Протисудомна профілактика та використання стероїдів у дорослих з метастатичними пухлинами мозку

Протисудомна профілактика та використання стероїдів у дорослих з метастатичними пухлинами мозку: ASCO та SNO підтвердження гайдлайнів конгресу нейрохірургії

Результати огляду контенту ASCO/SNО

Експертна група ASCO/SNO детально розглянула рекомендації CNS. Деталі та узагальнення цього огляду можна знайти в Додатку 4.

Протисудомні засоби

Експертна група визнала рекомендації обґрунтованими, враховуючи докази, і сподівається, що хоча гайдлайн містить лише негативні рекомендації, він все-таки буде корисним для зменшення випадків, коли пацієнтам необгрунтовано призначають протисудомні препарати. Комісія експертів вирішила внести незначну зміну до першої рекомендації, додавши фразу "для рутинного використання", щоб вона відповідала другій рекомендації. Цей гайдлайн був схвалений.

Стероїди

Експертна група погодилася та схвалила рекомендації цього гайдлайну. Однак група експертів вважає, що рекомендації в керівництві не повністю стосуються важливих несприятливих наслідків вживання стероїдів, які можуть сильно вплинути на якість життя пацієнта, і додала додатковий коментар, що заохочує використовувати мінімальну ефективну дозу та уникати нічного прийому. Експертна група також зазначає, що недавня стаття Arbor et al., опублікована після проведеного пошуку цього підтвердження, передбачає, що більш високі дози стероїдів можуть мати негативні наслідки у пацієнтів, які отримують PD1 (запрограмовані інгібітори ліганду смерті 1). Дані цієї публікації теж слід брати до уваги, оскільки це може вплинути на рекомендації в майбутньому.

Підтвердження рекомендації

ASCO та SNO схвалюють рекомендації CNS щодо протисудомних препаратів та стероїдів при лікуванні дорослих з метастазами в мозок, з незначними змінами, як це представлено у таблиці.

Протисудомна профілактика та використання стероїдів у дорослих із метастатичними пухлинами мозку: ASCO та SNO підтвердження гайдлайнів Конгресу нейрохірургів

ASCO та Товариство з нейро-онкології (SNO) схвалюють клінічний гайдлайн конгресу нейрохірургів щодо ролі профілактичних протисудомних препаратів та стероїдів у лікуванні дорослих з метастатичними пухлинами мозку, з незначними змінами.

Основні питання

CNS гайдлайн щодо протисудомної профілактики

• Чи зменшує профілактичне призначення протисудомних препаратів ризик виникнення судом у нехірургічних пацієнтів із метастазами в мозок, які в до цього не мали нападів?

• Чи знижують профілактичні протиепілептичні препарати ризик виникнення судом у пацієнтів з метастазами в мозок та відсутністю попередніх нападів в післяопераційному періоді?

CNS гайдлайн щодо використання стероїдів

• Чи покращують стероїди неврологічні симптоми та/або якість життя пацієнтів з метастатичними пухлинами мозку порівняно з підтримуючим лікуванням або іншими варіантами лікування?

• Якщо використовуються стероїди, яку дозу слід вводити?

Цільове населення

Дорослі люди з метастатичними пухлинами мозку.

Цільова аудиторія

Медичні онкологи, неврологи та інші спеціалісти, які здійснюють догляд за пацієнтами з метастатичними пухлинами мозку.

Методи

Була скликана експертна група ASCO/SNO для затвердження рекомендацій CNS, які базувалися на систематичному огляді медичної літератури. Експертна група ASCO/SNO розглянула методологію, що застосовується в керівництві CNS, враховуючи результати інструментальної оцінки гайдлайнів та оцінки II. Експертна група ASCO/SNO уважно переглянула вміст гайдлайну CNS, щоб визначити його відповідність для схвалення ASCO.

Рекомендації

CNS гайдлайн щодо протисудомної профілактики

•Рівень 3: Профілактичне призначення протиепілептичнтих препаратів не рекомендуються для рутинного застосування пацієнтам із метастатичними пухлинами мозку, яким не була виконана хірургічна резекція та, у протилежному випадку без судомних нападів.

•Рівень 3: рутинне застосування протиепілептичних препаратів для хворих з метастазами в мозок без судом після краніотомії не рекомендується.

CNS гайдлайн щодо використання стероїдів: стероїдна терапія проти нестероїдної

Пацієнти з безсимптомними метастазами в мозок без мас-ефекту:

• Існує недостатньо доказів для надання рекомендацій щодо лікування цього клінічного сценарію.

Пацієнти з метастазами в мозок з легкими симптомами, пов'язаними з мас-ефектом:

•Рівень 3: кортикостероїди рекомендуються для забезпечення тимчасового полегшення симптомів, пов’язаних із підвищенням внутрішньочерепного тиску та набряком, що є вторинним ефектом метастазів в мозок.
Пацієнтам, які мають симптоми метастатичного ураження мозку, рекомендується призначати початкову дозу дексаметазону від 4 до 8 мг/добу.

Пацієнти з метастазами в мозок із середньою та важкою симптоматикою, пов’язаною з мас-ефектом:

•Рівень 3: кортикостероїди рекомендується для забезпечення тимчасового полегшення симптомів, пов’язаних із підвищенням внутрішньочерепного тиску та набряком, що є вторинним ефектом метастазів в мозок.
Якщо у пацієнтів виявляються важкі симптоми, що відповідають підвищеному внутрішньочерепному тиску, рекомендується призначати більш високі дози дексаметазону: 16 мг/д або більше.

Вибір стероїду:

•Рівень 3: З урахуванням наявних даних, найкращим вибором ліків є дексаметазон .

Тривалість прийому кортикостероїдів:

•Рівень 3: вживання кортикостероїдів слід зменшити якомога швидше, але не швидше, ніж дозволить клінічна картина, на основі індивідуалізованої схеми лікування та повного розуміння наслідків тривалої терапії кортикостероїдами.

Коментар групи експертів ASCO/SNO: Експертний висновок групи полягає в тому, що, враховуючи важливі негативні ефекти стероїдів, слід застосовувати мінімальну ефективну дозу (часто не більше 4 мг), де це можливо, і слід уникати нічного призначення стероїдів, щоб мінімізувати токсичність.

Примітка щодо класифікації рекомендацій рівня 3 CNS: CNS визначає рекомендацію рівня 3 як таку, що ґрунтується на "доказах із серії випадків, порівняльних дослідженнях історій хвороб, клінічних повідомленнях та експертній думці, а також не достовірних рандомізованих контрольованих дослідженнях".

Додаткові ресурси

Більше інформації, включаючи доповнення даних, доповнення до методології, набори слайдів та клінічні засоби та ресурси, доступні на www.asco.org/neurooncology-guidelines
Інформація про пацієнтів доступна на веб-сайті www.cancer.net
Серію CNS можна знайти за посиланням https://www.cns.org/ guidelines/guidelines-treatment-adults-metastatic-brain-tumors
ASCO вважає, що клінічні випробування з приводу раку є життєво важливими для прийняття медичних рішень та поліпшення догляду за хворими з раком, і що всі пацієнти повинні мати можливість брати участь у дослідженнях.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram