Канадські рекомендації з менеджменту гіперплазії ендометрію SOGC, 2019

Вступ

Мета цього гайдлайну - допомогти лікарям первинної медичної допомоги та гінекологам у первинному огляді жінок із підозрою на гіперплазію ендометрію, порекомендувати використовувати класифікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я 2014 року для гіперплазії ендометрію всім лікарям та підібрати оптимальне лікування жінок із цим діагнозом.

Для кого створено рекомендації

Для гінекологів, акушерів, сімейних лікарів, загальних хірургів, лікарів екстренної медицини, медсестер, студентів-медиків, та всіх інших медичних працівників.

Цільове населення

Дорослі жінки (18 років і старше), які мають підозру або підтверджену гіперплазію ендометрію.

Параметри

Обговорення стосується медикаментозної терапії, а також варіантів хірургічного лікування для жінок з атиповою гіперплазією ендометрію та без неї.

Перелік свідчень

1. Міжменструальні кровотечі та постменопаузальні кровотечі можуть бути пов’язані із гіперплазією ендометрію. Біопсію ендометрію необхідно проводити згідно з алгоритмами, при цьому особлива увага приділяється жінкам старше 40 років або з індексом маси тіла 30 кг / м2 або більше.

2. Оскільки в більшості випадків гіперплазію ендометрію без атипії успішно вдається лікувати медикаментозно, гістеректомія не вважається лікуванням першої лінії, а операція призначається при конкретних обставинах.

3. Мінімально інвазивний підхід до гістеректомії є кращим варіантом лікування при гіперплазії ендометрію, оскільки він зменшує постопераційну захворюваність та смертність.

4. Якщо гістеректомія показана при гіперплазії ендометрію без атипії, то жінкам в постменопаузі також слід запропонувати двосторонню сальпінго-оофоректомію. Це рішення є індивідуальним для жінок в передменопаузі через збільшення смертності та захворюваності, пов’язаних з видаленням яєчників у молодих жінок з доброякісним утворенням.

5. Гістеректомія та двостороння сальпінго-оофоректомія є рекомендованим методом лікування атипової гіперплазії ендометрію через ризик злоякісності та прогресування до раку ендометрія.

6. Немає доказів, які б підтверджували необхідність інтраопераційного аналізу у випадках гіперплазії ендометрію.

7. Немає доказів, що підтверджують необхідність лімфаденектомії при атиповій гіперплазії ендометрію.

8. Немає достатніх доказів для підтвердження абляції ендометрію як першочергового хірургічного лікування гіперплазії ендометрію без атипії.

9. Ендометріальну гіперплазію, виявлену в ендометріальному поліпі, слід лікувати відповідно до його гістологічної класифікації.

Рекомендації

1. Медичні працівники повинні використовувати гістопатологічну класифікацію гіперплазії ендометрію (Всесвітня організація охорони здоров'я 2014 року) (сильна, низька). Якщо є підозра на рак ендометрію, біопсія тканини ендометрію за допомогою пристрою Пайпеля в амбулаторних умовах є найбільш підходящим першим кроком для діагностики.

2. Тим, хто має періодичні симптоми аномальної маткової кровотечі після первинного обстеження або медикаментозного лікування, слід провести повторну біопсію ендометрію.

3. Пацієнтам з гіперплазією ендометрію необхідно виявляти наявність факторів ризику. Потрібно навчити лікарів усувати ці стани.

4. Пацієнтів з гіперплазією ендометрію без атипії можна спостерігати. Їм можна запропонувати гормональне лікування, якщо гіперплазія не усувається або не спостерігається аномальних маткових кровотеч.

5. Внутрішньоутробну систему левоноргестрелу слід використовувати як першу лінію лікування гіперплазії ендометрію без атипії через її ефективність, невелику кількість побічних ефектів та через те, що вона може зберігатися на місці протягом 5 років у пацієнтів, які проявляють реакцію на лікування.

6. Пероральні та ін'єкційні прогестини з низькою дозою залишаються прийнятним варіантом лікування для жінок з гіперплазією ендометрію з атипією та без неї. Пацієнтам, які приймають пероральні прогестини, ми пропонуємо починати курс лікування з низької дози протягом мінімум 6 місяців. Ми пропонуємо дослідити стан ендометрію в середині терапії, а також через 3 тижні після завершення лікування, щоб правильно інтерпретувати результати.

7. Хірургічне лікування гіперплазії ендометрію без атипії повинно бути запасним варіантом для пацієнтів, які не хочуть зберегти свою фертильність і зазнають прогресування до атипової гіперплазії або карциноми під час спостереження. Також цей метод лікування використовується у тому випадку, коли гіперплазія не регресує після 12 місяців медикаментозного лікування або наявний рецидив після завершення лікування прогестинами; коли пацієнти продовжують скаржитись на аномальні маткові кровотечі, незважаючи на лікування, або які відмовляються від спостереження стану ендометрію та медикаментозного лікування.

8. Якщо показано хірургічне втручання при гіперплазії ендометрію без атипії, процедура повинна включати тотальну гістеректомію з сальпінгектомією та двосторонньою оофоректомією або без неї залежно від стану менопаузи.

9. Тотальна гістеректомія з двосторонньою сальпінго-оофоректомією рекомендується для лікування атипової гіперплазії у жінок в передменопаузі та постменопаузі. У жінок в передменопаузі слід розглянути збереження яєчників.

10. Ми рекомендуємо уникати субтотальної (супрацервікальної) гістеректомії та морцеляції у всіх випадках гіперплазії ендометрію.

Джерело: https://bit.ly/31dRDGe

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram