якщо вона потребує ЕК через пропущений прийом таблеток). Невідомо, чи прийом уліпристалу, у випадку ймовірної циркуляції прогестагену в організмі жінки, буде більш чи менш ефективним, ніж прийом левоноргестрелу.

ІМТ/маса тіла.

Ефективність левоноргестрелу може бути зменшена, якщо жінка має ІМТ > 26 кг/м2 або вагу > 70 кг. У цій ситуації рекомендується використовувати уліпристал або подвійну дозу (3 мг) левоноргестрелу. Невідомо, що буде ефективніше.

Ферментвмісні препарати.

Ефективність як уліпристалу, так і левоноргестрелу може бути знижена, якщо жінка приймає ферментний індуктор. Невідомо, чи будь-який із цих препаратів буде ефективним для запобігання вагітності в цій ситуації. Рекомендується використовувати подвійну дозу (3 мг) левоноргестрелу, але ефективність (і як це в порівнянні з уліпристалом) - невідома. Застосування подвійної дози уліпристалу в даний час не рекомендується.

Використання пероральної EК за умови, що був НЗСА та/або застосування пероральної EК раніше у цьому циклі.

Є докази того, що пероральна EК не викликає аборти або шкоди для дуже ранньої вагітності. І уніпристал, і левоноргестрел можуть бути використані, якщо жінка мала НЗСА раніше в тому ж циклі. Як уніпристал, так і левоноргестрел можна приймати більше одного разу в одному циклі, якщо це визначено наступним НЗСА.

Додаткові обов'язки при призначенні екстрених контрацептивів

Консультація при проведенні ЕК повинна включати рекомендації щодо важливості поточної контрацепції та інформацію про доступні методи контрацепції. Лікарі, які призначають екстрені контрацептиви повинні переконатися, що після прийому препаратів жінка має доступ до вибору власного методу контрацепції. Необхідно завжди пропонувати швидкий початок відповідної контрацепції (відразу після прийому левоноргестрелу або > 5 днів після уліпристалу), а також в подальшому зробити тест на вагітність. Всі жінки, які використовують ЕК, повинні оцінюватися щодо ризику інфекції, що передається статевим шляхом (ІПСШ), та їм повинне бути запропоноване відповідне тестування.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram