Жирні кислоти і їх вплив на серцево-судинну систему: правда чи міф?

Аналіз 79 наукових робіт, в яких брало участь 112 059 чоловік, спростував користь жирних кислот омега-3 для ССС. Про це повідомляє видання The Guardian з посиланням на базу даних Cochrane Library.

25 з 79 досліджень вчені розцінили як надійні джерела, в яких, на їхню думку, був присутній низький рівень упереджених тверджень. У всіх представлених роботах брали участь як чоловіки, так і жінки з Північної Америки, Європи, Австралії та Азії. Деякі з них мали серцево-судинні захворювання. Як правило, автори досліджень ділили пацієнтів на дві групи: перша приймала разом з їжею омега-3 жирні кислоти, а друга - дотримувалася звичайної дієти.

Фахівці Cochrane Library не знайшли переваг добавок омега-3. Риб'ячий жир, що містить ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК), не мав позитивного впливу на серцево-судинну систему. Альфа-ліноленова кислота (АЛК), яка знаходиться в волоських горіхах, показала незначне поліпшення результатів. Завдяки її дії, за оцінками вчених, ризик ішемічної хвороби серця зменшився на п'ять відсотків, які не можна вважати значимою величиною.

Доктор Лі Хупер (Lee Hooper) з Університету Східної Англії, що займалася роботою, сказала, що дослідження кінця 80-х - початку 90-х років створили стереотип, ніби омега-3 жирні кислоти знижують ризик інфаркту. Однак, за її словами, жодне дослідження з тих пір не довело це твердження наочно. Тим не менш, вона вважає, що в рибі містяться інші корисні елементи, такі як йод, кальцій і вітамін D.

У минулому році міжнародна група вчених провела подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження за участі 576 пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю, яке теж показало, що фармацевтичний риб'ячий жир не знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Американські дослідники дійшли до висновку, що незбиране не знежирене молоко і продукти з нього не підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. За словами вчених, деякі компоненти жирного молока, навпаки, здатні знизити ризик інсульту. Дослідження опубліковане в журналі The American Journal of Clinical Nutrition.

У дослідженні взяли участь 2 907 американців старше 65 років. На момент початку дослідження в 1992 році ніхто з них не страждав хворобами серця і судин. За станом здоров'я добровольців спостерігали протягом 22 років - за цей час 833 волонтера померли від серцево-судинних захворювань, а 1301 - перенесли інфаркт або інсульт.

Дослідники вивчили рівень трьох жирних кислот (пентадеканової, маргаринової і транс-пальмітолеінової) в плазмі крові добровольців. Рівень цих кислот в організмі залежить від регулярності вживання молочних продуктів високої жирності. Люди здавали кров для аналізу тричі: на початку дослідження, а потім - через шість і 13 років. Вчені зіставили ці дані з інформацією про те, які серцево-судинні захворювання переживала людина, і що стало причиною її смерті: до 2014 року 2428 учасників дослідження померли.

Автори роботи не знайшли зв'язку між рівнем цих кислот в організмі і підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи ішемічну хворобу серця та інсульт. Маркери вживання незбираного молока практично не впливали на смертність від цих захворювань. Винятком виявилася маргаринова кислота: її високий рівень знижував ризик смерті від інсульту на 42% в порівнянні з пацієнтами, у яких її рівень був мінімальним.

Вчені стверджують, що молочні продукти низької жирності часто містять багато доданого цукру, при цьому в них не вистачає необхідних організму речовин, наприклад, жиророзчинного вітаміну А.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram